SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

donderdag 12 september 2024

WORLD WORLDWIDE EUROPE BELGIUM BRUSSELS - Palestina Solidariteit - Palestina nieuwsbrief Augustus/September 2024 editie 82

 



Redactioneel

We beginnen de Palestina Nieuwsbrief 82 met de beschouwing van professor Ilan Pappé. Ilan Pappé is historicus en hij zegt dat er aanwijzingen zijn dat de recente aanval van Israël op Gaza een keerpunt gaat zijn in de geschiedenis.

Niet zo lang geleden betoogde Ilan Pappé in Brussel dat de zaak Palestina muurvast zat. Nu heeft hij een meer optimistische visie. Laten we ons niet vergissen. De geschiedenis heeft verrassingen. In 1989 viel de Berlijnse muur. Niet lang daarna kwam er een einde aan de apartheid in Zuid-Afrika.

Maar met deze hoopvolle visie is het drama in Gaza is nog niet ten einde. Moeders in Gaza die ontheemd zijn en familieleden hebben verloren, zeggen na het zoveelste bombardement: “Ik ben moe, ik ben moe, ik ben moe!!”

Wij houden niet op om de gruweldaden van de staat Israël aan te klagen en sluiten ons aan bij de joodse filosoof Hannah Arendt die zegt: “Het ten ondergaan van mededogen is een van de eerste en veelzeggende tekenen dat een cultuur op het punt staat in barbarij te vervallen.”

Ilan Pappé: het einde van het zionistisch project

Zou het zionistische project in Palestina - het idee om een Joodse staat op te leggen aan een Arabisch land, een moslimland en een land in het Midden-Oosten -, meer dan 120 jaar na zijn oprichting op instorten staan? Historisch gezien kan een groot aantal factoren ertoe leiden dat een staat kapseist. Het kan het gevolg zijn van voortdurende aanvallen van buurlanden of van een chronische burgeroorlog. Het kan het gevolg zijn van de ineenstorting van overheidsinstellingen, die niet meer in staat zijn om diensten te verlenen aan burgers. Vaak begint het als een langzaam proces van desintegratie dat in een stroomversnelling raakt en dan in korte tijd structuren neerhaalt die ooit solide en standvastig leken.

De moeilijkheid ligt in het herkennen van de eerste indicatoren. Hier zal ik betogen dat deze in het geval van Israël duidelijker zijn dan ooit. We zijn getuige van een historisch proces - of beter gezegd, het begin ervan - dat waarschijnlijk zal culmineren in de ondergang van het zionisme. En als mijn diagnose juist is, dan gaan we ook een bijzonder gevaarlijke conjunctuur tegemoet. Want zodra Israël zich de omvang van de crisis realiseert, zal het woeste en ongeremde kracht ontketenen om te proberen de crisis in te dammen, zoals het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime deed tijdens zijn laatste dagen.

1.

Een eerste indicator is de verdeeldheid van de Israëlische Joodse samenleving. Momenteel bestaat deze uit twee rivaliserende kampen die niet in staat zijn een gemeenschappelijke basis te vinden. De breuk komt voort uit de anomalieën van het definiëren van jodendom als nationalisme. Terwijl de Joodse identiteit in Israël soms niet veel meer leek dan een onderwerp van theoretisch debat tussen religieuze en seculiere facties, is het nu een strijd geworden over het karakter van de publieke sfeer en de staat zelf. Deze strijd wordt niet alleen in de media uitgevochten, maar ook op straat.

Het ene kamp kan de 'Staat Israël' worden genoemd. Het bestaat uit meer seculiere, liberale en meestal, maar niet uitsluitend, Europese Joden uit de middenklasse en hun nakomelingen, die een rol speelden bij de oprichting van de staat in 1948 en er de baas bleven tot het einde van de vorige eeuw. Vergis je niet, hun pleidooi voor 'liberale democratische waarden' heeft geen invloed op hun toewijding aan het apartheidssysteem, dat op verschillende manieren wordt opgelegd aan alle Palestijnen die tussen de Jordaan en de Middellandse Zee wonen. Hun basiswens is dat Joodse burgers in een democratische en pluralistische samenleving leven waarvan Arabieren zijn uitgesloten.

Het andere kamp is de 'Staat Judea', die zich heeft ontwikkeld onder de kolonisten van de bezette Westelijke Jordaanoever. Die geniet steeds meer steun in het land en vormt de electorale basis voor Netanyahu's overwinning in de verkiezingen van november 2022. Haar invloed in de hogere echelons van het Israëlische leger en de veiligheidsdiensten groeit exponentieel. De Staat Judea wil dat Israël een theocratie wordt die zich uitstrekt over heel historisch Palestina. Om dit te bereiken is men vastbesloten om het aantal Palestijnen tot een minimum te beperken en overweegt men de bouw van een Derde Tempel op de plaats van al-Aqsa. De leden geloven dat dit hen in staat zal stellen om het gouden tijdperk van de Bijbelse koninkrijken te doen herleven. Voor hen zijn seculiere Joden net zo ketters als de Palestijnen als ze weigeren mee te doen aan dit streven.

De twee kampen begonnen al voor 7 oktober heftig met elkaar te botsen. De eerste weken na de aanval leken ze hun meningsverschillen te laten varen in het aangezichtvan een gemeenschappelijke vijand. Maar dit was een illusie. De straatgevechten zijn opnieuw opgelaaid en het is moeilijk te zien wat er voor verzoening kan zorgen. De meest waarschijnlijke uitkomst ontvouwt zich al voor onze ogen. Meer dan een half miljoen Israëli's, die de staat Israël vertegenwoordigen, hebben sinds oktober het land verlaten, een indicatie dat het land wordt opgeslokt door de staat Judea. Dit is een politiek project dat de Arabische wereld, en misschien zelfs de wereld in het algemeen, op de lange termijn niet zal tolereren.

2.

De tweede indicator is de economische crisis van Israël. De politieke klasse lijkt geen plan te hebben om de overheidsfinanciën in evenwicht te brengen te midden van voortdurende gewapende conflicten, behalve dat ze steeds afhankelijker wordt van Amerikaanse financiële hulp. In het laatste kwartaal van vorig jaar stortte de economie in met bijna 20%; sindsdien is het herstel broos. De toezegging van 14 miljard dollar door Washington zal dit waarschijnlijk niet keren. Integendeel, de economische last zal alleen maar groter worden als Israël zijn voornemen om oorlog te voeren met Hezbollah doorzet en de militaire activiteiten op de Westelijke Jordaanoever opvoert, terwijl sommige landen - waaronder Turkije en Colombia - economische sancties zijn beginnen toe te passen.

De crisis wordt nog verergerd door de incompetentie van minister van Financiën Bezalel Smotrich, die voortdurend geld doorsluist naar joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, maar verder niet in staat lijkt om zijn departement te leiden. Het conflict tussen de staat Israël en de staat Judea, samen met de gebeurtenissen van 7 oktober, zorgt er ondertussen voor dat een deel van de economische en financiële elite hun kapitaal buiten Israël investeert. Degenen die overwegen hun investeringen elders te doen, vormen een aanzienlijk deel van de 20% Israëli's die 80% van de belastingen betalen.

3.

De derde indicator is Israëls groeiende internationale isolement, nu het geleidelijk een pariastaat wordt. Dit proces begon al voor 7 oktober, maar is versterkt sinds het begin van de genocide. Dit wordt weerspiegeld door de opstelling van het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof. Eerder slaagde de wereldwijde Palestijnse solidariteitsbeweging erin om mensen te mobiliseren om deel te nemen aan boycotinitiatieven, maar slaagde er niet in om internationale sancties in het vooruitzicht te stellen. In de meeste landen bleef de steun voor Israël onwankelbaar onder het politieke en economische establishment.

In deze context moeten de recente beslissingen van het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof - dat Israël mogelijk genocide pleegt, dat het zijn offensief in Rafah moet staken, dat zijn leiders gearresteerd moeten worden voor oorlogsmisdaden - gezien worden als een poging om rekening te houden met de standpunten van de mondiale burgermaatschappij, in plaats van slechts de mening van de elite weer te geven. De tribunalen hebben de brute aanvallen op de bevolking van Gaza en de Westelijke Jordaanoever niet verminderd. Maar ze hebben wel bijgedragen aan de groeiende kritiek op de Israëlische staat, die in toenemende mate zowel van bovenaf als van onderaf komt.

4.

De vierde indicator die hiermee verband houdt, is de veranderde houding onder jonge Joden wereldwijd. Na de gebeurtenissen van de afgelopen negen maanden lijken velen nu bereid om hun band met Israël en het zionisme los te laten en actief deel te nemen aan de Palestijnse solidariteitsbeweging. Joodse gemeenschappen, vooral in de VS, boden Israël ooit effectieve immuniteit tegen kritiek. Het verlies, of in ieder geval het gedeeltelijke verlies, van deze steun heeft grote gevolgen voor het aanzien van het land in de wereld. AIPAC kan nog steeds rekenen op christelijke zionisten om hulp te bieden en zijn ledenbestand te versterken, maar het zal niet dezelfde formidabele organisatie zijn zonder een significante Joodse achterban. De macht van AIPAC is aan het afbrokkelen.

5.

De vijfde indicator is de zwakte van het Israëlische leger. Het lijdt geen twijfel dat de IDF een machtig leger blijft dat over geavanceerde wapens beschikt. Toch werden de beperkingen ervan op 7 oktober blootgelegd. Veel Israëli's vinden dat het leger extreem veel geluk heeft gehad, want de situatie had veel erger kunnen zijn als Hezbollah zich had aangesloten bij een gecoördineerde aanval. Sindsdien heeft Israël laten zien dat het wanhopig afhankelijk is van een regionale coalitie, geleid door de VS, om zich te verdedigen tegen Iran, wiens waarschuwingsaanval in april leidde tot de inzet van ongeveer 170 drones plus ballistische en geleide raketten. Meer dan ooit is het zionistische project afhankelijk van de snelle levering van enorme hoeveelheden voorraden door de Amerikanen, zonder welke het niet eens een klein guerrillaleger in het zuiden zou kunnen bestrijden.

Onder de Joodse bevolking van het land heerst nu wijdverspreid de opvatting dat Israël niet voorbereid is en niet in staat is om zichzelf te verdedigen. Dit heeft geleid tot grote druk om de militaire vrijstelling voor ultraorthodoxe Joden - die al sinds 1948 bestaat - op te heffen en hen met duizenden tegelijk op te roepen. Dit zal nauwelijks verschil maken op het slagveld, maar het weerspiegelt de omvang van het pessimisme over het leger - wat op zijn beurt de politieke verdeeldheid binnen Israël heeft verdiept.

6.

De laatste indicator is de hernieuwde energie onder de jongere generatie Palestijnen. Zij is veel meer verenigd, organisch verbonden en duidelijker over haar vooruitzichten dan de Palestijnse politieke elite. Aangezien de bevolking van Gaza en de Westelijke Jordaanoever tot de jongste ter wereld behoort, zal dit nieuwe cohort een immense invloed hebben op het verloop van de bevrijdingsstrijd. De discussies die plaatsvinden onder jonge Palestijnse groepen laten zien dat ze zich bezighouden met het oprichten van een werkelijk democratische organisatie - hetzij een vernieuwde PLO, hetzij een nieuwe organisatie - die een visie op emancipatie nastreeft die haaks staat op de campagne van de Palestijnse Autoriteit voor erkenning als staat. Ze lijken de voorkeur te geven aan een éénstaatoplossing boven het in diskrediet geraakte tweestatenmodel.

Zal de opkomende Palestijnse generatie in staat zijn om effectief te reageren op het verval van het zionisme? Dit is een moeilijk te beantwoorden vraag. De ineenstorting van een staatsproject wordt niet altijd gevolgd door een beter alternatief. Elders in het Midden-Oosten - in Syrië, Jemen en Libië - hebben we gezien hoe bloedig en langdurig de gevolgen kunnen zijn. In dit geval zou het een kwestie van dekolonisatie zijn, en de vorige eeuw heeft aangetoond dat postkoloniale realiteiten niet altijd de koloniale toestand verbeteren. Alleen de inzet van de Palestijnen kan ons in de goede richting bewegen. Ik geloof dat een explosieve samensmelting van deze indicatoren vroeg of laat zal leiden tot de vernietiging van het zionistische project in Palestina. Als dat gebeurt, moeten we hopen dat er een robuuste bevrijdingsbeweging is om de leegte op te vullen.

Meer dan 56 jaar lang was wat het 'vredesproces' werd genoemd - een proces dat nergens toe leidde - eigenlijk een reeks Amerikaans-Israëlische initiatieven waarop dePalestijnen moesten reageren. Vandaag moet 'vrede' worden vervangen door dekolonisatie en moeten Palestijnen hun visie op de regio kunnen verwoorden, waarbij de Israëli's wordt gevraagd te reageren. Dit zou de eerste keer zijn, althans in vele decennia, dat de Palestijnse beweging het voortouw neemt met voorstellen die contouren uitzetten van een postkoloniaal en niet-zionistisch Palestina (of hoe de nieuwe entiteit ook zal heten). Daarbij zal ze waarschijnlijk naar Europa kijken (misschien naar de Zwitserse kantons en het Belgische model) of, meer toepasselijk, naar de oude structuren van het oostelijke Middellandse Zeegebied, waar geseculariseerde religieuze groepen geleidelijk veranderden in etnisch-culturele groepen die naast elkaar in hetzelfde gebied leefden.

Of mensen het idee nu toejuichen of vrezen, de ineenstorting van Israël is te voorzien. Deze mogelijkheid zou de basis moeten vormen voor het lange-termijn-gesprek over de toekomst van de regio. Het zal op de agenda komen als mensen zich realiseren dat de eeuwenlange poging, geleid door Groot-Brittannië en daarna de VS, om een Joodse staat op te dringen aan een Arabisch land langzaam ten einde loopt. Het was succesvol genoeg om een samenleving van miljoenen kolonisten te creëren, waarvan velen nu van de tweede en derde generatie zijn. Maar hun aanwezigheid hangt nog steeds af van hun vermogen om met geweld hun wil op te leggen aan miljoenen inheemse mensen, die hun strijd voor zelfbeschikking en vrijheid in hun thuisland nooit hebben opgegeven. In de komende decennia zullen de kolonisten afscheid moeten nemen van deze aanpak en hun bereidheid moeten tonen om als gelijkwaardige burgers te leven in een bevrijd en gedekoloniseerd Palestina.

https://newleftreview.org/sidecar/posts/the-collapse-of-zionism

Internationaal Gerechtshof trekt een rode lijn



Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) heeft op 19 juli 2024 een ‘adviesopinie’ uitgebracht, dat ondubbelzinnig de Israëlische politiek van bezetting en annexatie afwijst op grond van volkenrechtelijke verdragen, die constitutief zijn voor de internationale rechtsorde.

Het ICJ stelt dat Israël uit is op annexatie van bezet gebied en zich schuldig maakt aan apartheid. Het argument van Israël dat de bezetting nodig is voor Israëls veiligheid wordt afgewezen. Evenmin kan Israël zich beroepen op de Oslo-akkoorden bij de annexatie van de C-zone in de Westbank. In de Oslo-akkoorden is het uitgangspunt namelijk de zelfbeschikking van het Palestijnse volk. 

Concreet stelt het ICJ dat Israël alle kolonisten uit de Westbank moet evacueren. De delen van de apartheidsmuur, die op Palestijnse grond liggen, moeten worden afgebroken. Al het gestolen land moet teruggegeven worden. Verdreven Palestijnen moeten kunnen terugkeren naar hun land.

De tekst gaat verder in op de praktijk van Israël om Palestijnen in Oost-Jeruzalem hun verblijfsstatus te ontnemen, de bewegingsvrijheid in de Westbank die aan banden wordt gelegd, de praktijk om huizen van Palestijnen te slopen als vorm van collectieve straf en de discriminerende praktijk van het verlenen van bouwvergunningen. Al deze praktijken vormen een inbreuk op artikel 3 van de CERD, de conventie die iedere vorm van rassendiscriminatie verbiedt.

Enkele citaten:

  • De bezetting mag niet zo worden gebruikt dat de bezette bevolking voor onbepaalde tijd in een toestand van opschorting en onzekerheid wordt gelaten, waarbij hun het recht op zelfbeschikking wordt ontzegd terwijl delen van hun grondgebied in het grondgebied van de bezettende macht worden geïntegreerd. 

  • De bezettende macht mag het Palestijnse volk geen voorwaarden opleggen in hun recht op zelfbeschikking. 

  • De Oslo-akkoorden kunnen niet geïnterpreteerd worden als een afzwakking van Israëls verplichtingen volgens het internationaal recht.

  • Restitutie omvat de verplichting van Israël om het land en andere onroerende goederen terug te geven, evenals alle bezittingen die sinds het begin van de bezetting in 1967 van natuurlijke of rechtspersonen in beslag zijn genomen, en alle culturele eigendommen en bezittingen die van Palestijnen en Palestijnse instellingen zijn afgenomen, met inbegrip van archieven en documenten. Het vereist ook de evacuatie van alle kolonisten uit de bestaande nederzettingen en de ontmanteling van de delen van de muur die door Israël zijn gebouwd in de bezette Palestijnse gebieden, evenals het toestaan aan alle Palestijnen die tijdens de bezetting zijn verdreven om terug te keren naar hun oorspronkelijke woonplaats.

Het bovenstaande is niet het zoveelste statement van een ngo. De afweging die gemaakt wordt, berust niet op een geopolitieke inschatting van wat haalbaar is. De enige overweging is het internationaal recht.

Wat is de juridische status van dit ‘adviesopinie’? Het Internationaal Gerechtshof is gebaseerd op volkenrechtelijke verdragen en is in die zin wel degelijk bindend. Het Internationaal Gerechtshof is het hoogste juridische orgaan in de wereld. De uitspraak heeft dus grote juridische betekenis. De verplichtingen die worden opgelegd gelden niet alleen voor Israël, maar ook voor andere landen die een oogje dichtknijpen bij de militaire bezetting en voorrang geven aan economische belangen.

Handel met Israëlische ondernemingen in de bezette gebieden is een vorm van heling.

Investeringen van banken en pensioenfondsen in Israëlische ondernemingen in de bezette gebieden is een vorm van collaboratie.

Datzelfde geldt voor academische en militaire samenwerkingsverbanden. 

Zie de brochure van Palestina Solidariteit in de link hieronder.

https://www.alhaq.org/advocacy/23632.html

https://rightsforum.org/oordeel-gerechtshof-legt-nederland-bindende-verplichtingen-op/

https://www.palestinasolidariteit.be/wp-content/uploads/2020/04/brochure-BDS_DEF_0.pdf

https://www.icj-cij.org/case/186

Welcome to hell

De Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem publiceerde in augustus een rapport over wat er op het ogenblik gaande is in de Israëlische gevangenissen. Het onderzoek is gebaseerd op interviews met 55 Palestijnen die na 7 oktober 2023 werden gevangengenomen. Het aantal Palestijnen in Israëlische gevangenissen was in juli van dit jaar 9623. Dit is het dubbele van de periode voor 7 oktober. De helft van hen heeft geen aanklacht gekregen en geen proces.

De gevangeniscellen zijn overbevolkt. 7 bedden voor 12 gevangenen in een kleine cel met een toilet dat stinkt. Geen raam met zonlicht, geen toevoer van frisse lucht. 

En geen hygiëne. 

We liepen lange tijd in dezelfde kleren. Een gevangene had 51 dagen dezelfde kleren aan.” 

Sommigen van ons hadden uitslag. Er was geen zeep en geen shampoo. We konden onze nagels niet knippen. Er waren geen schoonmaakmiddelen om onze cel en ons toilet schoon te houden. En er was alleen water van 14u30 tot 15u30. Het toilet konden we dus maar 1 uur per dag gebruiken. 3 keer per dag is er een vernederend appel.” 

Ik zag woede en wraak in de ogen van de bewakers. Tijdens het appel scholden ze ons uit. Ze wilden op ons springen, ons slaan en verpletteren.”

Ze dwongen ons om ons uit te kleden en naar de gang gaan. Daarna gingen ze onze cel onderzoeken. Dat kon een uur of meer duren en daarbij beschimpten ze ons voortdurend en sloegen ze ons met knuppels.”

Gedurende lange tijd werden advocaten niet toegelaten.

Persoonlijke bezittingen werden in beslag genomen. 

Er was geen contact met de buitenwereld. Het Rode Kruis werd niet toegelaten in de gevangenissen. 

Ondervragingen voor de militaire rechtbank vonden plaats via Zoom. De bewakers stonden erbij. “De rechter vroeg of ik geweld had ondervonden in de gevangenis. Ik durfde niet te antwoorden, omdat mijn bewakers mij nog meer zouden slaan.” 

De bewakers zijn vijandig tegenover religieuze rituelen. “Een bewaker hoorde van onze oproep tot gebed. Hij gooide een stungranaat in de cel. Iedereen kreeg slaag. Gevangenen schreeuwden het uit van de pijn.”

Onophoudelijk is er fysiek geweld en intimidatie in de gevangenissen.

Ik had gebroken ribben en was gewond aan mijn rechterschouder, mijn duim en een vinger. Een half uur kon ik niet ademen. Iedereen rondom mij schreeuwde het uit van de pijn. Sommigen huilden. De meesten hadden bloedende wonden. Er zijn geen woorden voor deze nachtmerrie.”

s Nachts worden gevangenen uit de slaap gehouden. “Ik was meer dan drie maanden alleen in een cel. Het licht was altijd aan. Ik wist niet meer hoe laat het was. Ik kon met niemand spreken. Ik werd bijna gek.”

Medische hulp wordt geweigerd. Sufian Abu Sale werd zwaar mishandeld. Zijn been was in een kritieke toestand. Door medische verwaarlozing moest het been later worden geamputeerd.

De gevangenen worden uitgehongerd. Ze krijgen veel te weinig te eten. Soms is het eten bedorven.

Verschillende getuigenissen spreken over vormen van seksueel geweld: slaan op de geslachtsdelen, gebruik van metalen voorwerpen die pijn veroorzaken aan de genitaliën, foto’s nemen van naakte gevangenen en lichaamsonderzoek doen om hen te vernederen. 

Tijdens het transport was ik naakt en opeengepakt met andere gevangenen. Een agressieve hond bedreigde ons. Ik was bang. Iedere keer als ik de hond probeerde te ontwijken, werd ik hard tegen mijn benen geschopt. Een andere bewaker greep mij bij mijn geslacht. Vloekend duwde hij mij hard vooruit. Ik was erg boos en voelde mij extreem vernederd in het gezelschap van andere gevangenen.” 

Hieronder een uitgebreid getuigenis is van wat op 20 oktober 2023 gebeurde.

Twee IRF'ers sleepten me met geweld van de cel naar de gang en vandaar naar de kamer die tot 7 oktober als eetzaal werd gebruikt. Onderweg vervloekten ze mijn moeder en mijn zussen. Toen ik bij de eetzaal aankwam, zag ik daar de andere gevangenen uit mijn cel. Iedereen was poedelnaakt en bloedde. Ze gooiden ons op elkaar. Mensen huilden en schreeuwden en de bewakers schreeuwden tegen hen en vervloekten hen en hun moeders. Ze dwongen ons om onze moeders te vervloeken, net als Hamas en Sinwar. Ze dwongen ons ook om de Israëlische vlag te kussen en het Israëlische volkslied te zingen. 

Ik trilde van angst en toen stortten ze zich op me… Twee van hen kleedden me uit en gooiden me boven op de andere gevangenen. Eén van hen bracht een wortel en probeerde die in mijn anus te duwen. Terwijl hij de wortel erin probeerde te duwen, filmden een paar van de anderen me met hun mobieltjes. Ik schreeuwde van de pijn en doodsangst. Zo ging het ongeveer drie minuten door. Toen riepen ze naar ons dat we twee minuten hadden om ons aan te kleden en te vertrekken. Ik voelde me gebroken vanbinnen. Tranen rolden over mijn gezicht terwijl ik me aankleedde. Vreselijke gedachten gingen door mijn hoofd. Toen brachten ze ons terug naar de kamer. Toen we terugkwamen in de cel, waren we nog steeds in shock en huilden we stilletjes. Niemand sprak.”

De getuigenissen die B’Tselem documenteerde, tonen aan dat Israëlische gevangenissen een netwerk van mishandeling en marteling zijn geworden. Martelingen zijn niet incidenteel, maar doelbewust en structureel.

In De Standaard gaf een advocaat van Addameer commentaar op het rapport van B’Tselem: “Dit is niets nieuw”, zegt hij. “Foltering is al langer een systematische praktijk van de overheid tegen Palestijnse gevangenen. Er worden altijd marteltechnieken gebruikt bij ondervragingen.”

