SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

dinsdag 16 juli 2024

WORLD WORLDWIDE - Avaaz - Hoop doet leven

 

Beste vrienden,
Mocht je denken dat alle hoop verloren is, dat is niet zo!

Iedereen had verwacht dat radicaal-rechts in Frankrijk zou winnen.

Maar miljoenen mensen dachten daar anders over. Ze hebben gestemd. Massaal!

En ze hebben de haat en verdeling van radicaal-rechts verdreven. Naar de derde plek. Het is ongelofelijk!

En niet alleen in Frankrijk. In het grootste verkiezingsjaar ooit, dachten radicaal- en extreemrechtse populisten dat ze land voor land, door heel Europa, de champagne zouden opentrekken. Maar overal stonden mensen op om terug te duwen. Het rechts-populisme groeide -- maar het politieke midden bleef overeind.

In de afgelopen maanden heeft de Avaaz-beweging keihard gewerkt, in Europa en daarbuiten. We brachten de verhalen van Holocaust-overlevenden naar tv-zenders en kranten, we onderzochten de banden tussen radicaal-rechtse partijen en dictators, trokken de aandacht met grote mediastunts en video’s die miljoenen keren bekeken werden, en brachten slachtoffers van rechts-populistische politiek naar politici om hun overlevingsverhaal met hen te delen.



Ik ben nog nooit zo trots geweest om bij deze beweging te horen.

En ik hoop dat jij ook trots bent, want zonder jou was dit allemaal niet mogelijk geweest. Zonder jouw overtuiging dat de strijd de moeite waard is -- zelfs wanneer de kansen tegen ons gekeerd zijn. Zonder de honderdduizenden handtekeningen en donaties die allemaal dezelfde boodschap overbrengen:

Hoop doet leven.

Want zo is het! Hier is een greep uit het werk dat we de afgelopen maanden hebben verzet: van Frankrijk tot Duitsland, van Polen tot Spanje. Avaaz-leden hebben met hoop en vastberadenheid bijgedragen aan dit werk. Daarvoor zeggen we, uit de grond van ons hart:

Dankjewel! 🌈

Eerst gingen we de straat op om de banden tussen radicaal-rechts en dictators te onthullen



We begonnen in Duitsland. Begin dit jaar stond radicaal-rechts daar hoog in de peilingen, maar net toen ze hun EU-verkiezingscampagne wilden lanceren stonden wij ze op te wachten met een gigantisch billboard over hun banden met dictators. Onze actie werd bijna stilgelegd door de politie, maar we kwamen er wel mee op het journaal, en onze boodschap kwam aan bij meer dan tien miljoen kijkers!

En toen ging het balletje rollen.

In Spanje, waar radicaal- en extreemrechtse leiders uit heel Europa samenkwamen voor een top, hielpen wij om duizenden mensen samen te brengen in een demonstratie waaruit duidelijk werd dat mensen overal tegen hun vreselijke plannen zijn.

En we gingen door: we hingen overal in Marseille guerillaposters op en organiseerden bijeenkomsten in heel Frankrijk. En we zetten in Berlijn gigantische spiegels neer met de verschrikkelijke leuzen die het ware gezicht van radicaal-rechts afspiegelen.

We hielpen krachtige stemmen aan een platform zodat ze miljoenen mensen konden bereiken



In Polen brachten we vier vrijheidsstrijders uit vier generaties samen. Ze publiceerden een open brief in een van de grootste kranten waarin ze mensen opriepen tegen extreemrechtse politici te stemmen. Het was de eerste keer dat Polen zo’n generatieoverstijgende oproep hoorde, en hun boodschap van eensgezindheid verspreidde zich op alle sociale media. Uiteindelijk verloor de Poolse extreemrechtse partij de verkiezingen, voor het eerst in tien jaar!

En toen, een paar dagen voor de Europese verkiezingen, organiseerden we in Berlijn een grote persconferentie waarbij Holocaust-overlevenden jonge mensen opriepen tegen extreemrechts te stemmen: ‘Tóen konden wij het niet voorkomen. Maar nú kunnen jullie dat wel.’ De ruimte stond vol journalisten, maar terwijl de overlevenden spraken was het doodstil. Diezelfde dag stond hun oproep door heel Europa en wereldwijd in de media: The Guardian, Le Monde, Die Zeit, CNN. En we bereikten ook honderden miljoenen mensen op sociale media, van TikTok tot Instagram!

Terwijl op de avond van de Europese verkiezingen de stemmen geteld werden brachten we vrolijkheid, liefde en tranen, rechtstreeks naar het hart van Brussel met koren die op de stoep van het Europees Parlement ‘Bella Ciao’ zongen; het strijdlied tegen fascisme. Een filmpje van dat moment ging viraal op sociale media en zo maakten we het protest opnieuw hoorbaar

En daar bleef het niet bij!



Na de verkiezingen dreigde het rechts-populisme nog steeds veel macht te krijgen. Om dat te helpen voorkomen brachten we mensen die in Polen, Italië en Hongarije onder extreemrechts bewind hebben geleefd naar Brussel om een open brief aan EU-leiders te overhandigen. De overlevenden waarschuwden daarin om niet met radicaal- en extreemrechts samen te werken. In de ene na de andere ontmoeting brachten ze besluitvormers tot tranen. Ze vertelden over het leven onder extreemrechts bewind, en vroegen besluitvormers zich ertegen te verzetten.

En we gingen door. Laatste halte: Frankrijk!

In Frankrijk liet ons onderzoek de dreiging zien die de partij van Marine Le Pen vormt voor de democratie: van hun aanval op vrouwenrechten tot hun banden met gewelddadige groeperingen. We publiceerden het ene rapport na het andere en werkten samen met voormalig ministers en beroemde actievoerders om mensen op te roepen om tegen hun giftige programma te stemmen. 

En toen president Macron opeens verkiezingen uitschreef, en bijna iedereen verwachtte dat radicaal-rechts zou winnen, hielpen wij tientallen maatschappelijke burgerbewegingen om gezamenlijk tegen de radicaal-rechtse koplopers te strijden! We droegen bij aan de organisatie van protestmarsen van vrouwen en zetten druk op democratische kandidaten om hun krachten te bundelen en de radicaal-rechtse overwinning in de laatste verkiezingsronde tegen te houden. 

En het lukte! Le Pen werd derde in de verkiezingen!

_________________________________

Als de recente Europese en de Franse verkiezingen ons iets geleerd hebben, dan is het wel dat er iets moois aan het opbloeien is als antwoord op de dreiging van radicaal- en extreemrechts: een beweging van mensen die staan voor verbondenheid, saamhorigheid en solidariteit, en die geloven in een toekomst die wij zelf creëren.

Ik ben er trots op dat we daar samen aan bijdragen, en ik kan niet wachten om te zien wat we hierna gaan doen.

Met grenzeloos vertrouwen en vastberadenheid,
Christoph, Marie, Pascal, Patri, Luis, Nell, Alice, Mario, Melanie, Sarah, Tabea, Pati, Barbara, Piotr, Sam, Nax, Carmen, Bert en het hele Avaaz-team

Dit werd allemaal, van begin tot eind, gefinancierd door Avaaz-leden zoals jij. Bedankt dat je dit hebt mogelijk gemaakt! Mocht je Avaaz doorlopend willen steunen, dan zouden wij het geweldig vinden als je wekelijks een klein bedrag zou willen doneren. Het zal ons helpen in de strijd tegen radicaal- en extreemrechts, om campagne te voeren voor de bescherming van mensenrechten en onze planeet, en om bliksemsnel te reageren wanneer de wereld ons het hardst nodig heeft. Dankjewel 🙏



Avaaz is een internationale burgerbeweging van 70 miljoen mensen. Wij streven ernaar de inzichten en waarden van burgers te laten weerklinken in internationale besluitvorming ("Avaaz" betekent "stem" of "lied" in verschillende talen). Avaaz heeft leden in alle landen van de wereld, ons team is verspreid over 18 landen in 6 werelddelen en werkt in 22 talen. Lees hier meer over de grootste campagnes van Avaaz, of volg ons op FacebookX of Instagram.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten