Voor het eerst in onze geschiedenis wordt voor een rechtbank de Grondwet verdedigd tegen een Europees Verdrag. Politici, vakbonden, bedrijfsleiders en gewone burgers spannen gezamenlijk deze klacht in
De klacht in het belang van de welvaart van onze Europese burgers, wordt ingediend door: Michael Balter, volksvertegenwoordiger VIVANT OSTBELGIEN in het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap; Mil Luyten, federaal secretaris ABVV-ACOD Lokale en Regionale besturen en onderhandelaar sociaal overlegcomité C1 voor de Vlaamse lokale besturen; Marie-Rose Cavalier-Bohon, voormalig volksvertegenwoordigster in het Waals Parlement; Francois Licoppe, bedrijfsleider; Filip Van Rossem, piloot-instructeur, woordvoerder Belgian Cockpit Association; Claire Bohon, ambtenaar; Raf Verbeke, arbeider bij De Lijn; Dr. Karin Verelst, Filosofe aan de VUB Brussel; Student Jan De Groote, Philippe De Smet, Coördinator van de vzw De Werkwijzer en Geert van Istendael, schrijver, mede-motor en motivator en woordvoerder Andy Vermaut.
"Met twaalf principiële personen hebben we onze krachten gebundeld en willen we dat het Europees besparingsbeleid in zijn geheel wordt herbekeken," aldus Koekelarenaar Andy Vermaut.
Te strenge begrotingsnormen
“Dit alles betekent niet dat er geen regels mogen zijn, maar de begrotingsregels zo streng maken, dat de sociale welvaart van iedereen bedreigd is, is een brug te ver. Het is voor het eerst in onze geschiedenis, dat er voor het hoogste Belgische rechtscollege, de verdediging van de Belgische grondwet (artikel 33, 34 en 23) wordt gewogen ten opzichte van de bepalingen van een Europees verdrag”, vervolgt Vermaut.
“Dit Europees verdrag (het stabiliteitspact) werd niet goedgekeurd door Tsjechië en door het Verenigd Koninkrijk. Het Belgische parlement heeft beslist om een wet te stemmen waarbij men enkel met ja of neen kon antwoorden op het Europees stabiliteitspact. Dit stabiliteitspact heeft enorme gevolgen op politiek en socio-economische niveau en werd goedgekeurd door alle parlementen die ons land telt.”
Maatschappelijk draagvlak
“Na de publicatie van onze klacht in het Belgisch staatsblad kunnen burgers memoranda indienen. Wij willen op het hoogste niveau aantonen, dat er een maatschappelijk draagvlak is voor onze klacht. Mensen kunnen dan binnen de 30 dagen na publicatie, steunmemoranda indienen waarin ze het besparingsbeleid op de korrel nemen”, onderstreept Andy Vermaut.  “De gevolgen van dit verdrag zullen alle burgers moeten slikken, zo zitten we als burger allemaal in dezelfde zak en overstijgen we de linkse en rechtse tegenstellingen.”
Schulden in versneld tempo aflossen is nefast
 “Door de instemming van onze parlementen met het Europees verdrag, verliest onze staat zijn macht over zijn eigen begroting en grondwet. Je bent verplicht om te groeien en ondertussen moet je verplicht ook je schulden in een verhoogd tempo indijken, terwijl je inkomen niet stijgt. Hoe kan dit in de realiteit”, vragen Vermaut en de elf andere klagers zich af. “Er is geen speelruimte meer. Het Europees stabiliteitspact zal voor onze staat tal van problemen met zich brengen: lange termijninvesteringen en economische relancemaatregelen zijn nu bijna onmogelijk. De belastingpolitiek kan alleen maar negatief evolueren en de solidariteitsmechanismen wat betreft sociale zekerheid, worden afgebouwd.”
Macht uit handen geven
“Noodmaatregelen worden quasi onmogelijk. De mensen hebben zich laten inpakken door alle traditionele partijen. Voor onze Belgische grondwetgever ‘was’ en ik benadruk ‘was’, de beslissings- en  controlemacht over de landsbegroting, het belangrijkste onderdeel van onze politieke onafhankelijkheid. Onze parlementen hebben dit alles met één pennentrek uit handen gegeven, zonder dat ze grondwet daartoe gewijzigd hebben. Dat kan volgens ons niet en is dus niet grondwettelijk. De Belgische staat kan aan zijn eigen grondwettelijke verplichtingen niet meer voldoen door het Europees stabiliteitspact”, stelt woordvoerder Vermaut onomwonden.
“Onze staat zal zelfs onze sociale grondrechten niet meer kunnen respecteren! De sociaal - economische alsook de communautaire evenwichten worden ondergraven. Iets waar men zo lang aan gewerkt heeft, zomaar opgeven. De parlementaire controle op en sturingsmacht over de uitvoerende macht, is met het Europees stabiliteitspact ook Europees soberheidsverdrag genaamd, volledig vervallen”, besluit woordvoerder Andy Vermaut. “De Belgische regering moet haar begroting aan de Europese Commissie voorleggen, nog voor onze kamer van volksvertegenwoordigers ze heeft besproken. De politieke wil van onze Belgische staatsmacht wordt hiermee opgegeven: ook voor de regionale parlementen. Wij willen dit niet aanvaarden.” 
Het integrale verzoekschrift ingediend bij het grondwettelijk hof, vindt u door op de volgende link te klikken.http://www.constituante.be/PDF/CLASS_ACTION/1-NL-LAST_Verzoekschrift_Ontwerp.pdf .
Meer info bij Andy Vermaut op het nummer 0499 35 74 95 of via  andy.vermaut1@telenet.be .
Eric Vanhooren
www.nieuwsblad.be


Opmerking : 
Ik zou eerder als titel gebruiken ..schrijven Andy Vermaut en Co geschiedenis ? Want geschiedenis schrijven is een groot woord.
Luc Schrijvers
Information Blogger