2021 en verder: naar een ‘internetakkoord van Parijs’
Er werd niet langer getwijfeld aan de bedreiging die desinformatie vormt. Maar de wetten die we nodig hadden, ontbraken nog steeds. Toen kregen we een kans – de EU was de Digital Services Act aan het opstellen, een nieuwe wet voor het reguleren van digitale technologie. We spraken besluitvormer na besluitvormer en pleitten voor wetgeving die platformen verantwoordelijk zou stellen voor de schade die hun algoritmes aanrichten. Langzaam maar zeker begon het idee aan te slaan.
En we gaven niet op – bij elke meeting, evenement of videogesprek stonden we klaar met onze bevindingen, en we publiceerden steeds meer bewijs dat aantoonde hoe de platformen ons in de steek lieten.
We hebben zelfs een conferentie over desinformatie georganiseerd waarin we enkele van de meest invloedrijke Europese politici en leidinggevenden van Facebook en Twitter bijeenbrachten om hen te overtuigen van onze zaak!
Ondanks het onophoudelijke lobbywerk van de platformen begonnen we vooruitgang te boeken. Maar het was nog niet in kannen en kruiken – om de enorme steun voor dit plan te tonen, lieten we een grote peiling uitvoeren waaruit bleek dat
83% van de bevolking van Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje wilde dat platformen hun algoritmes veranderden als ze schadelijke content bleken te promoten. We hebben zelfs mooie boeken gemaakt vol boodschappen van Avaaz-leden uit heel Europa en die overhandigd aan politici!
Klik op de afbeelding om het boek te lezen
En toen, na jaren van hard werk, maanden van onderhandelingen en een eindsprint in Brussel met een onafgebroken vergadering van meer dan 16 uur, was het eindelijk zover: functionarissen en wetgevers stemden in met een historische wet die platformen verantwoordelijk stelt voor de schade die hun algoritmes aanrichten.
Dit is wat de wet zal doen zodra ze van kracht wordt:
- Het algoritme zuiveren → Online platformen zoals Facebook zullen hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor de schade die ze aanrichten in onze samenlevingen, zoals de manier waarop hun systemen gevaarlijke leugens helpen verspreiden.
- De zwarte doos openmaken → Onafhankelijke auditeurs, onderzoekers en burgerorganisaties moeten de kans krijgen om de genomen acties te bestuderen en de overtredingen te onthullen.
- Zware sancties opleggen → Er zullen boetes opgelegd kunnen worden tot 6% van hun wereldwijde inkomsten (ja, dat betekent miljarden euro’s) als platformen de regels niet volgen.
- Een stap dichter bij het einde van advertenties op basis van gegevens → De wet verbiedt gerichte advertenties op basis van politieke overtuiging of seksuele voorkeur en verbied elke exploitatie van de gegevens van kinderen.
Dit is een enorme stap voorwaarts voor de toekomst van het internet en de democratie. Het zou het kantelpunt kunnen zijn richting een internet dat ons meer verbindt, beter informeert en meer emancipeert. Een internet dat er VOOR ONS is, niet TEGEN ONS.
We staan al jaren in de voorhoede van deze strijd, samen met een geweldige groep organisaties, onderzoekers, klokkenluiders en, ja, politici. Maar we kunnen niet bij toverslag veranderen hoe deze enorme bedrijven functioneren. Onze beweging zal deze ongelooflijke overwinning vieren en blijven strijden voor het internet dat de wereld nodig heeft en dat mensen verdienen.
Met diepe dankbaarheid voor het feit dat je onderdeel uitmaakt van deze beweging en dat we samen de toekomst een stukje beter proberen maken voor ons allemaal,
Luca, Sarah A, Nadia, Rosie, Joana, Luana, Rebecca, Fadi, Christoph, Antonia, Nate, Barbara, Mat, Banafshe, Giulia, Isabella, Manou, Gizem, Adela, Ine, Mo, Ana, Fra, Marco, Ruth, Christine, Nick, Vanessa, Kaitlin, Andy L, Lily, Luis, Arber, Steve, Sam, Camille, Chase, Martyna, Alice, Samir, Pascal, Ahmed, Fey, Mike, Mario, John, Sarah M, Leon, Aloys, Chris M, Daniel, Julie, Luciana, Mario, Muriel, Will, Raul, Jameelah, Patricia, Andrew S, Nell, Bert ... en de rest van het Avaaz-team
PS - Wil je meer weten over de Digital Services Act en de impact die ze zal hebben op onze maatschappijen? Lees onze analyse hier. Klik hier om ons verhaal te delen:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten