4. Misdaad bestrijden met misdaad?
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro werd vorig jaar o.a. verkozen vanwege zijn belofte om een einde te maken aan het ziekelijke geweld in het land. [...] Het aantal moorden in de staat Rio de Janeiro steeg in 2017 tot 40 per 100.000 of 14 keer meer dan in de staat New York. (België 1,6/100.00).
Het gros van de stad en zijn favela’s worden gecontroleerd door criminelen. Die zijn moeilijk te vervolgen omdat inwoners bang zijn om tegen hen te getuigen. Bolsonaro is zich goed bewust van de situatie. Hij was 7 termijnen lang parlementslid voor de staat en heeft sterke banden met de stad Rio.
Maar zijn methode om misdaad te bestrijden in Rio [...] is hopeloos. Eerder dan de politie de middelen te geven om de rust te herstellen en bendeleden te vervolgen, kiest Bolsonaro er voor geweld te bestrijden met meer geweld. Hij heeft de wapenwetgeving versoepeld opdat Brazilianen meer wapens kopen en dragen en moedigt hen ook aan de criminelen zelf te lijf te gaan. Hij wil het ook moeilijker maken om politieagenten die verdachten doden gerechtelijk te vervolgen. [...]
In de eerste vier maanden van dit jaar heeft de politie van Rio elke dag gemiddeld 5 mensen doodgeschoten. Dat zijn er meer dan de politie in gans Amerika dagelijks doodt, waar de bevolking 19 keer groter is.
Erger nog, Bolsonaro lacht het gevaar van privé-milities weg - paramilitaire groepen die vaak worden gecontroleerd door actieve en gepensioneerde politieagenten. Deze maffieuze organisaties controleren een kwart van de metropool Rio of 2 miljoen inwoners. Maar politici doen niets, ze vinden deze milities nuttig: ze intimideren tegenstanders, delen in de opbrengsten van hun rooftochten en zorgen ervoor dat ze voor corrupte politici stemmen.
|
Geen opmerkingen:
Een reactie posten