De Verenigde Staten hebben na de aanslagen van 11 september 2001 een speciaal departement voor ‘terrorisme en financiële informatie’ opgericht met als doel financiële wapens in te zetten tegen buitenlandse tegenstanders en de kosten voor bevriende mogendheden daarbij tot een minimum te beperken.
Werd er in de dagen na de Russische annexering van de Krim nog wat lacherig gedaan over de westerse sancties, dan lieten een aantal journalisten recent al een gans andere geluid horen. Hoewel Rusland in het openbaar de schouders ophaalt voor de sancties die door de Europese Unie en de Verenigde Staten werden opgelegd tegen de inmenging van het land in Oekraïne, hebben de maatregelen wel degelijk een belangrijke negatieve impact op de Russische economie, benadrukte onlangs nog de Franse journalist Benjamin Quénelle, Rusland-specialist van de krant Les Echos.
Volgens de Amerikaanse vice-minister van Financiën David Cohen heeft zijn land de voorbije 10 jaar een nieuwe methode ontworpen om via de aandelenbeurzen zijn tegenstanders te treffen. Dat gebeurt voornamelijk door niet-Amerikaanse aandelen te dumpen en Amerikaanse aandelen te kopen. Verder worden buitenlandse banken die de geldstromen van landen beheren die terrorisme sponsoren, volledig geïsoleerd. Verantwoordelijk voor die strategie is een onbekende eenheid binnen het ministerie van Financiën, een groep 'sanctie-architecten' die een steeds belangrijker rol lijken te gaan spelen in de Amerikaanse buitenlandpolitiek.
De Amerikaanse president Obama reist ondertussen de wereld rond om internationale steun te vinden voor zijn groeiend arsenaal financiële wapens, die tegenstanders moeten treffen met beperkte gevolgen en kosten voor de geallieerden.
Na de debakels in Irak en Afghanistan, die de zin in buitenlandse oorlogsavonturen bij het Amerikaanse volk tot nul hebben herleid, is het nu het ministerie van Financiën dat een centrale rol speelt in de politieke druk die de Amerikanen aan deze kant van de Atlantische Oceaan uitoefenen. David Cohen:
We hebben een nieuwe methode ontworpen om onze macht te doen gelden en wat we doen is uniek in de wereld. We zijn nu het enige ministerie van Financiën ter wereld dat binnenshuis beschikt over een geheime dienst.’
Het ministerie beschikt over een team dat geheime informatie analyseert op zoek naar financiële patronen die de VS zouden kunnen schaden. ‘We zijn zeer efficiënt geworden in het beperken van collateral damage, al kunnen we niet verhinderen dat, wanneer we deze machine in gang zetten, sommigen daarvoor ongewild een prijs zullen betalen.
Vooral Europese landen - die voor energie afhankelijk zijn van Rusland - en Duitse kmo’s, die bang zijn om ginds belangrijke contracten te verliezen, manen aan tot voorzichtigheid.
Toch denkt Obama dat de evolutie van de Russische en Amerikaanse aandelenbeurzen de voorbije weken (zie grafiek onderaan) het gevolg zijn van deze financiële oorlog.
Ook het Russisch ministerie van financiën heeft al aangegeven dat het land, na een economische inkrimping van 0,5 procent tijdens het eerste kwartaal van dit jaar, zich technisch in een recessie bevindt. Anton Siluanov, Russisch minister van financiën, gaf toe dat geopolitieke problemen dit jaar mogelijk een nulgroei tot gevolg zouden hebben.
Daarnaast heeft de Oekraïense crisis echter vooral een nieuwe barrière opgeworpen voor investeringen in Rusland. Daarbij wordt gewezen naar de versnelling van de kapitaalvlucht uit het land, terwijl het ratingbureau Standard & Poor’s de kredietwaardigheid van Rusland naar beneden heeft bijgesteld en daaraan ook negatieve vooruitzichten heeft gekoppeld.
Daardoor zou het voor Russische bedrijven moeilijker kunnen worden om op de internationale markten middelen te vinden om hun grote projecten te financieren. De Russische economie heeft altijd al problemen gehad met financiering, maar de situatie in Oekraïne heeft die situatie nog verscherpt.
Ook diende de Russische centrale bank toe te geven dat burgers massaal probeerden om hun roebels om te wisselen in dollars en euros. Er wordt aan toegevoegd dat de waardedaling van de roebel tot een versnelde inflatie leidt en een druk legt op de consumptie, die de belangrijkste pijler is van de Russische economische groei.
Welkom dus in de 21ste eeuw waar elites aandelenbeurzen inzetten als massavernietigingswapens terwijl bloed vloeit in de straten.
Bron : www.express.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten