Nobelprijswinnaar Economie Paul Krugman maakt in de New York Times een korte maar interessante vergelijking tussen België en onze buurlanden Frankrijk en Nederland. Er wordt weinig gezegd over het feit dat de Belgische economie het sinds het begin van de crisis beter heeft gedaan dan haar buurlanden.
'Hoe dat kon? De meest geloofwaardige hypothese wil dat het land voordeel heeft gehaald uit het feit dat het geen regering had, wat betekent dat het land geen besparingsmaatregelen kon opleggen,' schrijft Krugman.
Krugman illustreert zijn standpunt met 2 grafieken die hij ontwierp op basis van gegevens van het IMF: de groei in bbp (grafiek 1) en de verhoging in budget als percentage van het potentiële bbp. (voor ons land gaat het om een verlaging).
Krugman is uiteraard niet de eerste die zoiets bedenkt. Steen Jakobsen, de chief economist van de Saxo Bank, vertelde tijdens zijn laatste passage in Brussel dat hij overal ter wereld het voorbeeld van België aanhaalt omdat ons land in de 541 dagen dat het zonder regering zat er in slaagde alle economische indicatoren op groen te krijgen.
Jakobsen zoekt de oorzaak van dit succes - een periode die het Guinness Book of Records haalde als de langstdurende formatie ooit wereldwijd - in gedaalde uitgaven, eerder dan in een gebrek aan besparingen. Met andere woorden: politici die niet over geld beschikken, kunnen ook geen geld verspillen...
Bron : www.express.be
Economisch succes ???
Dit roept voor mij vele bedenkingen en vragen op ..
Wat met de honderdduizenden werklozen ???
Wat met de honderdduizenden mensen die amper rondkomen ? Net genoeg om niet te sterven .. Gelukkig kent ons land sociale opvang netten ..maar meestal zijn die juist net genoeg om niet onder de grens van armoede te belanden.
Waar zijn de jobs ...die normaal door loon-kost verminderingen aan bedrijven gegeven zijn ???
Talrijke afdankingen om dat bedrijven verhuizen naar lage loon landen ..
De vele (niet gecontroleerde ) prijsstijgingen ???
Alles wordt duurder ..maar de sociale uitkeringen , lonen enz .. van de gewone werkman , invaliden, werklozen enz .. stijgen amper mee .. gelukkig is er nog de index ... kleine pleister op een wonde die die groter word.
De koopdracht daalt .. Men wilt de sociale verworvenheden verder afbouwen. De gezondheidszorg is niet meer voor iedereen evident. Sommige partijen weigeren het onderwijs te hervormen .. dat meer beantwoordt aan de realiteit van vandaag .. Hoeveel afgestudeerden na het middelbaar onderwijs weten welke richting ze echt uit willen ??
Mensen zoeken naar goedkopere oplossingen om hun financiële problemen op te lossen ..
Maar de winsten van de (internationale ) bedrijven blijven stijgen ...
En er is veel geld in België .. maar weinigen ? % hebben het werkelijk in het hun handen ... De meesten % in ons land hebben veel veel minder ... en sparen uit angst dat ze niet rondkomen ...
Hoeveel mensen kunnen hun krediet niet terug betalen omdat andere het hun op een slinkse manier hebben aangepraat ...
Meer en meer mensen vliegen op de straat omdat de technologie het overneemt ... Wat is het alternatief voor al deze mensen ???
Bijscholingen ..langer werken enz... is dat de juiste oplossing ???
Langer werken mag men niet voor iedereen veralgemenen .. hangt af van de inhoud van de job .. dus moeten er alternatieven uitgewerkt worden voor deze mensen ...
Er is een razzia op zwart geld ... maar het is juist het zwart geld dat een economie recht houdt .. wereldwijd .. Hoe meer controle ..hoe meer de gewone man er onder gaat lijden .
Die goed betaald is .. klaagt niet ..maar die slecht betaald is heeft het wel aan zijn ........
Zorgen genoeg voor de nieuwe regeringen in ons land ..en hou aub op om verdeeldheid te zaaien .. en het land in gedachten op te splitsen .. dit is NIET de oplossing .. en daar liggen de meeste mensen niet van wakker ..enkel wat ze wel of niet in hun geldtas hebben.
Dat is de realiteit ..
Enz. Enz. Enz..
Luc Schrijvers
Geen opmerkingen:
Een reactie posten