SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

maandag 30 december 2019

#DailyExpress - EXPRESS by #Business #AM - 30.12.2019

Daily ExpressBekijk in browser
✍ Goedemiddag! 
Brandstof voor schepen wordt 50% tot 75% duurder en u gaat dat betalen - PVDA wil een versterkt België: ‘Anders ga je naar de exit’ - Dit waren de grootste technologieflops van 2019
⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.182 woorden - leestijd: 4 minuten
1. Brandstof voor schepen wordt 50% tot 75% duurder en u gaat dat betalen
Op 1 januari worden nieuwe, door de International Maritime Organization (IMO) opgelegde, regels van kracht voor de internationale scheepvaart. Die hebben betrekking op de kwaliteit van de brandstof die vrachtschepen gebruiken. 
De maatregelen zijn zo significant dat ze onvermijdelijk gevolgen zullen hebben voor de prijzen die consumenten aan de kassa betalen voor de goederen die deze vrachtschepen vervoeren. 
2. PVDA wil een versterkt België: ‘Anders ga je naar de exit’
Wat gebeurt er precies? De PVDA van Peter Mertens is de kleinste partij in Vlaanderen, maar in de Kamer hebben ze een fractie van 12 zetels, dankzij hun score in Wallonië en Brussel. Dat unitaire aspect speelt hij ook uit in deze complexe tijden.
In het nieuws: Mertens pleit, als één van de weinigen, expliciet voor de versterking van België. Want volgens hem zijn er twee keuzes:
  • Gewoon verder doen, is geen optie: ‘Dat Belgique à papa, het Belgisch establishment, het Belgische systeem, is nu afstervende. (…) De status quo is niet meer mogelijk, denk ik. Dat merkt iedereen.’
  • Ofwel valt de boel uiteen: ‘Dan gaat het land naar 2024 toe naar de exit, naar een soort Vlaamse onafhankelijkheid, een soort Fernand Huts-republiek. Dat gaat massaal veel geld kosten, maar er zit een bepaalde logica in. Dus dat is wat N-VA en Vlaams Belang voorstellen.’
  • Ofwel moet België echt versterkt worden: ‘Maar dan moeten we dit land hertimmeren. Dus dan heb je een nieuw soort 21ste-eeuws federalisme nodig.’
De details: Hoe ziet Mertens dan dat ‘hertimmeren’?
  • ‘Je moet het versterken, vereenvoudigen. Je moet het helder maken op federaal vlak, zoals in een aantal andere landen. Zoals Zwitserland en zelfs Duitsland.’
  • ‘We moeten naar één federale kieskring.’
  • ‘We moeten een aantal materies terug herfederaliseren. Het is absurd om vier ministers van Klimaat te hebben die dan ruzie maken over een land dat nauwelijks een erwt groot is op de wereldbol.’
  • ‘Net hetzelfde rond energie of mobiliteit. We hebben vier ministers van Mobiliteit en die staan alle vier in de file. Absurd is dat.’
  • ‘Ook de politieke zelfbediening, met absurd hoge partijfinanciering, moet aan banden gelegd worden.’ Lees meer
3. ‘In financiële kringen is lang gewaarschuwd voor de euro’
'Ik stuitte op, bijvoorbeeld, een massale waarschuwing uit 1997 van maar liefst 330 Europese economen: pas op, de euro deugt niet. Met alleen een munt kunnen we geen muntunie vestigen, zeiden ze, er moet ook gemeenschappelijk financieel beleid zijn. Ze werden weggehoond, de Nederlandse minister van Financiën Zalm sprak van “bange economen”. En de correspondent van Newsweek schreef dat zij in 1999 het gevoel had op de kade te staan en de Titanic zag wegvaren.
Dus als je de geschiedenis napluist, zie je dat er in financiële kringen lang is gewaarschuwd voor de euro. 
Voor Schengen gold hetzelfde probleem: daar werden de grenzen opengegooid zonder gemeenschappelijk immigratiebeleid. En voor Schengen is nog minder gewaarschuwd. Eigenlijk vond iedereen dat wel leuk, met honderd kilometer over de grenzen razen. Al die douaniers weg, heerlijk. [...] omdat iedereen dacht: dat gemeenschappelijk beleid komt er wel. Maar dat bleek niet het geval. 
Grenzen en immigratie hoorden zo bij de nationale soevereiniteit, dat is tot op heden niet opgelost.’
Vijftien jaar na zijn grote boek over Europa in de twintigste eeuw kijkt de Nederlandse auteur Geert Mak hoe het werelddeel er vandaag bij ligt, in Vrij Nederland.
