SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

zaterdag 2 februari 2013

Waarom dragen mannen geen hoge hakken?


Vandaag zijn hoge hakken het summum van vrouwelijkheid, maar ooit waren het accessoires voor machtige mannen. William Kremer schetst voor de BBC hun geschiedenis:
De hoge hak werd eeuwenlang gedragen door ruiters in het Nabije Oosten,” aldus Elizabeth Semmelhack van het Bata Schoenenmuseum in Toronto. “De hiel stabiliseerde de houding van de Perzische cavalerie waardoor ze nauwkeuriger kond boogschieten,” gaat ze verder.
Tegen het eind van de zestiende eeuw had de Perzische Shah Abbas I de grootste cavalerie ter wereld. In 1599 stuurde hij diplomatische missies naar Rusland, Duitsland en Spanje in een poging om allianties te sluiten tegen hun gemeenschappelijke vijand, het Ottomaanse Rijk.
Op deze manier ontdekte de West-Europese aristocratie Perzische gewoonten, gebruiken en kledij. De hoge hak was één van de populairste zaken die werd overgenomen omdat men vond dat die viriliteit en mannelijkheid uitstraalde. De lagere maatschappelijke rangen kopieerden de hakken van hun meerderen, die vervolgens hun hakken verhoogden om nog meer indruk te maken.
Hoge hakken waren uiterst onpraktisch in het Europa van de zeventiende eeuw, maar dat was net een deel van de charme. Met onpraktische schoenen toonde men aan dat men niet op het veld moest werken en niet ver of vaak hoefde te wandelen.
Één van de grootste schoenenverzamelaars uit de geschiedenis was overigens Lodewijk XIV (‘de Zonnekoning’), die de Imelda Marcos was van zijn tijd. De Franse koning was klein van gestalte en hij trachtte dit te compenseren met roodgeverfde hakken van tien centimeter hoog. Lodewijk XIV kondigde in de jaren 1670 zelfs een edict af waarin hij van rode hakken een hofprivilege maakte.
Hoge hakken verspreidden zich bij de vrouwelijke bevolking vanwege de toenmalige hype voor mannelijke kledij bij vrouwen. 17e-eeuwse vrouwen knipten hun haar, droegen schouderlappen, rookten tabak, droegen mannelijke hoeden en namen ook de hoge hak over.
Tegen het eind van de zeventiende eeuw veranderde de mode echter opnieuw en gingen de vrouwelijke en de mannelijke hoge hak verschillende kanten op. De mannelijke werd vierkant, robuuster enkorter; de vrouwelijke slanker en gebogen.
Het verhaal van de mannelijke hoge hak komt eindigt bij de Verlichting. De mannelijke mode verschoof naar het praktische en het eenvoudige. Juwelen, heldere kleuren en ook statussymbolen als hoge hakken verdwenen. Tegen 1740 werden ze uitsluitend nog door vrouwen gedragen en tegen het uitbreken van de Franse Revolutie zelfs niet langer door hen.
In het midden van de negentiende eeuw kwamen ze nogmaals terug, ditmaal als erotisch accessoire voor vrouwen, waaraan ze volgens Semmelhack hun huidige associatie met vrouwelijkheid te danken hebben. Semmelhack beweert tenslotte dat het mogelijk is dat hoge hakken ooit opnieuw in de mode komen voor mannen, al zou dat eerst volledige gelijkheid tussen de geslachten vereisen.
  • Gebaseerd op:BBC
  • Powered by:Express




Geen opmerkingen:

Een reactie posten