SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

zondag 7 april 2024

WORLD WORLDWIDE BELGIUM MECHELEN - de JAZZ-ZOLDER - music jazz concerts - news journal UPDATE - Nieuwsbrief Jazzzolder

 

In deze nieuwsbrief

  • 12/04/2024: UMAX

  • Bespreking: Matthias Van den Brande trio feat. Jean-Paul Estiévenart (22/03)

  • Expo & Concert: KlankKleuren + Trio Frank Vaganée

  • Jaarlid worden?

Vrijdag 12 april 2024

UMAX

Utrecht Musical AXperiments is een platform van de Utrechte pianist Edwin Berg en drummer Jean-Clair de Ruwe. Berg bevindt zich muzikaal gezien op het snijvlak van jazz, klassiek en geïmproviseerde muziek. Hierin is hij op zoek naar elasticiteit, vrijheid en neemt hij zijn luisteraars mee in een klankdroomuniversum waarbij Bach, nujazz en minimal music worden verweven in pakkende, eigenzinnige composities en hedendaagse versies van evergreens.
De muziek van Berg kenmerkt zich door de gestage en dynamische gelaagdheid en complexiteit die in het moment opbouwt, doorontwikkelt en die het publiek persoonlijk raakt.

Edwin Berg: piano
Stefan Lievestro: bas
Jean-Clair de Ruwe: drums

Reserveer tickets
It’s Jazz, it’s Berg, it’s Bach, it’s UMAX!

Bespreking: Matthias Van den Brande Trio feat. Jean-Paul Estiévenart


“Matthias Van den Brande (saxen) kennen we al langer en mogelijk zagen we hem laatst in 2021 op een preconcert van JazzatHome waar die inviel voor Egor Doubay in de Jelle Van Giel Group. Een paar jaar eerder hadden we hem ook al ter JaZZZolder met een quartet waar ik toen hoog mee opliep; hier kan je dat nog nalezen. Vandaag is zijn verschijning dan meer mature en ik ben zeer benieuwd naar de performance van vanavond. Ander volk daarbij op het podium en eigenlijk is dit het Matthias Van den Brande trio mét special guest Jean-Paul Estiévenart en deze laatste gooit ook steeds hoge ogen! Dat zal meteen al blijken in ‘Lunar Landscapes’ dat heel kunstzinnig en fijntjes tevoorschijn komt. Alle composities vanavond zijn trouwens van de hand van Matthias en gebaseerd op het expressionistische schilderwerk van Mark Rothko, een Amerikaans schilder met Russische roots (1903-1970). Samen beginnen de blazers dan aan ‘Untitled Story’ dat mij wat Slavisch aanvoelt bij de start…Verder begeeft zich dat ook op het kunstzinnige pad van daarnet met daarbij een wat uitgebreide bassolo van Thijs Klaassen met verder Wouter Kühne (drums) die dat netjes verder ritmisch uittekent, mooi gedaan! In nummer 3 ‘? Stardust?’, dat een muzikale vertaling is van één der dingen die Rothko ook deed, namelijk het laten afdruipen of overvloeien van kleurvlakken in z’n schilderdoeken, kan je in je fantasie gaan meekleuren met de klankpenselen van de muzikanten. Zowel JP als drummer Wouter lijken daarbij met korte penseelstreken bij te borstelen of correcties aan te brengen. Harmonie brengt de blazers tenslotte terug bij mekaar al zorgt de drummer nog voor enkele dramatische momenten. Vervolgen doen we wat bopmatig daarna al zitten we ook wat op een hobbelend spoor…Soli volgen met eerst de trompetshouts van JP, dan een welbespraakte Thijs op de contrabas en even later gaat dan Wouter aan het roffelen in een solo met veel vellen maar met opvallend haast geen cymbalen. Met ‘Wow’ van Wouter wordt de set dan afgesloten en dat lijkt eerst wat op zachtjes de verfpotten terug dicht schroeven maar dan volgt nog een weer lange bassolo en die expressieve sax van Matthias die nog voor wat laatste excitement zorgt…JP lijkt daarbij nog wat te willen zalven en zo komt de band weer samen in een afsluitende together-finale. Mooi zo! en dan is het nu wachten tot 2025 op het album ‘ Fields of Color’ dat intussen al wel geregistreerd werd in een Franse opnamestudio…” (Winus Jassepoes)


In slechts twee jaar tijd heeft het Matthias Van den Brande Trio zich een plaats veroverd op de Europese jazzkaart. We zijn verheugd om zijn vast trio deze avond te strikken met gastsolist Jean-Paul Estiévenart op trompet, en die kennen we al van 2006 in de toenmalige echte Jazzzolder.
Ze spelen twee verschillende sets met eigen werk.  Hun nieuw project ‘Fields of color’ dat ze net opnamen in een Franse studio stellen ze hier nu voor. Matthias toont daarbij ook de boek en uitleg van de abstract expressionistische schilderwerken van Mark Rothko. Hij werkt met kleurvlakken en in zijn latere werken met veel grijs, wit en zwart zodat het lijkt op een maanlandschap, vandaar het nummer ‘lunar landscapes’. ‘Multiforms’ zijn chaotische accenten en kleurvlakken die botsen. Er wordt sterk gesoleerd door alle leden en zeker in ‘Wow’ van de drummer Wouter. ‘The Subway’ is een swingend nummer met walking bas over de metro in New York.
Ze eindigen de tweede set met een lange blues toegift ‘in n‘out’ van saxofonist Joe Henderson. Het is wachten op de plaat die uitkomt in 2025. (michel p)


https://www.youtube.com/watch?v=Kl_axXwezdo

Expo & Concert: KlankKleuren + Trio Frank Vaganée


In de maand april pakt Het Paradijs uit met een prestigieuze tentoonstelling. In het prachtige 17e eeuwse pand op Bleekstraat 7 komt een samensmelting van twee grote Mechelse kunstenaars. Met Beniti Cornelis (1946-2017) en Willy Van Eeckhout (1943) komt de relatie tussen abstracte kunst en jazzmuziek tot een mooi geheel.


Tijdens de vernisage op 5 april brengt Mechelaar Frank Vaganée enkele improvisaties bij de werken van de Mechelse artiesten. Zondagnamiddag 21 april is er het voltallige Frank Vaganée Trio dat een uniek concert zal brengen in klankkleuren en kleurklanken.


Om alles nog eens op een rijtje te zetten.

  • Vrijdag 5 april – 20u tot 23u: vernissage van de tentoonstelling Beniti Cornelis/Willy Van Eeckhout: KlankKleuren met muzikale interventies van Frank Vaganée. Vrije toegang.

  • Te bezichtigen van 6 april t/m 28 april, zaterdag van 11u tot 18u, zondag van 14u tot 18u.

  • Zondag 21 april, van 15u tot 17u: concert Trio Frank Vaganée.
    Tickets zijn hier beschikbaar voor 15 euro.

Jaarlid worden?

Kom je wel vaker naar de Jazzzolder en ken je ondertussen iedereen aan de inkom, de bar, de plaatjesdraaier en al de andere mooie mensen die deel uitmaken van de vrijwilligers die alles mogelijk maken? Dan kan het wel eens interessant zijn om officieel jaarlid te worden. Voor maar 180 euro krijg je een jaar lang toegang tot de 24 concerten die we doorheen het jaar organiseren. Alle nodige informatie vind je hieronder terug.

Lidgeld: 180 euro.  Geldig voor 12 maanden.  Reknr: BE49 7330 3396 3871  met vermelding "Jaarlid".

Ontdek concertaankondigingen en -verslagen op Facebook en geniet van livefragmenten op Youtube.


Op Jazzepoes, de site van huisfotograaf Winus, vind je ook aankondigingen, fotoreportages en slideshows over de optredens in de Jazzzolder.


Sponsors:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten