SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

dinsdag 31 december 2019

#DailyExpress - EXPRESS by #Business #AM - dinsdag 31 december 2019

Daily ExpressBekijk in browser
✍ Goedemiddag! 
'Nieuwe verkiezingen, dat is gewoon bullshit, want de mensen hebben al gekozen' - Na het roken op café moet ook het verwarmd terras eraan - Elektrische oldtimer: fris idee of heiligschennis?
⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.713 woorden - leestijd: 6 minuten
1. Benzine en diesel vanaf woensdag gevoelig duurder
Op woensdag stijgen de prijzen voor benzine en diesel gevoelig.
Concreet gaat het om een prijsstijging van 3,8 eurocent voor benzine 95. Voor diesel komt er 2,9 eurocent bij.
Een tank van 65 liter volgooien wordt daarmee bijna 2,5 euro duurder voor benzinewagens en bijna 2 euro voor dieselwagens. De dieselprijs komt hiermee uit op het hoogste niveau sinds november 2018, die van benzine op het hoogste peil in drie maanden. Lees meer
2. 'Nieuwe verkiezingen, dat is gewoon bullshit, want mensen hebben al gekozen'
Wat gebeurt er precies? Kersvers sp.a-voorzitter Conner Rousseau laat z’n licht schijnen op 2019, het jaar van de persoonlijke rollercoaster. En hij blikt ook kritisch vooruit op 2020.
In het nieuws: Daarbij valt op dat hij absoluut de deur dicht doet voor nieuwe verkiezingen:
  • Persoonlijk zou het een voordeel kunnen zijn: ‘Als er opnieuw verkiezingen komen, voor mij geen probleem. Ik kan dan eens volle gas zien of het nieuwe voorzitterschap van sp.a rendeert.’
  • Voor het systeem, voor het land, is het wel niet goed: ‘Wat los je daarmee op? Niets, integendeel. Je gaat verder uit elkaar komen te staan, extremen gaan groter worden en dus gaat er meer naar die extremen geluisterd worden. Nieuwe verkiezingen zijn het einde.’
  • Meteen is het ook een oproep: ‘Stop alsjeblieft met al die spelletjes. Al die politiekers. Doe je job, doe waar je voor betaald wordt. Doe waar je voor verkozen bent. Nieuwe verkiezingen, dat is gewoon bullshit, want mensen hebben al gekozen. De kaarten liggen op tafel.’ Lees meer
3. 11 voorspellingen voor 2020
De Britse zakenkrant Financial Times publiceert haar 20 voorspellingen voor 2020. De krant bouwde de voorbije jaren een matige reputatie als voorspeller op, met 4 op 20 foute voorspellingen voor 2019 en liefst 8 foute inschattingen in 2018.
Dit is een deel van de voorspellingen voor volgend jaar:
1. Komt Boris Johnson tot een handelsakkoord met de EU?
Ja, dat is zijn doel en de kans is groot. Ook de EU heeft er - gezien haar handelsoverschot - alle belang bij. Het tijdsschema dat Johnson voorziet is volgens de FT wel niet realistisch.
2. Valt Angela Merkels grote coalitie (GroKo)?
Ja, omdat de junior CDU-partners binnen de GroKo naar links leunen. Ook de SPD-leiders werden verkozen op de belofte om geld uit te geven, wat haaks staat op de fiscaal conservatieve CDU.
3. Komt Matteo Salvini in Italië opnieuw aan de macht?
Ja, omdat de bestaande coalitie niet deugt en zijn Lega hoog scoort in de peilingen. Een verkiezingsnederlaag bij regionale verkiezingen in de linkse enclave Emilia-Romagna in januari wordt de regering Conte II fataal.
4. Wint Donald Trump in november de ‘popular vote’?
Neen, en de marge waarmee hij de ‘popular vote’ verliest zal nog groter zijn dan de 3 miljoen stemmen die hij in 2016 minder had dan Hillary Clinton. Of hij het kiescollege wint zal - net als in 2016 - beslist worden in de kleine staten van de Midwest.
5. Komt er een recessie in de VS?
Neen, hoewel enkel Australië er tot nog toe in slaagde de economische groeicyclus langer intact te houden dan de VS en vele economen (en 1 op 2 CFO’s) voor een recessie waarschuwen, zal de Amerikaanse consument ook in 2020 geld blijven uitgeven, gestuwd door lage werkloosheid en nieuwe jobs in de armste delen van de VS.
