We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

donderdag 22 augustus 2019

Update: nieuws en informatie van over de hele wereld - 22.08.2019

View in browser
Panamaziekte of ‘Aids van de bananenteelt’ bereikt Zuid-Amerika en dat is een catastrofe - Israëli’s hebben beeldtechniek die Alzheimer kan helpen voorspellen - Mercedes bespiedt zijn chauffeurs
⏰Deze nieuwsbrief telt 1.428 woorden - leestijd: 5 minuten

1. Naar nieuwe verkiezingen in januari?

Het zegt ontzettend veel over hoe verrot de sfeer is op het federale niveau: niets beweegt en blijkbaar is aan Franstalige kant de PS echt niet bereid om er echt nog veel energie in te investeren. De boodschap van ‘vervroegde verkiezingen’ bevestigt dat signaal nog. Het is wachten op een Waalse regering, midden september, en dan krijgt het federale niveau misschien eindelijk wel wat aandacht van de PS.

2. Panamaziekte of ‘Aids van de bananenteelt’ bereikt Zuid-Amerika en dat is een catastrofe

95% van alle bananen die nu door mensen worden geconsumeerd zijn van de Cavendish-variëteit. De nieuwe versie van de Panamaschimmel is nog dodelijker dan degene die de Gros Michel uitroeide (en 2,3 miljard toenmalige dollars of 13,23 miljard huidige euro’s in schade aanrichtte). Nog erger is dat bijna alle andere bananensoorten eveneens vatbaar zijn voor de schimmel en er dus geen alternatief is.

3. Mercedes bespiedt zijn chauffeurs

In Groot-Brittannië heeft de Duitse autobouwer Mercedes-Benz voor aanzienlijke opschudding gezorgd. De constructeur heeft immers moeten toegeven technologie te gebruiken om de bestuurders te bespioneren. De Britse krant The Sun, die het nieuws bracht, stelt dat Mercedes in zijn auto’s heimelijk een apparaat installeert dat de exacte locatie van het voertuig verraadt. De constructeur zegt in een reactie de technologie alleen in extreme omstandigheden te activeren. Pas wanneer bestuurders in gebreke blijven met afbetalingen zou de locatie van het voertuig voor een mogelijke confiscatie worden opgespoord.
4. Aankoop van Groenland is minder absurd dan de media graag doen uitschijnen
In de mainstreammedia wordt van het Groenlandverhaal van Donald Trump uiteraard een karikatuur gemaakt. Toch leert de geschiedenis ons dat het idee niet eens zo ‘absurd’ is als de Deense premier ons wil laten geloven. Al in 1867 en 1946 hadden de VS een gelijkaardig aanbod gedaan om het grondstoffenrijke Groenland van Denemarken over te nemen. 
Verder is er niets mis met de aankoop van een land, zolang koper en verkoper zich in zo’n transactie kunnen vinden. Amerika kocht de staat Louisiana van Frankrijk in 1804. Vijftien jaar later volgde Florida, dat tot Spanje behoorde. In 1848 werd een enorm stuk land, waarvan Californië slechts een deel was, gekocht van Mexico. Later zouden de Amerikanen ook Alaska (van Rusland) en de Maagdeneilanden (van Denemarken) kopen.
In een uiterst interessante thread op Twitter legt Frans professor in de geopolitiek Mikaa Mered uit waarom Trump interesse toont voor Groenland.
De reden is te vinden in zowel de nieuwe noordpoolpolitiek van de regering Trump als in de komende presidentsverkiezingen. Aankoop of niet, Groenland is nu al een win-win voor Trump. 
  • De Amerikanen worden in het noordpoolgebied weggedrukt door zowel Rusland als China, dat al strategische posities heeft ingenomen in Groenland. Washington kan zich niet veroorloven Groenland nog verder aan zijn invloedssfeer onttrokken te zien worden.
  • Het Pentagon beschouwt Groenland als een transatlantische hub, maar ook als de eerste natuurlijke verdedigingslinie voor de oostkust van de VS.
  • De verklaring van Trump moet dus als een inhaalbeweging worden geïnterpreteerd in de strijd met Rusland en China. Ondanks dat Trumps aanbod geen kans maakt, wil hij de VS opnieuw als een poolmacht positioneren tegenover Moskou en Beijing, die voortdurend nieuwe initiatieven in het poolgebied aankondigen.
Op die manier toont Trump aan zijn basis dat hij nog altijd een ‘dealmaker’ is, een disruptor, een visionair en een verdediger van de Amerikaanse natie. Dat hij zijn Europese bondgenoten onrespectvol behandelt zal hem worst wezen, vooral omdat bovenvermelde geopolitieke belangen door de Democraten volledig worden genegeerd.
Dankzij de sociale media is Trumps opzet al geslaagd. Opnieuw is het Trump die de politieke agenda en de nieuwscyclus domineert. Net zoals hij dat in 2016 deed.
Over het strategisch belang van het grondstoffenrijke Groenland leest u hier meer.

