We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

maandag 29 april 2013

Collectieve uitzetting naar Guinee en Senegal:24/04


Sinds verschillende weken werden vele migranten uit Guinee en Senegal opgesloten in de Belgische gesloten centa. We kregen tal van getuigenissen van de betrokkenen en hun medegevangenen tijdens die periode van opsluiting.
Het was niet moeilijk te voelen dat er iets gaande was: transfers, bewegingen van solidariteit, concentratie van nationaliteiten, systematische arrestaties aan de dienst Vreemdelingenzaken enz. …..
Tal van oproepen kregen we uit de verschillende gesloten centra over de situatie van migranten en over wanhoopsdaden:
05/04
“Dit is een samenzwering tegen ons georganiseerd door de Guinese regering en de Dienst Vreemdelingenzaken in België”
“Zonder papieren en met papieren: allen mensen”
“Al die transfers! Daar moet een reden voor zijn! ”
12/04:
De deelnemers aan de mars van mensen zonder EN met papieren lanceren een solidariteitsoproep in de loop van hun mars door België.
http://marchebelgique.wordpress.com/appel-a-la-solidarite-avec-les-guineen-ne-s-enferme-e-s-oproep-tot-solidariteit-met-de-opgesloten-guineeers/
15/04
“Een man uit Guinee in het gesloten centrum van Vottem probeerde zich op te hangen. Hij had alle voorzorgsmaatregelen genomen om zijn daad te doen slagen: hij versluierde de camera en koos een ogenblik waarop niemand aanwezig was. Een medegevangene kwam toevallig langs en kon hem op het nippertje redden.”
“In het centrum van Brugge is een gedetineerde sinds een week opgesloten en is in een toestand van zware psychische moeilijkheden. Hij werd gearresteerd op het vliegveld van Charleroi, kwam uit Griekenland waar hij vier jaar was en werd gearresteerd. Medegevangenen proberen hem zo goed mogelijk te ondersteunen.”
Geconfronteerd met deze situaties, waren vele gedetineerden ongerust en probeerden de NGO’s te waarschuwen. De meeste NGO’s uitten twijfels over de informatie, en vragen eerst bevestiging hiervan voor ze kunnen ingrijpen!
De betrokken gevangenen waren wanhopig niet te worden gehoord. Het was een collectieve noodoproep die weinigen wilden horen.
16/04:
Begin van een hongerstaking door 18 mensen in het centrum 127bis:
“Dit is onze enige manier om te vechten”
“Zonder papieren en met papieren: allemaal mensen”
“We moeten hulp krijgen van buiten om onze strijd voort te zetten”
21/04:
De Guinese gemeenschap in Brussel betoogt voor het gesloten centrum 127 bis, protesteert tegen deze discriminatie en tegen de gesloten centra en deportaties in het algemeen. De spanning was voelbaar binnen het centrum en de politie vroeg herhaaldelijk kalm te blijven uit angst voor vernielingen binnen het centrum.
21, 22 en 23 april:
Geleidelijk werden op 21, 22 en 23 april mensen uit Guinee en Senegal uit de verschillende gesloten centra verplaatst naar het detentiecentrum 127bis en Caricole in Steenokkerzeel. Toen hebben vele gevangenen begrepen dat “het niet normaal was” dat dit geen “gewone uitzetting” zal zijn:
“Verschillende busjes brengen tientallen gedetineerden uit verschillende centra naar het 127 bis om hun uitzetting te organiseren vanuit de militaire luchthaven van Melsbroek” verklaarden medegevangenen.
De transfers gebeuren met geweld:
Een getuigenis die we ontvingen:
“Een Guineese man in Vottem weigerde zijn transfer: een verpleegster gaf hem een ​​injectie, hij werd geboeid, vastgebonden aan een rolstoel met een helm op zijn hoofd, en hij werd naar het gesloten centrum Caricole gebracht. Hij werd in een isoleercel gezet tot zijn deportatie. De directe getuige van het geweld werd ook uitgezet en we hebben geen nieuws van hen.
24/04: Jour J:
De avond van 23/04, vooravond van de collectieve uitzetting, scheen heel de zone rond het gesloten centrum 127bis en Caricole door de politie gecontroleerd, volgens sommige bronnen.
De volgende dag, woensdag 24/04, kwam “een enorme militaire caravaan”, zei een opgesloten getuige naar het gesloten centrum met diverse bussen en een tiental politieauto’s.
“Ze kwamen onder zware beveiliging de kandidaten voor uitzetting halen voor hun terugkeer naar Afrika.”
Zij zullen om 10 uur gedwongen geplaatst worden op een “groepsvlucht” op de luchthaven van Melsbroek, geboeid, vastgebonden en elk begeleid door drie of vier officieren.
Een tiental werden niet op het toestel gezet omdat er “geen plaats meer was” en keerden terug naar hun respectievelijke detentiecentra.
Een gevangene in het detentiecentrum probeerde tussen te komen toen de bewakers kwamen om de zaken op te halen van zijn vriend die zou worden uitgezet: hij kreeg als straf een isolatie in een cel gedurende 24 uur.
Alles was getimed, georganiseerd om elke beweging, alle reacties te vermijden met de nodige repressies die deze procedes begeleiden “ alsof we in oorlog waren en wij de vijanden waren”.
Verschillende getuigenissen over het politiegeweld:
“Slagen en geweld op het tijdstip van de transfers”
“Geweld op het moment van het instappen in het vliegtuig, er zijn gewonden”
“Vastketend aan de zetels en handboeien tijdens de hele reis”
De meerderheid van de hongerstakers werden gedeporteerd. Anderen zijn wanhopig en stopten hun staking.
“Ontmoedigd, gek, kan niet standhouden’
Er zijn nog een tiental Guineanen en Senegalesen in het 127bis, en waarschijnlijk ook in andere detentiecentra:
In het 127bis is een van hen in opstand, een ander is “overdonderd” en weet niet wat te doen, een derde is in eenzame opsluiting sinds verschillende dagen tengevolge van een ernstige verslechtering van zijn gezondheid. De gevangenen zijn zeer bezorgd over hem en vragen om hulp.
Sommige gedeporteerden gaven nieuws, van anderen is er geen nieuws. Ze vinden het zeer verontrustend.
De uitleg van de heer Freddy Roosemont, directeur van de Dienst Vreemdelingenzaken:
http://www.mediaguinee.net/images/rub40/calb7342b jpg.jpg
«  La problématique des Guinéens demandeurs d’asile en Belgique demeure une préoccupation pour le gouvernement guinéen et le gouvernement belge,  ainsi que pour l’Organisation internationale pour la migration, avait déclaré au début du mois à Conakry le directeur général de l’Office belge des étrangers, Freddy Roosemont.
En 2013, pour les trois premiers mois, l’office a enregistré 442 demandes d’asile pour la Guinée contre 444 demandes pour le compte de l’Afghanistan.
Selon Freddy Roosemont, cette forte demande des Guinéens pour l’asile en  Belgique s’explique par le rôle des réseaux clandestins de trafics qui encouragent “les gens à se lancer dans des situations illégales de demandeurs d’asile”.
“De kwestie van de Guinese asielzoekers in België blijft een punt van zorg voor de Guinese regering en de Belgische regering, alsmede van de Internationale Organisatie voor Migratie,” verklaarde eerder deze maand Freddy Roosemont, directeur-generaal van Vreemdelingenzaken, in Conakry.
In 2013, gedurende de eerste drie maanden, ontving Vreemdelingenzaken 442 asielaanvragen van Guinee, tegen 444 aanvragen van Afghanen.
Volgens Freddy Roosemont is deze grote vraag van Guineanen in België te wijten aan de rol van de illegale netwerken die mensen aamoedigen “mensen deel te nemen aan illegale situaties van asielzoekers.”
De laatste woorden van de gedeporteerden:
“We zijn geen dieren”
“Op een dag  zal Europa de prijs moeten betalen”
“Stop eerst ons uw kapiltalisme te …..”
“We zijn allemaal mensen”
“En onze waardigheid, zelfs dat is niet gerespecteerd”
“Dertig Guineanen gedeporteerd vandaag en 50  nieuwe asielaanvragen van  Guineanen aan Vreemdelingendienst deze week!
Bron : Getting the Voice Out

Geen opmerkingen:

Een reactie posten