4. Commerciële ruimtevaart en CO2-uitstoot
Ruimtetoerismebedrijf Virgin Galactic van ondernemer Richard Branson bereidt zich voor op een beursgang. Dat melden ingewijden aan The Wall Street Journal. Indien het gerucht klopt, wordt Virgin Galactic het eerste beursgenoteerde ruimtevaartbedrijf ter wereld.
Virgin Galactic werd in 2004 opgericht door Branson. Inmiddels werken er zeshonderd mensen bij het bedrijf, dat sinds de oprichting al ruim 1 miljard dollar (ruim 890 miljoen euro) heeft binnengehaald aan investeringen. Branson wil dat bedrag via de beursgang meer dan verdubbelen om Virgin Galactic verder te laten groeien.
De Amerikaanse zakenbank Bank of America Merrill Lynch schatte vorig jaar in een rapport dat de commerciële ruimtevaartsector de volgende drie decennia kan uitgroeien tot een markt van 23,5 miljard euro.
Branson zelf koestert hoge verwachtingen voor zijn commerciële ruimtereizen: “Neem een kamer met 10 mensen en 8 daarvan zullen je zeggen dat ze maar al te graag zo’n ruimtereis zouden maken, indien ze er de financiële middelen toe hadden. Dus ik denk dat de markt voor mensen die als astronaut de ruimte willen bezoeken gigantisch is en dat we zoveel ruimteschepen moeten maken als daarvoor nodig is.”
Tickets voor een reis met het Virgin Galactic SpaceShip Two kosten voorlopig nog 250.000 dollar (222.000 euro), al verwacht Branson dat die prijs ‘ergens in het volgende decennium’ kan dalen tot 40.000 of 50.000 dollar. (35.000 tot 45.000 euro).
Al in 2007 waarschuwde ruimtevaartspecialist Steve Fawkes voor de ecologische gevolgen van de commerciële ruimtevaart. Specialisten schatten de CO2-uitstoot van zo’n ruimtereis op 3 ton CO2 per passagier (met 6 passagiers per vlucht). Dat is het equivalent van een retourvlucht tussen Londen en Singapore met een toestel van British Airways.
|
Geen opmerkingen:
Een reactie posten