SPREAD THE INFORMATION
Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.
Autobiography Luc Schrijvers Ebook €5 - Amazon
Search for an article in this Worldwide information blog
vrijdag 31 augustus 2012
Waarom Facebook werkt en democratie niet
Facebook tekent straks zijn miljardste gebruiker op. Terwijl overheden (democratische en ondemocratische) overal ter wereld op steeds minder steun van hun burgers kunnen rekenen, blijft Facebook op spontane wijze groeien. Jeffrey Tucker van Laissez-Faire Books legt uit wat het verschil is tussen het sociale netwerk en democratie en waarom het ene werkt en het andere niet.
Facebook en democratie zijn gebaseerd op totaal verschillende principes:
Facebook is gebaseerd op vrije associatie. Je wordt lid uit vrije wil. Je deelt de informatie die je wil; de rest houd je privé. Je beslist zelf hoe je profiel eruit moet zien en baseert je op je eigen voorkeuren en je eigen leven. Elk profiel is, net als elk individu, helemaal uniek. Je voegt één of duizend vrienden toe en als die toezeggen maak je wederzijds bevredigende verbindingen.
Democratie is gebaseerd op gezag. Je wordt bij je geboorte voor altijd lid van de groep, zonder dat je die kan kiezen. Miljoenen landgenoten zijn je 'vrienden', of je dat nu wil of niet. Die posten de hele tijd op je wall en je nieuwsfeed loopt over van eisen die je niet kan deleten of als spam markeren. Je krijgt wel geen advertenties te zien, maar het geld wordt je door het systeem op voorhand al afgenomen. De staat en niet jij beslist wat er met jouw geld gebeurt.
Democratie is helemaal geografisch gebonden. Je stem over hoe de maatschappij er voor elk lid van de groep moet uitzien wordt op stedelijk, regionaal, federaal en Europees niveau samengevoegd met die van de anderen. Van je eigen wil blijft op het einde niets meer over.
Op het eerste zicht lijkt het alsof een democratische verkiezing een keuze inhoudt, maar die keuze gaat enkel over wie voor de komende jaren macht krijgt over de groep. De resultaten zijn altijd bindend en grotendeels teleurstellend.
Verkiezingen zijn gevechten tussen verschillende teams die één plan willen opleggen aan de rest van de bevolking en daarmee de onderlinge verschillen tussen individuen negeren. Het is alsof we allemaal Mark Zuckerberg zouden lobbyen om delen van alle profielen collectief te veranderen.
Facebook heeft niets te maken met de nonsens van democratische overheden. Je persoonlijk profiel en je gemeenschap van vrienden zijn extensies van je eigen wil en de harmonie ervan met anderen.
Het kan zijn dat je Facebook beu raakt. Misschien vind je het kinderachtig, tijdverlies of zelfs invasief. In dat geval stop je gewoon met het te gebruiken of delete je jezelf. Ben je echter het slecht beleid van de democratische overheid beu? Jammer, maar je kan er niet aan ontsnappen.
Tucker besluit dat we veel van Facebook kunnen leren. Facebook is een model van sociale organisatie dat traditionele modellen overstijgt. Als ons politiek leven meer werd zoals Facebook – unaniem, vrijwillig en vrijblijvend – zouden we pas echt vooruitgang zien in onze maatschappij.
Bron : Express.be
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten