4. Is Boris Johnson echt slim of waant hij zichzelf slimmer dan hij is?
"Het interessantste verhaal - te midden van een stortvloed van verontwaardiging - is een artikel in Die Welt volgens het welke Duitsland en de EU - voor het eerst - nu echt geloven dat een no-dealbrexit mogelijk is.
We hebben er de voorbije drie jaar op gewezen dat vooral Duitsers niet geloofden dat brexit zou gebeuren. De Duitse media waren geobsedeerd door de tweede referendumcampagne en hebben weinig anders gemeld. Het is ook altijd de absolute overtuiging van de EU gebleven dat de andere kant eerst zou toegeven. De maatregel die woensdag werd aangekondigd dient dus om de EU duidelijk te maken dat het Britse parlement een no-dealbrexit niet zal tegenhouden.
Nick Gutteridge, de Brusselse correspondent van The Sun, bevestigt dit verhaal door erop te wijzen dat de EU voor het eerst serieus overweegt met Johnson in dialoog te gaan. Tot nog toe bestond de strategie er in te wachten tot het parlement als eerste zou handelen. Het tijdskader voor ernstige onderhandelingen ligt nu in de tweede helft van oktober. Men hoopt om binnen de week een nieuwe reeks onderhandelingen af te ronden. Maar geloof niemand die vertelt dat het laat is om opnieuw te onderhandelen. Het zal zeker langer dan een dag duren, maar met een dreigende deadline kan het worden gerealiseerd.
Om dat mogelijk te maken, moest Johnson eerst het parlement buitenspel zetten. Nu kan worden gepraat. We zullen niet zo ver gaan om een deal als de meest waarschijnlijke uitkomst te voorspellen, maar het is wel mogelijk. Dat was het niet zolang de EU zich verstopte onder haar comfortabele dekentje.
Net daarom is de opschorting zo slim. [...] Zo'n opschorting zou niet moeten worden ingezet voor politieke doeleinden. Maar een vijf weken durende opschorting van het parlement is niet minder democratisch dan een parlement dat probeert het resultaat van een referendum ongedaan te maken.
De politieke realiteit is dat de antibrexitcampagne de ene strategische blunder na de andere heeft gemaakt. Ze verloor twee parlementsverkiezingen, een Europese verkiezing en een referendum. Hun furieuze reactie kan best worden verklaard als een plotseling besef dat ze verloren hebben. Iets dat ze niet hebben zien aankomen."
|
Geen opmerkingen:
Een reactie posten