Lees verder bij onderwerp 6
4. ‘Chinese bedrijfsschulden grootste bedreiging voor wereldeconomie’
Persagentschap Bloomberg becijferde dat Chinese bedrijven al voor 130 miljard yuan (16,6 miljard euro) aan schulden niet konden aflossen dit jaar.
Volgens Moody’s, een andere Amerikaanse kredietbeoordelaar, zijn de bedrijfsschulden in China zo snel gestegen dat ze ‘momenteel de grootste bedreiging vormen voor de wereldeconomie’. 
Veel bedrijven in de Communistische Volksrepubliek worstelen met de trage groei van de wereldeconomie door onder meer de handelsoorlog tussen de VS en China. De groei van het Chinese bbp is in geen 30 jaar zo laag geweest als nu. Lees meer
5. Business AM | Meest gelezen
Na het roken op café moet ook het verwarmd terras eraan
Carlos Ghosn ontvlucht Japan en bevindt zich in Libanon
Elektrische scooters dreigen de nieuwe zeepbel te worden
6. 11 voorspellingen voor 2020
6. Wordt China wereldleider in 5G?
Ja, het Chinese leiderschap in 5G telecom zal tegen het einde van 2020 overal merkbaar zijn. Zowel in overzeese contracten voor 5G-netwerken als in de verkoop van 5G-smartphones.
7. Komt er oorlog met Iran?
Neen, ondanks zijn oorlogszuchtig taalgebruik, toont  Amerikaans president Trump zich zeer terughoudend om de daad bij het woord te voegen. Nu er begin november verkiezingen zijn is de kans dat hij zijn land in een militair conflict zal mengen nog kleiner.
8. Blijven de straatprotesten in Latijns-Amerika aanhouden?
Ja, omdat de onderliggende redenen voor de misnoegdheid - zwakke economische groei, ongelijkheid en de perceptie dat de overheid niet begrijpt wat mensen willen - aanhouden.
9. Wordt Big Tech aan belangrijke regelgeving onderworpen?
Neen, niet in de VS tenminste, waar Democraten meer regels willen en de Republikeinen minder. Omdat geen van beide partijen een meerderheid heeft in beide kamers gebeurt er niets. De EU wil wel meer doen onder impuls van ‘EU-digital supremo Margrethe Vestager’. Maar om dat te realiseren is veel meer tijd nodig.
10. Wordt Uber in 2020 winstgevend?
Neen, het aandeel verloor dit jaar al een derde van zijn waarde. Kosten worden gereduceerd en het aantal ritten neemt toe, maar indien de divisies die maaltijden bezorgen en aan autonome wagens werken niet worden afgestoten lijkt winst maken gewoon onmogelijk.
11. Wordt de globale CO2-uitstoot gereduceerd?
Neen, sinds 2010 stijgt de CO2-uitstoot met gemiddeld 0,9% per jaar en die stijging houdt ook in 2020 aan. De energie die nodig is om de voor 2020 voorspelde globale economische groei te genereren zal grotendeels afkomstig zijn uit fossiele brandstoffen. Een aantal van de snelst groeiende economieën zal steenkool - de meest vervuilende fossiele brandstof - blijven gebruiken, niet in het minst China.
7. Telex
Barack Obama en Donald Trump zijn dit jaar verkozen tot meest bewonderde man van de VS. Het is de 12de keer dat Obama op de eerste plaats eindigt, maar de allereerste keer dat hij die plaats moet delen met zijn opvolger. Michelle Obama is vóór het tweede jaar op rij de meest bewonderde vrouw, voor de huidige First Lady Melania Trump. Als de resultaten van het Gallup-onderzoek kloppen, mag de ongeëvenaarde bewondering van Amerikanen voor de Obama's en de Trumps gelden als het meest ondergerapporteerde nieuwsfeit van deze nog jonge eeuw.
De klimaatwijziging is een ware gesel voor de ski-industrie. Sneeuwkanonnen zijn een deel van de oplossing. Ze  zorgen nu voor het voortbestaan ​​van 95 procent van de Italiaanse skigebieden, 70 procent van de Oostenrijkse, 65 procent van de Franse en de helft van de Zwitserse. Maar de kanonnen kunnen ook een averechts effect hebben op de middellange termijn. Ze verbruiken elk evenveel als een boiler van een gemiddeld gezin, en er zijn er tienduizenden. Ironisch genoeg verergeren ze dus de klimaatproblematiek waarvoor ze net een oplossing moeten bieden. Van een sneeuwbaleffect gesproken.
China heeft nu 130 steden met minstens 1 miljoen inwoners. Dat zijn er meer dan de VS (45), de Europese Unie (36) en Zuid-Amerika (46) samen. India heeft 61 zo'n steden, Afrika telt er 63. De grootste stadsagglomeratie blijft Tokio, met 37,5 miljoen inwoners. Europese steden die ooit de top 10 van grootste steden bevolkten - Moskou (24), Parijs (28) en Londen (37) - worden steeds verder achteruit geduwd. Ook New York wordt voor het eerst uit de top 10 geduwd door Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh.
Een Franse rechtbank oordeelt vandaag of de Michelingids zijn sterrencriteria moet overmaken aan sterrenchef Marc Veyrat. Die baatte tot voor kort in Nanterre een driesterrenrestaurant uit, maar hij moest in de laatste editie één ster inleveren. Veyrat wil nu het antwoord op de vragen ‘Wie heeft ons bezocht?’, ‘Wanneer?’, ’Hoe vaak?’, 'Welke zijn de competenties [van de vertegenwoordiger van Michelin]?’ en ‘Op welke wijze worden de punten toegekend?’. Veyrat wil een symbolische schadevergoeding van 1 euro. Michelin eist 30.000 euro schadevergoeding voor wat het ‘een bedrieglijke procedure’ noemt.
Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.
Deel
Kreeg je deze nieuwsbrief
toegestuurd door een vriend?
Schrijf je hier in
8. Elektrische oldtimer: fris idee of heiligschennis?
De lage-emissiezone die Gent invoert leidt tot ergernis bij eigenaars van oldtimers. ‘Maak je oldtimer elektrisch’, opperen sommigen. Maar dat stuit op praktische, financiële én emotionele bezwaren.
De meest vervuilende auto’s mogen straks niet langer het stadscentrum inrijden. Gent voorziet wel een betalend uitzonderingsregime voor oldtimers, mits het voertuig ouder is dan 40 jaar. Maar veel eigenaars vinden het tarief – 345 euro per jaar – te duur. Voertuigen tussen 25 en 40 jaar vallen hoe dan ook niet onder de uitzondering. Lees meer
9. -schaamte über alles
Met bijna 20% van alle stemmen is -schaamte door de leden van de Nederlandse taalvereniging Onze Taal gekozen tot het Onze Taal-woord van 2019. 
Onze Taal is met 22.000 leden een van de grootste taalverenigingen ter wereld.
Vibeke Roeper, de directeur van Onze Taal: 'Het zegt in kort bestek veel over het groeiende ongemak dat we voelen bij milieubelastende keuzes. Daardoor karakteriseert -schaamte heel goed het jaar, dat voor een groot deel in het teken stond van klimaatdiscussies. Maar ook in talig opzicht heeft -schaamte een aardige kant: het kan overal achter geplakt worden.'
Met 17% van de stemmen eindigde het woord brexitmoe op de tweede plaats, met slechts twee stemmen verschil gevolgd door stikstofcrisis.
De termen boerenprotestboerkabuddiesjaggerklimaatstakingtreintrots en vrouwenquotum bleven buiten de top-3, net als het woord boomer, dat de verkiezing van Van Dale won.
PS: Het Amerikaanse weekblad The New Yorker koos voor Trumpschmerz
10. Video du Jour: paardenkracht
Paardenkracht (Nederlands symbool pk en vaak zo uitgesproken) is een oude eenheid van arbeidsvermogen, waarvan het gebruik sinds 1978 – bij de invoering van het SI-stelsel – wettelijk niet meer is toegestaan. De naam paardenkracht is verwarrend, want het is geen eenheid van kracht maar van vermogen. De Engelse naam horsepower (symbool HP) geeft die verwarring niet. (Bron: Wikipedia)
Dominique Dewitte
Curator Business AM
Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.
facebooktwitterlinkedin

2019 © Business AM
Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België

Geen opmerkingen:

Een reactie posten