4. China heeft volwaardige concurrent voor gps en Galileo
Het Chinese navigatiesystem Beidou zal tijdens de eerste helft van volgend jaar opnieuw twee satellieten lanceren. Daarmee zal de derde generatie van het Beidou-netwerk zijn volledige capaciteit hebben bereikt. Op dat ogenblik zal het Chinese navigatiesysteem een wereldwijde service kunnen aanbieden. 
Daarmee wordt Beidou vanaf juni volgend jaar een volwaardige concurrent van het Amerikaanse Global Positioning System (gps), het Europese Galileo en het Russische Glonass.  Lees meer
5. Business AM | Meest gelezen
Artiest die geen albums meer maakt is de grootverdiener van het decennium
Nederlanders hebben allereerste superjacht op waterstof
In China worden 5 op elke 100 werknemers binnen de 5 jaar door een robot vervangen
6. ‘We koppelen prijs te vaak aan kwaliteit, verraden door ons brein’
Perceptie is koning, ook bij wijnproeven: dat blijkt toch uit onderzoek van het Center for Economics and Neuroscience (CENs) aan de Universiteit van Bonn.
Wetenschappers bogen zich daar over de vraag of ze konden bewijzen dat consumenten een wijn systematisch hoger waarderen naarmate het prijskaartje stijgt. Eerdere research toonde al aan dat het verwachtingspatroon bij een duurder product, zoals een sterrenrestaurant of chocolade, de smaak effectief kon beïnvloeden, wat in de literatuur het 'marketing placebo effect' werd gedoopt.
Maar hoe dit vooroordeel op wijngebied het belevingsproces neurologisch beïnvloedt, was nog nooit onderzocht.
De conclusie? Ook bij wijn koppelen (nog te) veel mensen prijs en kwaliteit spontaan altijd aan elkaar, verraden door hun eigen brein. Al moeten er ook wat kanttekeningen gemaakt worden.
7. Telex
De Amerikaanse energie-aandelen toonden dit decennium een winst van 6 procent. Op de totale Amerikaanse aandelenmarkt was er daarentegen een opbrengst van meer dan 180 procent. De inkomsten van de energiesector zijn volgens studies dit decennium met 14,8 procent gedaald, terwijl de andere belangrijke industrieën een groei met minstens 28 procent boekten. De oorzaak? Lagere olieprijzen.
Uit cijfers van de International Federation of Robotics (IFR) blijkt dat China de wereldleider is geworden in automatisering. Verwacht wordt dat tussen 2018 en 2020 in het land jaarlijks 15 tot 20 procent meer industriële robots zullen worden verkocht. Het land is daarmee de onbetwiste leider op de markt voor de verkoop van robotica.
Klimaatrampen en extreme weersomstandigheden, veroorzaakt door de opwarming van de aarde, hebben in 2018 niet alleen veel mensenlevens gekost en miljoenen ontheemd, maar ook veel economische schade teweeggebracht. De Britse hulporganisatie Christian Aid berekende dat de tien ergste rampen samen zo’n 74 miljard euro economische schade veroorzaakt hebben.
's Werelds 500 rijkste mensen hebben hun netto fortuin in 2019 in totaal met 25% zien stijgen, blijkt uit de meest recente cijfers van de Bloomberg Billionaires Index. Hun totale rijkdom nam met 1.200 miljard dollar toe. Samen bezitten deze 500 individuen ruim 5.900 miljard dollar. Jeff Bezos (Amazon), de rijkste man ter wereld, was een van de weinige miljardairs die zijn rijkdom zag afnemen. De oorzaak? Hij scheidde van zijn vrouw en moest een deel van zijn fortuin aan haar laten.
Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.
Deel
Kreeg je deze nieuwsbrief
toegestuurd door een vriend?
Schrijf je hier in
8. Dit waren de grootste technologieflops van 2019
Van fouten maken leren we bij. In 2019 zijn een aantal technologiebedrijven een stuk wijzer geworden.
Van Facebooks digitale munt die op een horde wettelijke hindernissen stuitte, naar de presentatie van Tesla waarbij de kogelvrije Cybertruck aan diggelen werd geslagen. Dit zijn de grootste technologieblunders van het afgelopen jaar. Lees meer
Dominique Dewitte
Curator Business AM
Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.
facebooktwitterlinkedin

2019 © Business AM
Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België

Geen opmerkingen:

Een reactie posten