SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

vrijdag 27 december 2019

#DailyExpress - Express by #Business #AM - 27.12.2019

Daily ExpressBekijk in browser
✍ Goedemiddag! 
Opent Haven van Zeebrugge de deur voor Chinese inmenging in onze politiek? - De duizelingwekkende cijfers van teruggezonden online gekochte goederen - 'België is het enige land ter wereld dat niet fier is op zichzelf'
⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.143 woorden - leestijd: 4 minuten
1. Opent Haven van Zeebrugge de deur voor Chinese inmenging in onze politiek?
Onderzoeker Frans-Paul van der Putten windt er in het recente adviesrapport voor de Nederlandse regering geen doekjes om: door de toename van Chinese investeringen in containerzeehavens dreigen EU-lidstaten politiek afhankelijker te worden van Peking. Met name België en Nederland zijn kwetsbaar geworden door het betekenisvolle Chinese aandeel in onze containerterminals.
De zeehaven van Zeebrugge geldt in het rapport als een voorbeeld. Liefst 90 procent van de containerterminal is er nu al in handen van China COSCO Shipping. Het Chinese staatsbedrijf is ’s werelds grootste scheepsbedrijf en op twee na grootste containertransporteur. Met als grootste aandeelhouder de Chinese Communistische Partij lijdt het volgens Van der Putten weinig twijfel dat ‘politieke sturing een potentieel beslissende factor is in de staatsonderneming, zowel nu als in de toekomst’. Lees meer
2. Joachim Coens (CD&V) pleit voor een herverkaveling van het politieke landschap
De grote vraag? Hoe ver staat hij ondertussen als informateur. Wel, Coens wil niet veel kwijt. Maar wel een veelzeggend pleidooi:
  • Er zijn twee opties volgens hem: ‘Ofwel heb je een duidelijke stroming, een duidelijke keuze bij de vorming van de regering: het is links of het is rechts, of het is weet-ik-veel-wat. Die stroming heeft dan meerderheden in het ganse land. Ofwel zeg je: ‘Het is er nu niet’. In dit landsdeel is het dat, in dat landsdeel is het dat. Laat ons vooral kijken wat we technisch samen kunnen doen.’
  • De CD&V-voorzitter maakt de vergelijking met Europa. ‘Dat zijn nu 27 landen, allemaal met verschillende meerderheden (…) maar we hebben wel een Europese Commissie. (…) Het werkt omdat men meer zegt: ‘We moeten naar een Commissie gaan die misschien minder ideologisch is, maar een project heeft. Die werkt met een duidelijk project, en duidelijke uitdagingen.”
  • Coens gaat dus toch het pad op van de technocratische aanpak: ‘Als ik het land zie, dan gaat het een beetje in die richting evolueren. De politieke meerderheden om een federale regering te maken, als die niet meer spontaan kunnen ontstaan op een ideologische basis, dan moet je meer naar een technische samenwerking gaan.’
  • Op de vraag welke van die twee opties dan moet worden ingevuld, wilde hij niet ingaan. Maar het lijkt toch wel sterk hierop:
    • Ideologisch coherent (paars-groen dus)
    • Meer technocratisch (paars-geel dus)
3. 'België is het enige land ter wereld dat niet fier is op zichzelf'
'België is het enige land ter wereld dat ik ken dat niet fier is op zichzelf. Ik kom nooit Belgen tegen die fier zijn over België.'
Zelfs niet Charles Michel ?
'Hij zegt het niet! Maar ja, kan men fier zijn wanneer men al 12 maanden lang zonder regering zit? België is een land met enorm veel kwaliteiten, en de Belgen zijn zowat de enige die ze negeren.'
Afscheidnemend EC-voorzitter Jean-Claude Juncker, in een interview met Le Soir (€)
4. ‘De tijd van bestuursraden met mannen van 50-60 jaar is voorbij’
De raden van bestuur van beursgenoteerde ondernemingen moeten vanaf 1 januari niet alleen meer vrouwen tellen, ook de leeftijd en de ervaring van de bestuursleden moeten diverser. Dat bepaalt de nieuwe Belgische Corporate Governance Code 2020.
Nieuw in vergelijking met de vorige regels van deugdelijk bestuur is een ‘nog meer uitgesproken’ belang dat wordt gehecht aan diversiteit binnen de raad van bestuur, zei Philippe Lambrecht, bestuurder bij de Corporate Governance-commissie, bij de presentatie.
Er moet ‘voldoende diversiteit in competenties, achtergrond, leeftijd en geslacht’ zijn, zo staat er. ‘De tijd van raden van bestuur met mannen van 50 en 60 jaar is wel voorbij’, aldus Lambrecht over die diversere samenstelling. Lees meer
5. Business AM | Meest gelezen
Kerstmis in Amerika: de duizelingwekkende cijfers van teruggezonden online gekochte goederen
Hoe de smartphone op 10 jaar tijd uw leven veranderde
Vindt James Bond onderdak bij Apple?
6. Wat veel mensen niet weten: een duif die verkocht wordt, vliegt nooit meer
'Duiven melken, wie doet dat nog? Toen was daar een paar weken geleden ineens dat bericht. Over Armando, de beste doffer (mannetjesduif) van West-Vlaanderen, van heel België, van de hele planeet. Voor 1.252.000 euro werd het kroonjuweel van duivenmelker Joël Verschoot (63) uit Ingelmunster verkocht. Aan een Chinees, de steenrijke bouwmagnaat en duivengek Xing Wei. Hij kocht vorig jaar ook al Nadine, en maakte haar met 400.000 euro de duurste duivin ter wereld. Dat belooft wat, fluisteren de kenners. Wat dat wel niet voor nageslacht kan opleveren! Het is alsof Lionel Messi en Lieke Martens besluiten samen kinderen te nemen.
[…] Wat veel mensen niet weten: een duif die verkocht wordt, vliegt nooit meer. Om de simpele reden dat het kompas altijd op het oude vertrouwde hok afgestemd blijft staan. Voor de wedstrijdsport is zo'n topduif dus verloren, nieuwe eigenaren kunnen enkel nog geld verdienen aan het geproduceerde nageslacht. En dan maar hopen dat de goede match wordt gevonden. Zoals nu met Armando en Nadine: het zou wonderkindjes kunnen opleveren, maar het blijft een gok.'
Lees meer bij het Algemeen Dagblad
7. Telex
België blijft bij de duurdere landen wat telecom betreft, blijkt uit een studie van de waakhond BIPT. Die toont aan dat België voor de zogenaamde triple-play-abonnementen (vaste telefonie, internet en televisie) met een snelheid van minstens 100 megabit per seconde, nog steeds het meest representatieve in België, het op een na duurste land is. U betaalt gemiddeld 74 euro voor zo’n abonnement, terwijl dat in Frankrijk 44 euro is. Dat is een verschil van 30 euro. Het verschil tussen België en het duurste land, het VK, is maar 12 euro.

Niet-beursgenoteerde Belgische groeibedrijven haalden 745 miljoen euro op in 2019. Dat is een record. Vorig jaar stond de teller op 738 miljoen euro. De grootste kapitaalronde staat op naam van Collibra. De Brusselse datastroombeheerder haalde begin dit jaar 100 miljoen dollar (87 miljoen euro) op. Voor de tweede keer in drie jaar voert Collibra de rangschikking aan. Nog in de top drie staan Showpad (61 miljoen euro) en de specialist in cyberveiligheid Secure Code Warrior (43 miljoen).
In 2019 surften we 42 miljard keer naar Pornhub, dat is 80.000 keer per minuut. Wat we daar bekeken leert u hier.
Duitsers kunnen vanaf 1 januari anoniem nog maximaal voor 2.000 euro goud kopen. Die bovengrens lag 2 jaar geleden nog op 15.000 euro om vervolgens te worden verlaagd tot 10.000 euro. Bij Degussa in Keulen vormden zich donderdag lange rijen mensen die een laatste maal van de bovengrens willen profiteren. Volgens de Duitse regering past de maatregel in de EU-strijd tegen het witwassen van geld.
Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.
Deel
Kreeg je deze nieuwsbrief
toegestuurd door een vriend?
Schrijf je hier in
Dominique Dewitte
Curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.
facebooktwitterlinkedin


2019 © Business AM
Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103,
9000 Gent, België

Geen opmerkingen:

Een reactie posten