Het internationaal recht verbiedt marteling. Israël heeft het Verdrag tegen foltering ondertekend in 1986 en geratificeerd in 1991. Maar het verbod op marteling is nooit doorgevoerd in Israëlische wetgeving.

https://www.btselem.org/publications/202408_welcome_to_hell

https://www.standaard.be/cnt/dmf20240806_94101762









Aan de redactie van het VRT-journaal

Deze week sprak u over het bereikte akkoord tussen het Israëlische leger en terreurbeweging Hamas om gevechtspauzes in te lassen en daarmee poliovaccinaties mogelijk te maken.

Israël tegenover Hamas.

Het is niet de eerste keer dat u een ongelijke labelling toepast bij deze twee partijen.

Israël wordt neutraal aangeduid in de berichtgeving en Hamas krijgt de kwalificatie terroristisch. Is dit onder invloed van de joodse lobby?

Inderdaad was de aanslag van Hamas op 7 oktober 2023 een terroristische aanslag: gewone burgers werden afgeslacht. Was de aanslag alleen gericht geweest op militaire doelen, dan was de handelswijze van Hamas legitiem: sinds 1967 wordt de Gazastrook en de Westbank door Israël bezet. Gewapend verzet tegenover de militaire bezetter is volgens het internationaal recht geoorloofd. 

Ongetwijfeld bent u er zich als journalistiek medium van bewust dat taal ertoe doet. In het boek Het zijn net mensen heeft de journalist Joris Luyendijk de vinger gelegd op het gegeven dat ons woordgebruik onze onderliggende voorkeuren verraadt. Het maakt wat uit of je iemand een verzetsstrijder of een terrorist noemt. De subjectiviteit komt ook boven als je Hamas terroristisch noemt, maar dat nooit zou zeggen van joodse kolonisten of de Israëlische regering. 

Volgens de VN-organisatie OCHA staat de teller van Palestijnse doden in Gaza op 40 534. 4956 daarvan zijn vrouwen en 10 627 zijn kinderen. Is het enorme geweld van Israël in Gaza (het equivalent van 2 bommen op Hiroshima) niet terroristisch? 

Er zijn twee mogelijkheden om de indruk van partijdigheid te vermijden.

Je laat negatieve kwalificaties voor beide partijen achterwege. Hamas wordt dan niet meer terroristisch of extremistisch genoemd. 

Een andere mogelijkheid is om beide partijen te voorzien van een waardeoordeel. Voor Israël zijn de volgende kwalificaties mogelijk: ‘de oorlogsmisdadiger Netanyahu’, ‘het apartheidsregime Israël’, ‘de zionistische regering Netanyahu’ of ‘de Israëlische bezettende macht’.

Als het VRT-journaal streeft naar objectiviteit en neutraliteit (beiden zijn maar beperkt haalbaar), dan lijkt het voor de hand te liggen om voor de eerste optie te kiezen.



Hoe Israël een staakt-het-vuren in Gaza kan blijven saboteren

29 augustus 2024

Voor de Israëlische premier Netanyahu is voortzetting van de strijd essentieel voor zijn politieke overleven. De Amerikanen hebben de middelen om hem in te tomen, maar doen dat niet. Waar kijken we eigenlijk naar? Een analyse.

Opnieuw zijn onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Gaza mislukt. Na een week van optimistische Amerikaanse uitspraken zijn de onderhandelaars zonder akkoord teruggekeerd naar huis. Tegen alle logica in wordt de strijd in Gaza voortgezet, ondanks de ongekende humanitaire ramp, en ondanks het risico op escalatie. Hoe kan dat?





Terug in de fles

Direct na de aanslag van Hamas op 7 oktober 2023 kreeg Israël van zijn westerse bondgenoten, waaronder de VS, de vrije hand voor zijn vernietigende offensief in de Gazastrook. Ruim tien maanden en 40 duizend doden verder willen ze de geest terug in de fles. Maar dat lukt niet meer: getrokken ‘rode lijnen’ zijn door Israël overschreden, en een door Israël op tafel gelegd plan voor een staakt-het-vuren werd door Israël zelf getorpedeerd.

Dat plan werd eind mei door de Amerikaanse president Joe Biden gepresenteerd als ‘Israëlisch voorstel’. Het werd op 10 juni door de VN-Veiligheidsraad aangenomen in resolutie 2735. Het omvat een permanent staakt-het-vuren als basis voor de gefaseerde uitruil van gegijzelden en gevangenen, volledige terugtrekking van Israël uit de Gazastrook, onbelemmerde toegang van humanitaire hulp en brandstof, en een begin van de wederopbouw. Hamas aanvaardde het, maar Israël wees het af.

Verhoogde inzet

Er was meer slecht nieuws. Eind juli liquideerde Israël Fuad Shukr, commandant van de aan Iran gelieerde militante organisatie Hezbollah, in de Libanese hoofdstad Beirut. Een dag later liquideerde het Ismail Haniyeh, Hamasleider en onderhandelaar, in de Iraanse hoofdstad Teheran. Daarop kondigden Iran en Hezbollah vergelding aan. Zij hebben verklaard hun reactie vooralsnog te beperken.

Zo is de inzet dramatisch verhoogd. Een akkoord moet niet alleen een einde maken aan het Israëlische geweld in Gaza, maar daarnaast een oorlog voorkomen tussen Israël en Iran, gesteund door zijn militante bondgenoten in de regio, waaronder Hezbollah. Bij zo’n oorlog zal ook de VS, als beschermheer van Israël, betrokken raken, met grote gevolgen voor de rest van de wereld.

Nieuwe voorwaarden

Tegen die achtergrond bracht de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken begin vorige week zijn elfde bezoek aan Israël sinds 7 oktober 2023. Dit met het doel om het door Biden gepresenteerde ‘Israëlische plan’ alsnog aangenomen te krijgen. Althans, dat was de verwachting. Want na zijn aankomst lag ineens een ‘Amerikaans overbruggingsvoorstel’ op tafel, waarover afgelopen week tevergeefs is onderhandeld. Wat er precies in staat is onbekend.

Netanyahu’s voorwaarden zijn bedoeld om de onderhandelingen te doen mislukken.

Wel is bekend dat de Israëlische premier Netanyahu de Amerikanen vorige maand nieuwe, ‘niet onderhandelbare’ voorwaarden heeft gestuurd. Daaronder een blijvende militaire aanwezigheid van Israël langs de grens tussen Egypte en Gaza (de zogenoemde Philadelphi-corridor), en in Wadi Gaza, een strook land die de Gazastrook van oost naar west in tweeën splitst (de Netzarim-corridor).

Ook eist Netanyahu een door Biden getekende verklaring die Israël het ‘recht’ geeft de strijd voort te zetten totdat het zijn ‘oorlogsdoelen heeft bereikt’ – feitelijk een carte blanche om Gaza volledig te vernietigen. Afgelopen dagen doken meer voorwaarden op. Zo zou Israël de vrij te laten Palestijnse gevangenen niet laten terugkeren naar hun families in Gaza, de Westbank of Israël, maar willen deporteren.

Al deze voorwaarden staan mijlenver af van het door Hamas aanvaarde ‘Israëlische’ voorstel. Ze zijn evident bedoeld om de onderhandelingen te doen mislukken. Daarbij staat niet het belang van een staakt-het-vuren centraal, maar dat van Netanyahu en zijn extreemrechtse regering.

Netanyahu’s existentiële strijd

Voor Netanyahu is voortzetting van de strijd in Gaza existentieel. Een permanent staakt-het-vuren kost hem de kop, zowel politiek als persoonlijk. Op dat moment zal hij – de zelfverklaarde Mister Security – namelijk verantwoording moeten afleggen voor het falen van de Israëlische defensie bij de aanval van Hamas; en voor zijn strategie om Hamas te versterken, om zo de tweespalt met de Palestijnse Autoriteit aan te jagen.

De kans dat Netanyahu zich hieruit kan redden is zo goed als nul. Hij ziet zijn politieke onthoofding ongetwijfeld al voor zich. Daarom blokkeert hij al tien maanden de nationale roep om een onderzoek. Volgens hem heeft de oorlog prioriteit, en is hij daarbij als premier onmisbaar. First things first!

Dreigende rechtszaken, druk van extremistische ministers

Hij weet bovendien dat het verlies van het premierschap hem zijn juridische immuniteit kost. Dat zal leiden tot voortzetting van de eerste van drie rechtszaken die tegen hem zijn aangespannen wegens onder meer fraude en omkoping. De kans dat hij achter de tralies belandt, is reëel. Daarom blokkeert hij ook de roep om nieuwe verkiezingen. De oorlog heeft nu eenmaal prioriteit.

Afgezien van deze dwingende redenen om de oorlog voort te zetten, heeft Netanyahu überhaupt geen andere keus. Zijn extreemrechtse ministers – met name Itamar Ben-Gvir en Bezalel Smotrich – laten hem dagelijks weten dat zij de regering ten val brengen als hij de oorlog niet op volle kracht voortzet. Valt zijn regering, dan wachten het genoemde onderzoek en nieuwe verkiezingen.

Messianistische ministers bepalen de agenda

Het is om deze redenen dat Israël een staakt-het-vuren ondermijnt. En hoewel de schijnwerpers logischerwijs op Netanyahu zijn gericht, bepalen zijn messianistische ministers de agenda. Hun missie is het ‘opeisen’ van de Palestijnse gebieden ten behoeve van het ‘joodse volk’. De aanval van Hamas van 7 oktober 2023 bood de aanleiding en omstandigheden om dat doel met grote stappen dichterbij te brengen.

Zo lekten al in oktober Israëlische plannen uit om de Palestijnse bevolking van Gaza integraal de Egyptische Sinaï-woestijn in te drijven. Egypte voorkwam dat. Sindsdien ligt de Israëlische focus op het onbewoonbaar maken van de Gazastrook, het maximaal laten lijden van de burgerbevolking, en het vernietigen van everything Palestinian,variërend van historische, religieuze en culturele centra en symbolen, tot archieven en registers.

Die politiek is ook zichtbaar op de door Israël bezette Westbank en in Oost-Jeruzalem. Ook daar heeft Israël zijn wurggreep sinds 7 oktober versterkt. Ter indicatie: in ruim tien maanden werden daar door Israëlische militairen en kolonisten ten minste 645 Palestijnen gedood, onder wie 147 kinderen – de aantallen lopen elke dag verder op. Het gerenommeerde, in New York gevestigde Lemkin Institute for Genocide Prevention gaf al in april een waarschuwing af voor genocide in alle door Israël bezette Palestijnse gebieden.

Desastreuze gevolgen

De gevolgen van deze politiek zijn desastreus – voor de Palestijnen, de internationale gemeenschap, maar ook voor Israël zelf. Economisch maakt het land slagzij, militair kampt het met tekorten aan materieel en mankracht, volkenrechtelijk komt het steeds verder in de knel, en qua aanzien in de wereld is de pariastatus bereikt. Veel Israëli’s verlaten het land omdat ze er geen toekomst meer zien. Onder de achterblijvers loopt het aantal getraumatiseerden op tot recordhoogte. Tel uit je winst.Intussen heeft Netanyahu ook de steun van het defensie- en inlichtingenapparaat verspeeld. Zijn doelstellingen – een ‘complete overwinning’ en de ‘totale vernietiging van Hamas’ – worden algemeen als onhaalbaar beschouwd, maar bovendien als onnodig. Dat laatste geldt ook voor Netanyahu’s voornaamste eis: Israëls aanwezigheid in de Philadelphi-corridor.

Gegijzelden als inzet

En dan zijn er de families van de Israëli’s die – in strijd met het internationaal recht – nog in Gaza worden vastgehouden. Tot hun ontzetting zien zij Netanyahu al ruim tien maanden, en nu opnieuw, de vrijlating van hun geliefden blokkeren. Hem wordt hardop verweten de gegijzelde Israëli’s op te offeren voor eigen gewin.

Na 327 dagen strijd slechts acht gegijzelden bevrijd

Dat verwijt is pijnlijk terecht. Het lot van de gegijzelden heeft voor zijn regering nooit een rol gespeeld. Al op 9 of 10 oktober bood Hamas de vrijlating van alle ontvoerde burgers aan in ruil voor die van Palestijnen uit Israëlische gevangenissen. Netanyahu weigerde. Voor hem en zijn regering dienen de gegijzelden om het oorlogsvuur brandend te houden, en om voortzetting van de strijd te legitimeren.

Wie twijfelt aan die kwade bedoelingen vindt houvast aan de cijfers. Van de 117 tot dusver vrijgekomen gegijzelden kwamen er 105 vrij tijdens een staakt-het-vuren, terwijl er vier door Hamas werden vrijgelaten als teken van goede wil. Na 327 dagen strijd zijn slechts acht gegijzelden door het Israëlische leger bevrijd – de achtste deze week. Naar schatting bevinden zich in Gaza nu nog 108 gegijzelden. Enkele tientallen daarvan zouden zijn omgekomen, onder meer bij Israëlische bombardementen.

De Leahy wet – de VS kunnen ingrijpen, maar doen het niet

Natuurlijk kennen ook de Amerikanen deze dynamiek. Naar verluidt heeft Biden meer dan eens zijn woede geuit over Netanyahu’s misbruik van de Amerikaanse inzet, zijn ondankbaarheid en onbetrouwbaarheid. Maar ingrijpen heeft de president nooit gedaan, ook al heeft hij alle kaarten in handen. Netanyahu’s oorlog is afhankelijk van Amerikaanse wapens, om maar wat te noemen. Met andere woorden: de VS zijn in staat om Israël in een handomdraai tot een definitief staakt-het-vuren te dwingen.

Daarvoor is geen bloederig politiek gevecht nodig, maar toepassing van de Amerikaanse wetgeving. De in 1997 aangenomen Leahy-wet verbiedt steun aan een regime waarover de minister van Buitenlandse Zaken ‘aannemelijke informatie’ heeft dat het zich schuldig maakt aan ernstige volkenrechtelijke misdaden. In de loop der jaren is de wet toegepast op talloze regimes, met één structurele uitzondering: Israël. In The Washington Post hield Patrick Leahy – voormalig senator en indiener van de naar hem genoemde wet – een vurig pleidooi om zijn wet op Israël toe te passen.

Amerikaanse oplossing

Zo ligt de oplossing primair in handen van de VS, dat zijn eigen belangen heeft. Het land kan niet alleen worden meegesleept in een oorlog die het niet wil, in de VS zelf heeft Bidens pro-Israëlpolitiek geleid tot serieuze oppositie, met name onder zijn eigen Democratische kiezers. In het slechtste scenario kost die de Democraten de winst bij de verkiezingen van 5 november. Nu de campagne losbarst is Kamala Harris er daarom alles aan gelegen om met ‘een oplossing’ te komen die aanvaardbaar is voor hun kritische kiezers.

Die oplossing kwam in de vorm van het overbruggingsvoorstel waarmee Blinken tien dagen geleden in het Midden-Oosten landde. En waarvan hij op maandag 19 augustus na een drie uur durend gesprek beweerde dat het door Netanyahu werd gesteund. Dat zegt niets. Hetzelfde gebeurde met de bovengenoemde Veiligheidsraadsresolutie van 10 juni. Ook die zou door Israël zijn geaccepteerd, staat zelfs in de resolutietekst, en volgens Biden ging het nota bene om een ‘Israëlisch voorstel’. In werkelijkheid was het Israël die het saboteerde. Dat is de Amerikanen nu opnieuw overkomen.

Blijvende bommenregen

Wie de positie van de Amerikanen wil begrijpen, zal moeten uitzoomen. De VS is al decennia de belangrijkste facilitator van Israëls koloniale expansie. Onder bescherming van de VS heeft Israël alle denkbare grenzen mogen overschrijden. Er is geen indicatie dat die positie is veranderd. Het enige nieuws is dat zelfs 40 duizend doden en complete destructie voor de VS geen aanleiding zijn om die positie te herzien.

Zo kan het (Amerikaanse) bommen blijven regenen op Gaza. En zo kan ook de Israëlische terreur op de Westbank zich blijven verdiepen. Analisten stellen dat Israël bewust aanstuurt op escalatie om in het tumult verdere onomkeerbare stappen te zetten – zowel op de Westbank als tegen Hezbollah en Iran. In de nieuwe talkshow Bar aat omschreef journalist Thomas Erdbrink het Israëlische gedrag als ‘uitdagen, uitdagen, uitdagen’.

Erdbrink heeft gelijk. Voor Netanyahu is escalatie de enige weg voorwaarts, en zijn extremistische navigators zien een kans die zij vermoedelijk nooit meer zullen krijgen. Zolang niemand hen tegenhoudt, gaat dit gezelschap gewoon zijn gang. Dit in de geruststellende wetenschap dat de VS te hulp schieten als het écht misgaat.

https://rightsforum.org/hoe-israel-met-amerikaanse-steun-een-staakt-het-vuren-in-gaza-kan-blijven-saboteren/



11.11.11: Nieuwe Vlaamse regering moet wapenembargo instellen 

Op 28 augustus bombardeerde het Israëlische leger opnieuw een school vol intern ontheemde Palestijnen in de stad Deir al-Balah. Deze aanval maakt volgens de Verenigde Naties deel uit van een “patroon” van Israëlische aanvallen op scholen in Gaza, waarbij alleen al tussen 4 juli en 10 augustus 21 scholen vol intern ontheemden werdenaangevallen. De bloedigste aanval vond plaats op 10 augustus, waarbij tientallen Palestijnen werden gedood die hun toevlucht hadden gezocht tot de Al Tabae’en school in Gaza-stad.

Parallel lanceerde het Israëlische leger eergisteren ook een militair offensief in de steden Jenin, Tulkarem en Tubas, in wat gezien wordt als de grootste militaire operatie in de Westbank sinds het einde van de Tweede Intifada. Sinds 7 oktober werden volgens de Verenigde Naties al minstens 628 Palestijnen gedood in de Westbank. 

De aanvallen passen in een breder patroon waarin het Israëlische leger burgerdoelwitten systematisch onder vuur blijft nemen. Vluchtelingenkampen, VN-scholen, ziekenhuizen, het UNRWA-hoofdkwartier en zogenaamde veilige zones worden op grote schaal aangevallen door het Israëlische leger.

De Vlaamse regering hanteert sinds 2006 een specifieke beleidslijn over de wapenhandel met Israël, die de uitvoer of doorvoer verbiedt van wapens als die de militaire capaciteit van het Israëlische leger zou versterken.

Recent onderzoek van Vredesactie en IPIS toont echter aan hoe er in de praktijk nog tal van mazen in het net bestaan. Zo was er alleen al tussen november 2022 en juli 2023 sprake van de doorvoer, via de Haven van Antwerpen, van minstens 246 ton aan munitie richting Israël. Sinds 2018 werden ook voor zeker 10,2 miljoen euro aan exportvergunningen verleend voor de uitvoer van vuurgeleidingssystemen en beeldverwerkingstechnologie. De twee betrokken bedrijven (OIP Sensor Systems en Scioteq) werken samen met Elbit, een Israëlisch wapenbedrijf dat bekend staat als hofleverancier van het Israëlische leger en dat onder andere drones produceert die in Gaza worden ingezet.

Stel wapenembargo in 

België, en dus ook Vlaanderen, is verdragspartij bij het Internationale Wapenhandelsverdrag, dat de uitvoer en doorvoer van wapens verbiedt als deze gebruikt worden (of er een ernstig risico daarop is) voor het plegen van genocide, misdaden tegen de menselijkheid, aanvallen gericht tegen burgerobjecten en burgers, of andere oorlogsmisdaden.

11.11.11 roept de toekomstige Vlaamse regeringspartijen (N-VA, Vooruit en CD&V) daarom met aandrang op om de bestaande beleidslijn aan te scherpen tot een omvattend wapenembargo op elke uitvoer, doorvoer en overbrenging van militaire en dual use goederen naar alle strijdende partijen die het internationaal recht schenden in het Israëlisch-Palestijnse conflict.

"Het is hoog tijd voor de Vlaamse onderhandelaars om spijkerharde garanties te bieden dat Vlaamse wapens niet bijdragen aan de dagelijkse bloedbaden die in Gaza" 

De bewijslast van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid is overweldigend. De Vlaamse juridische verplichtingen onder het Internationaal Wapenhandelsverdrag zijn glashelder. Het is hoog tijd voor de Vlaamse onderhandelaars om éindelijk doortastende actie te nemen en zo spijkerharde garanties te bieden aan de bevolking dat Vlaamse wapens niet bijdragen aan de dagelijkse bloedbaden die in Gaza en de Westelijke Jordaanoever worden aangericht?”,

Willem Staes, Midden-Oostenexpert bij 11.11.11 

https://pers.11.be/111111-nieuwe-vlaamse-regering-moet-wapenembargo-instellen-in-gaza-en-de-westelijke-jordaanoever



  • Teken de petities om de wapenleveringen aan Israël te stoppen

En nu zelf in actie schieten!

De regering van de VS zit in een spagaat. Men is oprecht verontwaardigd over de enorme vernieling die Israël heeft aangericht.

Toch blijft men wapens leveren.

Het is het een of het ander.

In januari riepen wij op om een brief te schrijven naar the Secretary of State Anthony Blinken. De brief hebben wij bijgewerkt.

Het is nog steeds belangrijk de regering van de VS onder druk te zetten. 

https://palestinasolidariteit.be/2024/01/17/schrijfactie-stop-wapenleveranties-aan-israel/  



In Nederland is ook een actie aan de gang om te tekenen tegen een handelsverdrag. U kunt gewoon de Belgische postcode invoeren in het formulier. Dat wordt geaccepteerd.

https://rightsforum.org/vn-experts-wapenhandel-met-israel-moet-direct-stoppen/  

https://campagnes.degoedezaak.org/campaigns/geen-defensieverdrag-met-israel



Duitsland is een belangrijke wapenexporteur.

Tegen de petitie.

https://www.openpetition.de/petition/online/fuer-einen-gerechten-frieden-in-gaza-waffenexporte-stoppen-hilfsblockade-beenden

Kalender

(Mensen)muur van de schande. Protestactie tegen samenwerking KU Leuven met Israëlische universiteiten. Opzet is, zwartgekleed, de stoet proffen letterlijk de rug toe te keren. 

              Waar: Leuven, start aan de universiteitshallen, beide kanten van de Naamsestraat tot aan de trappen van de Sint-Pieterskerk.

              Wanneer: Woensdag 18 september. De stoet vertrekt om 9.45 u aan de universiteitshallen. Briefing om 9.00 uur op de Grote Markt.

                Organisatie: Studenten van Shaimaa Camp die al maanden College De Valk bezetten, Leuvense Actiegroep Pa lestina (LAP)



                 De Grote Parade. De grote parade van het verzet, voor democratie, voor een inclusieve samenleving, tegen fascisme, racisme en apartheid

                Waar: Brussel Noord

                Wanneer: zondag 22 September. Vertrek Brussel Noordstation om 14u

                 Organisatie: Hart Boven Hard en Nationale coalitie voor Palestina

                 Estafette voor Palestina.

                 Toespraken, gedichten, dans, workshops,

                 film, eten, drank.

                 Waar: Brussel, Hallen van Schaarbeek, Grondwetstraat 20

                Wanneer: Zaterdag 28 september 15.00 uur

                Tickets: https://www.halles.be/nl/ap/1656-estafette-for-palestine#:~:text=Op%2028%20september%20zullen%20de,van%20alle%20cultuur%20moeten%20zijn%3F



                 Snacks en docu-avond.

                 Bespreken van de kritieke situatie in Gaza,

                 docu Naila And The Uprising met nabespreking.

                 Waar Wintertuin in Diepenbeek

                Wanneer: 30 september van 16.00 tot 19.00 uur

                Organisatie: Het UHasselt Palestina Solidariteitsnetwerk en de studentenverenigingen ELSA Belgium en Hidaya. Vooraf inschrijven op https://forms.gle/fDXTtKi2dbgvhXUF6. Sharing is caring. 

               Vrijwilligersdag/lokale groepen Palestina Solidariteit

               Waar: Pianofabriek, Fortstraat 35, 1060 Sint-Gillis Brussel

               Wanneer: 19 oktober van 10.00 tot 16.00 uur

               organisatie: Palestina Solidariteit

                inschrijving via info@palestinasolidariteit.be



             Nationale Manifestatie voor Palestina. 

            Waar: Brussel Noordstation 

            wanneer: zondag 22 Oktober om 14 u

            organisatie: Nationale coalitie voor Palestina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten