SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

dinsdag 2 april 2019

Nieuwsbrief voorjaar '19

Word gratis lidInvesteer in MensenrechtenVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter
Liga voor Mensenrechten
Nieuwsbrief voorjaar ‘19

Ik stem op Mensenrechten!

Op 26 mei 2019 zijn het Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen. De Liga wil haar stempel drukken op de verkiezingscampagne en het regeerakkoord, zodat mensenrechten de toetssteen worden bij élke beleidsbeslissing.
Op https://stem.mensenrechten.be vind je een uitgebreid overzicht van onze verkiezingscampagnes.
De Liga lanceerde haar "Privacyapp", een online chatapplicatie waarbij burgers worden geïnformeerd over de grote hoeveelheden persoonlijke gegevens die de overheid over ons verzamelt.
Na het chatgesprek vragen we burgers om hun bezorgdheid via mail te versturen naar politieke partijen.
Daarbij respecteren we natuurlijk de privacy van politici. Hierbij een warme oproep om de applicatie uit te testen en te delen op sociale media!
https://privacyapp.mensenrechten.be
VeiligheidsdebatOp woensdagavond 8 mei 2019 organiseert de Liga voor Mensenrechten het Veiligheidsdebat. Vijf politieke kopstukken buigen zich deze avond over het veiligheidsvraagstuk. Koen Geens (CD&V), Hans Bonte (SP.A), Stefaan Van Hecke (Groen), Tim Vandenput (Open VLD) en Sophie De Wit (N-VA) kruisen de degens in een debat waarin twee grote veiligheidsvraagstukken centraal staan: de terugkeer van Syriëgangers en de opsporingstechnieken van de toekomst. Paul Van Tigchelt (directeur OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse) en Liga-voorzitter Kati Verstrepen zorgen voor de inhoudelijke omkadering. 

Wanneer? 8 mei 2019, deuren openen om 19u, aanvang om 19u30
Waar? Bozar, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
Schrijf je hier gratis in.
Om te wegen op de inhoud van de verkiezingscampagnes en het uiteindelijke regeerakkoord, deed de Liga de afgelopen weken stevig aan lobbywerk. Basis voor de gesprekken met de politieke partijen waren het Ligarapport en het tienpuntenplan, opgesteld in samenwerking met La Ligue des Droits Humains.
Als laatste luik voor de verkiezingen breidden we onsmensenrechteneducatie-aanbod uit. De toolkit "Hoe overleven we de verkiezingen?" biedt in 10 tips handvatten om de (verkiezings)dialoog vanuit de normen en waarden van universele mensenrechten te voeren. Daarnaast biedt de Liga nog een reeks andere workshops aan. We zijn er namelijk van overtuigd dat mensenrechteneducatie op een empowerende manier kan bijdragen aan de bewustmaking van het belang van mensenrechten in de samenleving.
Cartoon van Lectrr
Lectrr ontwikkelde speciaal voor onze verkiezingscampagne deze cartoon.

De Liga in de kijker

Sinds 1 april 2019 is bij de aanvraag van een nieuwe identiteitskaart het opnemen van de vingerafdruk verplicht. De Liga voor Mensenrechten gaat in beroep tegen deze wet voor het Grondwettelijk Hof. Ook schreven we een opiniestuk in De Standaard om onze bezorgdheid over deze maatregel te uiten. Het plaatsen van de vingerafdruk op de e-ID is een veiligheidsmaatregel, maar bleek na veelvuldig onderzoek juist een gevaar te vormen voor onze veiligheid. Lees hier waarom het belangrijk is dat we deze wet aanvechten.Vingerafdruk op de e-ID: onnodig én gevaarlijk
Op 20 februari verscheen een opiniestuk in Knack van Liga-voorzitter Kati Verstrepen over de terugkeer van Syriëstrijders: 'Het is de taak van politici om de veiligheid van alle burgers zoveel mogelijk te garanderen. Door te talmen met de gecontroleerde terugkeer van IS-strijders, verzaakt de regering aan deze taak’.
Op 28 januari, de Internationale dag van de Privacy, organiseerde de Liga haar eerste “Privacyfocus”. De opzet was om met privacy-organisaties, geïnteresseerde partnerorganisaties, universiteiten en vrijwilligers van de Liga na te gaan welke invulling we aan privacy anno 2019 willen geven. Daarnaast werden de verschillende initiatieven in kaart gebracht, om na te gaan waar organisaties elkaar kunnen versterken.
Op 19 februari werd er een hoorzitting rond etnisch profileren gehouden in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Er is sprake van etnisch profileren wanneer de politiediensten iemand controleren op basis van de etniciteit van deze persoon zonder dat hier een objectieve reden voor bestaat. Een aantal experten benadrukten het belang van het registreren van politiecontroles, om etnisch profileren tegen te gaan. Tijdens de hoorzitting werd verwezen naar ons jaarrapport “Mensenrechten houden ons vrij én veilig”.
Op 12 maart stelde Comité T, een collectief van middenveld en academici, zijn rapport voor in de Senaat. Comité T houdt toezicht op anti-terreurmaatregelen in het licht van de internationale mensenrechten.
Liga-voorzitter Kati Verstrepen vond de rode draad in de aanpak van de voorbije jaren: "alle maatregelen lijden aan een gebrek aan duidelijkheid. Dit vormt een groot risico voor schendingen van onze fundamentele rechten". Het rapport en meer informatie over Comité T vind je hier.
Liga-voorzitter Kati Verstrepen
Op 14 maart 2019 won de Liga voor Mensenrechten het ingediende beroep bij het Grondwettelijk Hof omtrent de BIM-wet. De BIM-wet omschrijft de bevoegdheden van inlichtingen- en veiligheidsdiensten om opsporingen te kunnen doen. Het ingediende arrest, waarop de Liga in beroep ging, wou ondermeer de actieve kennisgeving uit de wet schrappen. Door die kennisgeving worden burgers op de hoogte gesteld wanneer en waarom ze bijvoorbeeld geschaduwd werden of wanneer hun telefoon werd afgetapt. De Liga is opgetogen dat de actieve kennisgeving in deze wet blijft opgenomen. Met dank aan Jos Vandervelpen om het beroep in te dienen.

Op de agenda

Het werk van de Liga voor Mensenrechten wordt mogelijk gemaakt door de steun van velen. Om onze impact met dit soort initiatieven te kunnen blijven behouden, hopen we ook op jouw bijdrage te mogen rekenen. Doneer, want samen kunnen we een vrije én veilige samenleving realiseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten