SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

zaterdag 9 november 2019

Update: nieuws en informatie van over de hele wereld - 7.11.2019

View in browser
Walen en de Engelse taal: 'Je t'aime, moi non plus' - “Iran steeds dichter bij de bom” - Van waar komt de naam 'Sony'?
⏰Deze nieuwsbrief telt 1.487 woorden - leestijd: 5 minuten

1. “Brexit is een traag sluipend gif voor ondernemers”

Voor de derde maand op rij daalt de Britse activiteit in de privésector. De Britten zetten zo hun slechtste reeks neer in meer dan 10 jaar. Dat is volgens het onderzoeksbureau Markit een gevolg van de onzekerheid rond brexit. 
Op de Franse zakenzender BFMBusiness heeft Ross McInnes, de voorzitter van de raad van bestuur van de Franse multinational Safran, de brexit “een traag sluipend gif van onzekerheid voor ondernemers” genoemd.
Volgens McInnes weegt de twijfel om de brexit steeds zwaarder op de bedrijfswereld en op de Britse economie.
Karel Van Eetvelt

2. Coca-Cola, Nestlé en PepsiCo grootste plasticvervuilers van de wereld

'De vervuilers bieden vaak valse oplossingen voor de plasticcrisis aan,’ zeggen de actievoerders. ‘Daarbij vallen ze vaak terug op een strategie waarbij een alternatief product – zoals papier of biologische kunststoffen – het plastic moet vervangen.’
‘Tegelijkertijd doen ze volop beroep op een globaal recyclagesysteem, dat echter momenteel helemaal uit elkaar valt. Men rekent immers vooral op groeimarkten om afval voor verwerking en eventueel recyclage op te vangen. China en andere bestemmingen hebben echter duidelijk gemaakt deze toestroom niet langer meer te zullen aanvaarden.’

3. Bolsonaro: “Brazilië wil oliegigant worden en mikt op OPEC-lidmaatschap”

Brazilië wil een wereldspeler worden in de oliesector. Het land rangschikt vandaag in de top 10 van de globale olieleveranciers, maar mikt nu wel degelijk op een plaats binnen de top 5. De Braziliaanse president Bolsonaro zegt ook lid te willen worden van het OPEC-oliekartel.
Brazilië beschikt over oliereserves, die op 15 miljard vaten worden geschat. Dat zijn er dubbel zo veel als bijvoorbeeld Noorwegen. Het land maakt sinds woensdag dan ook werk van een veiling om zijn olievelden te commercialiseren. De aanbesteding is zo opgesteld dat de prijzen voor de exploitatie op voorhand zijn vastgelegd. De aanbesteding gaat naar de bedrijven die Brazilië de meeste royalties beloven.
4. Walen en de Engelse taal: 'Je t'aime, moi non plus'
België staat op de dertiende plaats in de meest recente rangschikking van EF Education First, die de kennis van het Engels onder niet-Engelstaligen in 100 landen monitort. 
België verliest twee plaatsen, al wordt de kennis van het Engels in ons land nog altijd als ‘zeer goed’ bestempeld. 
Nederland voert de rangschikking aan, terwijl de Scandinavische landen en Singapore de top 5 vervolledigen. 
Opmerkelijk zijn de verschillen tussen de drie Belgische gewesten. 
Zo zou Vlaanderen bij de top 5 van de wereld rangschikken, terwijl Wallonië niet verder dan plaats 25 komt. Brussel zou op een twaalfde plaats stranden. 
De reden is niet ver te zoeken. Vlaamse jongeren krijgen op school vroeger en meer Engelse les dan hun Franstalige collega’s. 
Maar ook de mediaconsumptie speelt een rol. Op Franstalige zenders worden Engelstalige films en series traditioneel gedubd, terwijl Nederlandstalige zenders gebruik maken van ondertiteling. 
Tenslotte zou er ook een elitair probleem zijn. Franstaligen beschouwen het Frans als een van de weinige wereldtalen. Hetzelfde geldt voor de Engelstaligen met het Engels. Vermits de kennis van deze talen wijdverspreid is doen mensen die deze taal als moedertaal meekrijgen minder moeite om een andere taal aan te leren. Dat uit zich naast Wallonië ook in Frankrijk, dat op plaats 31 rangschikt.
De volledige studie staat hier.
Tesla Model 3

5. Intelligente handschoen kan nieuw tijdperk in de ruimtevaart inluiden

Het Haughton-Mars Project (HMP) van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft succesvolle tests uitgevoerd met het gebruik van intelligente handschoenen. De technologie moet astronauten in de toekomst toelaten om in de ruimte robots en andere machines te besturen. Volgens de onderzoekers kan de zogenaamde Astronaut Smart Glove een belangrijke mijlpaal vormen voor de verdere exploratie van de ruimte.
De intelligente handschoen is een ontwerp van het Noorse bedrijf Ntention. Die onderneming is een spinoff van de Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) in Trondheim.
6. Telex
Luxe: 🍾 De marktkapitalisatie van LVMH is voor het eerst groter dan 200 miljard euro. De Franse eigenaar van luxemerken (Louis Vuitton, Moët & Chandon,...) moet in de eurozone enkel nog Royal Dutch Shell laten voorgaan (206 miljard euro). Het aandeel LVMH is dit jaar met meer dan 50 % gestegen of omgerekend met 220 miljoen euro per dag.
Klimaatwijziging: 🇮🇹 Italië wordt het eerste land ter wereld dat lessen op vlak van klimaatverandering gaat verplichten op school. Vanaf september zullen kinderen een uur per week worden onderwezen in de opwarming van de aarde en de mogelijkheden van duurzame ontwikkeling.
Werkloosheid: Bij de VDAB zijn 26.093 mensen ingeschreven die al meer dan vijf jaar lang een job zoeken. Bij de start van de vorige legislatuur waren er dat 22.548. De evolutie staat haaks op de algemene daling van de werkloosheid en is ook tegenstrijdig met de krapte op de arbeidsmarkt.
Politiek: 🇪🇸Spanje heeft een algeheel negatief beeld van overheid en politici. Uit een Pew-enquête blijkt dat er sterke twijfels bestaan over de staat van de democratie in het land. De Spanjaarden trekken zondag voor de vierde keer in vier jaar naar de stembus. Maar 55 % van de Spanjaarden zijn het niet eens met het idee dat "de regering er is voor het goed van het volk."
Deel deze e-mail met een vriend
Deel
Kreeg je deze e-mail van een vriend?
Schrijf je hier in
Simon Mignolet Club Brugge

7. Zweden hebben methode om zonnekracht efficiënter op te slaan

Een innovatieve coating kan een superieure opslag van zonnekracht garanderen. Dat zeggen wetenschappers aan de Chalmers University of Technology in Göteborg. De Zweedse onderzoekers zeggen ervan overtuigd te zijn dat hun systeem een commerciële toepassing van de opslag van zonnekracht zal toelaten. Hun technologie zou naar eigen zeggen over zes jaar commercieel op de markt kunnen komen.
8. “Iran steeds dichter bij de bom” 
Iran start opnieuw met de verrijking van uranium in zijn ondergrondse nucleaire faciliteit in Fordow. Dat heeft president Hassan Rouhani aangekondigd. Teheran breekt op die manier met de in 2015 gesloten nucleaire overeenkomst, die het gebruik van centrifuges door Iran beperkte. Het land zegt onmiddellijk te starten met het injecteren van uraniumgas in meer dan 1.000 centrifuges. 
Teheran heeft al meerdere aspecten van de overeenkomst geschonden sinds president Trump vorig jaar zijn land uit het akkoord terugtrok. De VS legden Teheran ook verlammende economische sancties op. Toch kan dit als een serieuze verwittiging tellen. De "uitbraaktijd" die Iran nodig heeft om een ​​werkende bom te maken wordt op deze manier aanzienlijk gereduceerd. 
Dat vormt een serieus dilemma voor de 5 overige ondertekenaars van de overeenkomst. Duitsland, Frankrijk, het VK, Rusland en China hebben de voorbije maanden geprobeerd de overeenkomst te beschermen. Maar ze moeten nu beslissen wanneer de inbreuken van Teheran een kritiek punt naderen en hoe ze zullen reageren wanneer dat gebeurt.

9. Van waar komt de naam Sony?

Twee Japanners staan aan de wieg van het fenomenale succes van het Japanse elektronicabedrijf Sony: de ingenieur Masaru Ibuka en de fysicus Akio Morita. In mei 1946 richten ze samen een reparatiebedrijf op voor elektrische apparatuur. Op 7 mei van dat jaar ziet de Tokyo Tsushin Kogyo K.K. (Tokyo Telecommunications Engineering Corporation), ook bekend als Totsuko, de dag. Pas negen jaar later zou de naam ‘Sony’ opduiken.

10. De 7 rijkdomsgheimen

Sam Wilkin, een econoom aan de universiteit van Oxford, ontdekte de zeven geheimen van mensen die kolossaal rijk werden. Het Nederlandse maandblad Quote vatte ze samen:
1. Lang leve het monopolie: probeer niet de beste te zijn, maar de enige
2. Groei zo snel mogelijk: groter is (altijd) beter
[‘De software van Microsoft is verre van de beste op het vlak van design en wat internetbrowsers betreft hebben ze de boot volledig gemist. Maar er is niemand die hen kan raken. Microsoft had op een gegeven moment een aandeel van meer dan 90 procent in de markt voor pc-besturingssystemen.’]
3. De allerslechtste plek om te ondernemen is de allerbeste
[Rusland bijvoorbeeld waar al in 2004 meer miljardairs woonden dan in New York.]
4. Too big to fail: zorg ervoor dat je altijd wordt gered
[In 1980 kreeg Chrysler 1,5 miljard dollar van president Jimmy Carter, anders zou hij omvallen en was het leed voor de tienduizenden werknemers niet te overzien.]
5. Verzamel eigendom
[Donald Trump kocht in de jaren zeventig vastgoed op in Manhattan. Door de jaren steeg de waarde van stenen in New York met gemiddeld 12 % per jaar.]
6. Beheer een netwerk
[Volgens Wilkin was de eerste ondernemer die schatrijk werd van een netwerk Cornelius Vanderbilt (1794-1877), die uiteindelijk de treinverbinding ‘tussen New York en de rest van het land’ beheerste.]
7. Verander wetten in goud
‘De mediawereld is een fantastische branche voor miljardairs. Informatieproducten zijn beschermd door de overheid, via copyright. En de kosten voor een tv-programma zijn niet gebonden aan het aantal kijkers. Dus als je internationale successen bedenkt, heb je enorme schaalvoordelen.’
Express.be [NL]
Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, Gent
Belgium

Geen opmerkingen:

Een reactie posten