SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

vrijdag 16 augustus 2024

WORLD WORLDWIDE EUROPE BELGIUM BRUSSELS - CLIMATE -CLIMAXI - Actiedag Ruimte voor water - Fietstocht - PFAS-actie-maand - word lid 🤝

 


Geraardsbergen - Actiedag - Ruimte voor Water - zaterdag 24 augustus


Climaxi, Denderhoop en vzw 't Uilekot organiseren een Actiedag op de Dender!

We vertrekken om 13 uur aan ‘t Schipken te Schendelbeke met een wandeling en fietstocht van ongeveer 5 kilometer richting ‘t Bruggenhuis Overboelare.

Aan ’t Bruggenhuis zijn er verschillende opties tussen 14u en 17u. Je kan te voet of met de fiets verder rijden naar Wallonië. Je kan ook met eigen bootje of een gehuurde kano mee het water op voor een vrije vaart richting Geraardsbergen of Wallonië.

Onderweg krijgen de deelnemers informatie over de Dender en de waterproblematiek. We maken een brochure over de plaatsen die aan bod kwamen tijdens de ophef makende PANO-reportage rond overstromingen van dit voorjaar. Zo krijg je extra info over de plannen die op til staan.

Wil je een kano huren? Er zijn twee opties: Een kano voor drie personen voor 45 euro. Je kan ook inschrijven voor een plaatsje op onze superkano met gids en poëzie. Hiervoor vragen we 15 euro per persoon. Graag inschrijven via info@climaxi.be, ter plaatse cash betalen.

Om 18 uur sluiten we af met een Afrikaans concert in Café ‘t Bruggenhuis. Daar kan je ook iets drinken of eten.

Op deze manier willen wij een gezellige dag organiseren en brengen we ook een standpunt naar buiten rond de overstromingen aan de Dender. Wij steunen kritisch het actieprogramma Ruimte voor Water van de NV Waterweg en komen op voor een volledig verbod om te bouwen in overstromingszones, sociale en psychische begeleiding van de mensen wiens huizen niet meer kunnen beschermd worden en een propere Dender als toeristische as in de streek.
Inschrijven

Op de velo voor het klimaat

Van 20 tot 25 augustus springen we op de velo voor het klimaat. Kan je geen hele week mee maar wil je wel aansluiten waar kan? Geef ons een seintje

Het programma ziet er als volgt uit

20 augustus - start 12u 't Steen in Antwerpen
ism Grondrecht een tour langs de Oosterweelwerken

21 augustus - 10u vertrek Peperfabriek Antwerpen 
Antwerpen - Steendorp - Boom - 35 km
Bezoek actiegroep Steendorp en Red onze Kleiputten in Terhagen

22 augustus - 9u vertrek Noeveren
Boom - Temse - Dendermonde - 40 km
Bezoek boelwerf Temse en tocht langs Rupel en Schelde

23 augustus - 10u vertrek Dendermonde
Dendermonde - Aalst - Geraardsbergen - 45 km
Tocht langs Schelde en Dender met toelichting over overstromingsproblematiek

24 augustus - 13u actie op de Dender
https://www.climaxi.be/agenda/geraardsbergen-actiedag-ruimte-voor-water

25 augustus - 12u vertrek Herzele
Om 17u is er een terrasconcert in 't Uilekot waar we afsluiten.
http://uilekot.org/event/brassens-volgens-mortelmans/

Wil je nog aansluiten? Mail naar info@climaxi.be
 

Mail ons

Climaxi voert actie tegen vervuiling: PFAS-eieren naar de gemeenteraden

Vlaanderen is extreem vervuild door lekkende stortplaatsen en fabriekslozingen in water en lucht. Bedrijven als 3M, Indaver, Utexbel, Ghistelinck, Renewi en Eternit hebben daardoor jaren goed geboerd en de aandeelhouders fors uitbetaald. De laatste jaren kwam daar ook de PFAS-problematiek bij: een permanent giftige stof sloop vrijwel overal binnen. Climaxi concentreerde zich op de grootste brandhaarden. Na twee jaar actie voeren merken we dat er van sanering weinig of niets in huis komt. Daarom voeren we net voor de gemeenteraadserkiezingen actie aan een aantal gemeenteraden in Vlaanderen. 

Climaxi maakte vorige zomer op vijf locaties PFAS-bloedonderzoeken mogelijk langs vervuilingshaarden. 3/4e van de deelnemers had te veel PFAS in het bloed. Terwijl 6,9 ng/l PFAS in je bloed de Europese limiet is, scoorden mensen langs fabrieken en stortplaatsen tot 800 ng/l PFAS bloed. Bodemonderzoeken uit Kortemark, Kruisem, Stabroek, Waregem en Ronse stoten niet enkel op PFAS-vervuiling, ook andere chemicaliën als brandvertragers en zware metalen zoals lood worden aangetroffen rond de vervuilingshaarden. 

Lees verder

Nieuw Climaxi Magazine: Stem voor het klimaat

 

De verkiezingen voor EuropaBelgië en Vlaanderen liggen achter ons. De grote doorbraak van extreem rechts kwam er (nog) niet. Extreem rechts werd wel opnieuw groter, zeker in de kleine gemeentes. Naar aanloop van de lokale verkiezingen blijven wij ons inzetten om klimaat op de agenda te zetten. De inzet is te belangrijk. Eerder lekten delen van het regeerakkoord van de rechtse coalitie in Nederland uit: minder klimaatinspanningen, minder geld voor de openbare omroep, extra-BTW en dus duurdere prijzen voor cultuur, strenger migratiebeleid,... We kennen het liedje al lang.

In dit soort systemen is er geen plaats voor ecologisch of sociaal denken: ze dragen de zelfvernietiging in zich mee.

En dat is nu net waar Climaxi en anderen werk willen van maken: een samenleving waarin men zorg draagt van mekaar en de natuur, waarin gelijkwaardigheid bestaat en iedereen mee kan.

Je leest het in ons nieuw boekje. Wil je er ook een ontvangen? Word lid door minimum 10 euro te storten op BE40 0016 3236 1163. Bedankt!

Mail ons je adres

Steun ons met een t-shirt

 

Climaxi maakt een t-shirt. Kom dat zien, kom dat dragen!
Een t-shirt kost de luttele 23 euro te storten op BE40 0016 3236 1163.

Stuur ons je maat (S-M-L-XL-XXL) of kom langs en pas een exemplaar.

Mail ons
Word lid van Climaxi en steun onze beweging voor een sociaal klimaat

Climaxi groeit als beweging en is actief in grote delen van Vlaanderen. Een groeiende beweging heeft ook leden nodig die mee beslissen en richting geven.
 
Word lid
Volgende activiteiten

19 aug: Antwerpen: Boerenmarkt 
20 tot 25 aug: Op de velo voor 't klimaat
24 aug: Geraardsbergen: actiedag Ruimte voor water
2 sep: Ronse: Gemeenteraad PFAS-actie
3 sep: Waregem: Gemeenteraad PFAS-actie
7 en 8 sep: Oostende: stand op Manifiesta
9 sep: Kruisem: Gemeenteraad PFAS-actie
10 sep: Stabroek: PFAS info stand van zaken
Agenda
Vrijwilligers gezocht!

Interesse?

Contacteer ons

Steun Climaxi

met een gift op
rekeningnummer 

BE40 0016 3236 1163

Facebook
Website
Email
Met steun van de Vlaamse overheid.
Copyright © 2019, Climaxi vzw, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@climaxi.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten