We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

donderdag 31 januari 2013

Van gevangenis naar detentiehuis


woensdag 6 maart van 9.30 uur tot 12.30 uur
De Factorij , Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel

Er gaat geen maand voorbij zonder dat de gevangenissen het nieuws halen. Overbevolking, relletjes, ontsnappingen, gijzelingen. Het (politieke) antwoord op deze problemen is vaak hetzelfde: bijbouwen van nog meer cellen.
Maar is dit wel de juiste en enige remedie? Moeten we niet eerder de manier waarop we detentie organiseren in vraag durven stellen? Ons huidig gevangenisbeleid bouwt verderop een gevangenisconcept dat stoelt op het geloof in deheilzame werking van de eenzame afzondering. Nieuwe wetenschappelijke inzichten en de vele praktijkervaringen toonden het belang van sociale contacten aan.
Op de studievoormiddag ‘Van gevangenis naar detentiehuis’ zal het concept van nieuwe detentie dat naar voor is geschoven door de werkgroepen binnen het project Gedifferentieerde Strafuitvoering (Liga voor Mensenrechten) uitvoerig worden voorgesteld. Kleinschaligheidisin het concept essentieel. Detentiehuizen met een beperkt aantal ‘inwoners’ maken het mogelijk om daadwerkelijk en efficiënt te differentiëren en zodoende te straffen op maat.
Zijn de voorgestelde kleinschalige detentiehuizen echter betaalbaar? Is er rekening gehouden met de maatschappelijke weerstand (not in my backyard)? Hoe gaan dedetentiehuizen er (architecturaal) uitzien? De antwoordenkrijgt u op 6 maart aan de hand van concrete (juridische) voorstellen, (financiële) berekeningen, maquettes …
De minister van Justitie zal de visie van de federale overheid inzake de detentiehuizen toelichten en aangeven watde mogelijkheden van implementatie zijn op korte en langetermijn.
Luk Alloo (criminoloog) verdiepte zich de afgelopen maanden in het gevangeniswezen voor het televisieprogramma ‘Alloo in de gevangenis’ en zal de studievoormiddagingoede banen leiden.

Programma

Download het volledige programma hier (met inschrijvingsstrook). 
9:00 | Onthaal met koffie
9:30 – 10:00
Een penologische kijk op detentiehiuzenKristel Beyens, Vrije Universiteit Brussel
10:00 – 10:30Is er (nood aan) een alternatieve detentievorm?Kleinschalige detentiehuizen als zinvolle detentieHans Claus, gevangenisdirecteur Oudenaarde
10:30 – 10:50Een mensenrechtelijke kijk op detentiehuizen
Jos Vander Velpen, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten
10:50 – 11:15 | Koffiepauze
11:15 – 11:45
Een nieuwe architectuurtypologie voor detentie?
Voorstelling van ontwerpmatig onderzoek naar het detentiehuis
Prof. dr. Ronny De Meyer, architect, UGent en UHasselt
11:45 – 12:15
Detentiehuizen: enkel voordelen… of toch niet?
Panelgesprek over de weerstanden: kostprijs, maatschappelijke weerstand…
Kristel Beyens, VUB
Hans Claus, gevangenisdirecteur Oudenaarde
Ronny De Meyer, Universiteit Gent en Hasselt
Marjan Gryson, vzw Touché
Moderator: Luc Alloo, televisiemaker en criminoloog
12:15 – 12:30
De visie en het toekomstbeeld van de federale overheid inzakedetentie(huizen)
Annemie Turtelboom, minister van Justitie
Publicatie Huizen – Naar een duurzame penitentiaire aanpak
Elke deelnemer ontvangt de publicatie Huizen – Naar een duurzamepenitentiaire aanpak. Dit boek bevat inhoudelijke conclusiesen voorstellen voor een moderne detentie. De publicatie is een referentiewerk voor iedereen die zich buigt over detentie in de(nabije) toekomst.

Praktisch

organisatie
De studiedag is een initiatief van Uitgeverij Politeiaen Uitgeverij ASP in samenwerking met de Liga voor Mensenrechten en de vzw De Huizen.
datum
woensdag 6 maart van 9.30 uur tot 12.30 uur
(onthaal met koff ie vanaf 9 uur)
Locatie
De Factorij , Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel.
Op 5 minuten van het station van Schaarbeek, ook met de wagen makkelijk te bereiken
inschrijven
Door het bij gevoegde registratieformulier in te vullenen terug te sturen naar uitgeverij Politeia. U kan zichook inschrij ven via de website (www.politeia.be), permail (yves.stevens@politeia.be) of per fax (02 289 26 19).
De inschrij ving is defi nitief, u ontvangt een factuur. Annuleren van de inschrij ving is niet mogelijk, maar er kan een vervanger worden aangewezen.
Prijs
75 euro (koff iepauze, broodjeslunch, de publicatie Huizen – Naar een duurzame penitentiaire aanpak en excl. BTW).
magistratuur
De tenlasteneming van de inschrij vingskosten voor demagistraten, de gerechtelijke stagiairs, het personeel van de griffies en parketten werd aangevraagd bij het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding.
contact
yves.stevens@politeia.be of tel: 02 289 26 12

Geen opmerkingen:

Een reactie posten