5. Israëli’s hebben beeldtechniek die Alzheimer kan helpen voorspellen

Wetenschappers van de Hebrew University of Jerusalem hebben een technologie ontdekt die in staat is om meer informatie te halen uit beelden van hersenscans. Die methode zal volgens de ontwikkelaars in de toekomst artsen wellicht de kans bieden om een aantal ziektes sneller te herkennen en te behandelen. Daarbij denken de wetenschappers onder meer aan Alzheimer, Parkinson of kanker.
Hersenscans kunnen momenteel uitsluitend beelden van het brein weergeven. De Israëlische wetenschappers zeggen echter dat hun technologie toelaat om op moleculair niveau te werken. Dat zou kunnen toelaten om in de hersenen vroegtijdig ziektes in ontwikkeling te detecteren.
Express Telex 
Politiek: 😯😯😯De regering Trump kan voortaan migrantenfamilies, die met hun kinderen illegaal de grens oversteken, voor onbeperkte tijd in detentiecentra vasthouden. Tot nog toe was 20 dagen het wettelijke maximum.
Wereld: 🚀Volgens Japan beschikt Noord-Korea nu over miniatuurkernkoppen, die klein genoeg zijn om ze aan ballistische raketten te bevestigen.
Tech: 👍👍Waymo, een producent van autonome wagens, gaat zijn onderzoeksbevindingen delen met concurrenten om zulke wagens sneller op de baan te krijgen. 
Economie: 😯😯😯Het Amerikaanse ministerie van Arbeid herziet de cijfers omtrent de jobcreatie in het land naar beneden toe. In maart waren ruim 501.000 mensen minder aan het werk dan eerst gerapporteerd.
Geld: 💵Wereldwijd zijn 14 miljard biljetten van 100 dollar in omloop. Slechts 20% daarvan bevinden zich in de VS.
Planeet: 👍👍👍Woensdag was het exact 3 jaar geleden dat het laatste geval van polio (kinderverlamming) werd vastgesteld in Nigeria. Het Afrikaanse continent was - op Nigeria na - al volledig poliovrij.

6. Winkelcentra hebben het moeilijk, maar winkels in luchthavens doen het uitstekend

De demografie van de reizigers verandert. Steeds meer mensen krijgen toegang tot de luchtvaart. De detailhandel in de luchthavens kent dan ook een bijzonder sterke groei. Boston Consulting Group raamt dat de luchthavenshops twee jaar geleden wereldwijd een omzet haalden van 69 miljard dollar. Dat betekende een verdrievoudiging op vijftien jaar tijd.
“Merken zoals Moncler, Jack Daniel’s, Colgate en Estee Lauder hebben hun aanwezigheid op wereldwijde luchthavens de voorbije periode sterk uitgebreid. Daarbij hopen ze dat de wachttijden voor vluchten de reiziger tot impulsaankopen zullen aanzetten.”
Deel deze e-mail met een vriend
Deel
Kreeg je deze e-mail van een vriend?
Schrijf je hier in
7. Hoe het Palestijns-Israëlische vredesproces een farce werd
"De vorige week ontstane politieke puinhoop met betrekking tot het afgebroken bezoek van twee Democratische congresvrouwen aan Israël was om één reden nuttig: het maakte duidelijk in welke mate het Palestijns-Israëlische vredesproces een zielig festival van magisch denken, uitvoerende kunst, ontkenning van de realiteit, politieke fondsenwerving en regelrechte politieke fraude is geworden. Het gaat met andere woorden over alles behalve wat nodig is om te slagen: moedige, eerlijke en creatieve diplomatie en leiderschap."
"Aan Amerikaanse kant heeft Jared Kushner nu drie jaar besteed aan het opstellen van een vredesplan dat nog steeds niemand heeft gezien. Zijn enige prestatie tot op vandaag is de organisatie van een Israëlisch-Palestijnse economische conferentie in Bahrein waar geen Israëlische, noch Palestijnse vertegenwoordigers aanwezig waren."
"Kushner lijkt te geloven dat het probleem kan worden opgelost door de Israëli's en de Golfstaten de Palestijnse ambities voor soevereiniteit en een eigen staat te laten afkopen. Kushner verdient krediet voor de manier waarop hij denkt investeringen op de Westelijke Jordaanoever aan te kunnen trekken. Maar hij verloor zichzelf in slordig denken door alle diplomatieke kenmerken van zijn plan te laten dicteren door de politieke behoeften en verlangens van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu."
Thomas Friedman, in The New York Times

8. 5 kenmerken van genieën

Als je duizenden uren lang moet oefenen, heb je minder tijd over voor andere dingen. Dat verklaart waarom introverte tieners vaker genieën worden dan hun extraverte klasgenoten: sociale, populaire jongeren zijn minder geneigd om ononderbroken te blijven oefenen. Aan de top is abnormaal de norm.
9. Trump is "the Chosen One"
In een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN waarbij naar de handelsoorlog met China wordt gevraagd, refereert president Donald Trump naar zichzelf als ‘the Chosen One’ of in bijbelse taal ‘de uitverkorene’. "Iemand moest het doen. Wel ik ben de uitverkorene," aldus Trump, terwijl hij zijn ogen naar de hemel richt.
Eerder op de dag had Trump ook al een commentaar van Wayne Allyn Root, een conservatieve opiniemaker en samenzweringstheoreticus op het Newsmax-nieuwskanaal, met zijn volgers gedeeld. Die had gezegd dat “de joodse mensen in Israël van Trump houden als ware hij de koning van Israël. Ze houden van hem als ware hij de wederkomst van Jezus.”
Express.be [NL]
Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, Gent
Belgium

Geen opmerkingen:

Een reactie posten