7. De nachtmerrie van elk zwembad is de zwemmer
Jaarlijks belandt zo’n 8 miljard kilo plastic in onze zeeën en oceanen. Dat is 23.000 kilo per minuut en zo’n 80 procent hiervan komt van land (via wind en waterwegen). Of het nu om de Noordzee of de Middellandse Zee gaat, overal in het water komt u plastic tegen.
Is zwemmen in zuiver water dan het privilege van zwembaden geworden en bent u beter af in een zwembad dan in zee?
In 2015 nam het magazine Terra-Eco de proef op de som. Het antwoord op de vraag leest niet meteen vrolijk:
"Een zwemmer die 2 uur in een zwembad blijft stoot in die tijd tussen de 20 en 80 milliliter urine af en produceert gelijktijdig tussen de 10 centiliter en 1 liter zweet.”
Een chemicus herkent in dit geschenkpakket onmiddellijk een cocktail van koolstof, stikstof en ureum. Niets ernstigs, want alles breekt vanzelf af. Toch zal nog steeds 7 gram chloor (gemiddelde hoeveelheid die per zwemmer aan het water wordt toegevoegd) nodig zijn om dit alles ongedaan te maken.
Reken zelf uit: een gemiddeld zwembad meet 25 bij 15 meter, is gemiddeld 4.000 uur per jaar geopend en verwelkomt in die tijd gemiddeld 130.000 mensen...
Zeg ook nooit dat chloor slecht ruikt. Chloor is reukloos, maar bindt zich aan bacteriën en andere vuiligheid (bijvoorbeeld zweet en urine), die daarmee onschadelijk gemaakt worden. Ruik je in een zwembad een sterke chloorlucht? Dan is dat een signaal dat er eerder te weinig chloor in het water zit dan teveel.
|
Geen opmerkingen:
Een reactie posten