Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.
Welke prijs willen we betalen voor Europese batterijen?
door Michaël Torfs
Dag
Misschien lees je deze nieuwsbrief op je smartphone. Daar zit onder andere lithium in, een erg kostbare grondstof waarmee we onze batterijen steeds krachtiger kunnen maken. Dat is goed nieuws voor de elektrificatie van het wagenpark, maar ook voor onze camera's, laptops en zoveel meer.
Maar er zit ook een keerzijde aan. Lithiummijnen laten enorme littekens achter in het landschap.
Als we de energietransitie willen versnellen, hebben we meer mijnen nodig. Maar wat dan met die milieu-impact? Is het allemaal nog wel verantwoord?
Hier in Europa wordt dat alvast een moeilijke oefening. In Servië bijvoorbeeld werden plannen voor een mijn in de Jadar-vallei, een van de grootste van Europa, afgeblazen na verzet van burgers en milieuorganisaties. Zij vreesden voor de landbouw en de volksgezondheid in de streek.
Ergens is dat jammer, vertelde Julia Poliscanova me dan weer. Zij is een specialiste in grondstoffen voor groene mobiliteit. Haar analyse verraste me. Europa kàn voor zijn batterijen minder afhankelijk worden van landen als Chili en China. Zowel qua grondstoffen als productie kan het in principe zelf zijn eigen boontjes doppen. Maar dan moet Europa wel snel schakelen.
Als de beleidsmakers drastische keuzes zouden maken, zouden we tegen 2030 zelfvoorzienend kunnen zijn. Maar dan moeten wij Europeanen natuurlijk ook met mijnen willen leven. En de milieu-impact moet voldoende beperkt kunnen worden.
Het is het verhaal van de bluts en de buil, van keuzes maken, van onze levensstijl drastisch aanpassen.
Wat zal het worden?
Tot volgende keer,
Michaël
In de podcast "Ons klimaat" gaan Heleen Vander Beken en Vincent Merckx op zoek naar wat er vandaag al gebeurt voor het klimaat. De Vlaamse ondernemers, de wetenschappers en de burgers die samen het verschil maken.
Bert Dhondt begon 25 jaar geleden een van de eerste plukbossen in ons land. Die zijn een alternatief voor landbouwers die iets willen doen voor de biodiversiteit, én het kan ook rendabel zijn. In zo'n bos vind je allerlei soorten eetbare planten en vruchten. En dat gewoon op armlengte.
Eerst het goede nieuws van deze week...
El Niño zat mee achter de wereldwijde hittegolf van de voorbije 10 maanden. Maar het weerfenomeen loopt nu op zijn einde.
De olievervuiling in de Noordzee is spectaculair gedaald. Dat blijkt uit tellingen van besmeurde zeevogels.
En op het Recreatief Vliegveld van Grimbergen hebben ze een elektrisch vliegtuigje getest. Dat zal nog niet meteen breed ingezet kunnen worden, maar het is een begin.
De Emiraten zijn getroffen door historisch zware regenval. Daar heeft de klimaatverandering misschien iets mee te maken, zegt weerman Bram.
De staatsbank Belfius scoort slechter dan 2 jaar geleden op de nieuwe Bankwijzer-ranglijst van de ngo FairFin. Vooral op vlak van biodiversiteit doet de bank het slecht. (FairFin)
En de tijgermug is in opmars in ons land. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde vraagt om alle tijgermuggen te melden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten