4. Niet voor gevoelige kiezers: het verschil tussen de politiek en het bedrijfsleven
|
"Sommige politici kiezen eieren voor hun geld. Ze solliciteren elders. Zoals Didier Reynders, bijvoorbeeld. Al zag die een lucratieve post als secretaris-generaal van de Raad van Europa in extremis aan zich voorbijgaan [...]. Ook dat overkomt ons kiezers wel eens: we zijn niet altijd de juiste m/v voor een vacature, in weerwil van cv, referenties en motivatiebrief.
Anderen stoppen noodgedwongen, omdat ze niet meer verkozen raakten [...]. Of gewoon, omdat ze geen zin hebben om dat mandaat op te nemen. [...] In beide scenario's maken ze aanspraak op een soort ontslagvergoeding: ze krijgen hun parlementaire wedde een tijdlang doorbetaald. 40 maanden zelfs, voor onze ontslagnemende minister van Binnenlandse Zaken. Goed voor een slordige 390.000 euro bruto, weet De Tijd.
Dat heet een 'uittredingspremie' in de politiek. Wat meteen een belangrijk verschil aantoont met het bedrijfsleven: 'premie' dat klinkt toch wat meer als een beloning dan 'vergoeding'. Niet? Het tweede overkomt ons kiezers ook wel eens. Het eerste nooit. Toch niet bij ontslag of vrijwillig vertrek. Waarom maken we eigenlijk die uitzondering voor onze politici?
Naar het schijnt is die premie nodig om politici de kans te geven zich professioneel te heroriënteren na afloop van hun mandaat. In Nederland noemen ze dat 'wachtgeld'.
Na zoveel jaren ten dienste van het land, is het niet makkelijk om werk te vinden in de reguliere economie. Wat klopt natuurlijk. De meesten moeten zich tevredenstellen met een of meerdere bestuursmandaten bij een denktank, internationale instelling of een multinational die maar wat graag hun netwerk recupereert. Dat kan je bezwaarlijk een reguliere job noemen.
Gelukkig beschikken wij kiezers over het nodige inlevingsvermogen en weten sommigen onder ons maar al te goed hoe moeilijk het is om je na een paar decennia te heroriënteren omdat je plots je werk kwijt was. Een beetje wachtgeld komt dan goed van pas."
|
Geen opmerkingen:
Een reactie posten