We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

vrijdag 31 augustus 2012

Spaanse tapas nu ook al 'made in China': Chinezen profiteren van crisis om tapabars over te nemen


Chinezen profiteren van de Spaanse crisis om massaal tapabars over te nemen. Dat schrijft America Economia. De overnames zijn al een tijd aan de gang want begin 2010 waren volgens de zakenkrant El Economista in Valencia al meer dan 120 traditionele tapabars in Chinese handen. De Catalaanse sectorvereniging Asociación de Establecimientos de Restauración spreekt zelfs van 1.500 bars, enkel in Barcelona. De Chinezen betalen naargelang de lokatie en de grootte van de bar tussen de 10 à 15.000 en 170.000 euro voor de overname. Cash.


De Chinezen stijgen daarmee op de sociale ladder, omdat ze eerder vaak als koks tewerkgesteld waren in de zaken die ze nu overnemen. Andere slechtbetaalde jobs, zoals de doorverkoop van drank op straat, hebben ze nu aan de Pakistani’s overgelaten.

Tapabars en wokrestaurants blijven de goedkoopste handelszaken om op te starten, maar gezien de Chinezen geen leningen kunnen loskrijgen bij de banken zijn ze volledig aangewezen op financiering binnen de lokale Chinese familienetwerken.

De Chinezen ontsnappen ook aan de enorme werkloosheid in Spanje. Zo meldt een tapabareigenaar trots ‘dat alle Chinezen in Valencia werk hebben’. Toch verandert ook binnen deze gemeenschap - die ruim 1.800 handelszaken telt in de Comunidad Valenciana - stilaan maar zeker de mentaliteit: ‘Vroeger kwamen onze voorouders naar hier om te werken als Chinezen, zeg maar, de nieuwe generatie wil ook goed leven.’

Bron : Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten