Deze ochtend stootte ik, op weg naar het werk, op de tractors hierboven. Al de hele week komen onze boeren op straat om te protesteren tegen de moeilijke werkomstandigheden. Ondanks de Europese subsidies die ze krijgen, raken ze steeds moeilijker rond. Ze krijgen te weinig geld voor hun producten en moeten bovendien voldoen aan steeds meer regeltjes, klinkt het. Dat maakt het werk onleefbaar.
Gisteren schrapte de Europese Commissie alvast een milieumaatregel om hen tegemoet te komen. Nochtans is er een goede reden voor die milieuregelgeving. Die moet boeren ook helpen om hun gronden weerbaarder te maken voor de gevolgen van de biodiversiteits- en klimaatcrisis. Hoe gezonder hun akkers, hoe meer bestuivers hun werk kunnen doen, bijvoorbeeld. Waar het naartoe kan gaan, zie je nu al in Afrika. Daar krijgen de boeren het erg moeilijk met het veranderende klimaat. Dat vertelde weerman Bram Verbruggen me. Hij trekt momenteel door Guinee om de impact van de klimaatverstoring daar te bestuderen.
“Guinee is een waterrijk land met veel rivieren. Het wordt ook wel het château d’eau van Afrika genoemd”, zei Bram. “Nochtans heerst er hier nu een waterprobleem. De lokale landbouworganisaties waarmee ik sprak, merken dat de droge en natte seizoenen aan het schuiven zijn. Het gaat van zes maanden droog en zes maanden nat naar acht maanden droog en vier maanden nat. En droog is écht droog. Er valt dan maandenlang geen druppel regen.”
“Dat terwijl de overgrote meerderheid van de bevolking landbouwers zijn. Lokale waterbronnen raken uitgeput nog voor het regenseizoen start. Er zijn kleine initiatieven rond irrigatie en waterbeheer. Maar voor grootschalige oplossingen ontbreken de middelen en de reglementering.”
Net zoals de boeren in Guinee zullen ook de onze gezonde velden nodig hebben als ze de klimaatuitdaging en biodiversiteitscrisis het hoofd willen bieden. Milieuregelgeving schrappen, is dan “het verkeerde antwoord op de verkeerde vraag”, hoorde ik gisteren bij BioForum. Want die regels zijn niet echt het probleem.
Het echte probleem is dat we met z’n allen te weinig betalen voor vlees, zuivel en groenten. Dat supermarkten nog steeds jagen op de laagste prijs en dat de klant vooral het goedkoopste voedsel koopt. Maar ons vertellen dat we de portefeuille wat verder open moeten trekken om het leefbaar te houden voor onze boeren, is natuurlijk een pak moeilijker dan een regel schrappen.
|
Geen opmerkingen:
Een reactie posten