SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

dinsdag 28 mei 2024

WORLD WORLDWIDE EUROPE BELGIUM BRUSSELS - CLIMATE - CLIMAXI - Sociaal klimaatconferentie - Indaver - Silvamo - word lid 👊

 


Sociaal klimaatconferentie - 22 juni - Herzele


Op 22 juni organiseert Climaxi een klimaatconferentie in De Wattenfabriek. We steken de koppen samen met boerenorganisaties, vakbonden en actiecomités. De verkiezingsuitslag voor VlaanderenBelgië en Europa zijn bekend. De strijd om de lokale verkiezingen is nog niet losgebarsten.

Philippe Huybrechts (VUB en IPCC) en Maïka Dekeyzer (Denktank Minerva) zorgen voor de inleiding.

Welke eisen kunnen we samen stellen om een sociaal klimaatbeleid naar voor te schuiven? Kom af en discussieer mee.

Waar: De Wattenfabriek, Solleveld, Herzele
Inschrijven kan via info@climaxi.be

Programma

Einde van de maand sneller dan einde planeet

 

Climaxi interviewde Wim Van Lancker, expert sociaal klimaatbeleid

In mei 2022 bracht Wim Van Lancker (prof sociaal werk en sociaal beleid aan KUL) zijn boek “Waarom de Gele Hesjes niet met een bakfiets rijden” uit. Op de kaft pende hij een punt dat Climaxi 100% deelt: ‘Het probleem van de klimaatverandering is het probleem van de ongelijkheid. Terwijl de gele hesjes op straat komen om te protesteren tegen hoge brandstofprijzen, eisen de klimaatactivisten dat er komaf wordt gemaakt met fossiele brandstoffen. Doortastend beleid is dringend nodig maar blijft uit. Want het klimaatbeleid vandaag maakt vooral de sterken sterker, en raakt de meest kwetsbaren het hardst.’ Tijd voor een interview.

Lees verder

Drie juridische stappen met buurtbewoners tegen PFAS-vervuiling van Indaver

Sinds 1 januari 2022 loost Indaver zonder vergunning PFAS in de Schelde. Daar komt nu verandering in: op 22 maart legde minister Demir PFAS-lozingsnormen op voor de afvalverbrandingsoven van Indaver. Demir gaf op 3 april een aparte vergunning voor de waterzuiveringsinstallatie en de Provincie gaf op 23 april een lozingsvergunning voor PFAS aan de stortplaats De Hooge Maey, ook in handen van Indaver.

De drie afvalverbrandingsovens op de site vlakbij Stabroek verwerken tot 16 000 ton PFAS-houdend afval per jaar. Dit afval is afkomstig van onder andere 3M in Zwijndrecht maar ook van Chemours in Nederland en andere PFAS-producerende bedrijven in Europa. De assen van de ovens worden gestort in stortplaats Hooge Maey vlak aan de site van Indaver.

Lees meer

Kortemark: grondwater is vervuild

Begin dit jaar maakte onderzoeksbureau SWECO in opdracht van Silvamo een oriënterend bodemonderzoek van de site van het stort. Dat onderzoek kwam enkele weken geleden naar buiten. Silvamo baat al sinds ‘95 het stort uit dat aanvankelijk moest dienen voor baggerspecie uit de IJzer en haar zijrivieren. Gaandeweg werden ook andere afvalstromen aanvaard, zoals as van verbrandingsoven, vervuilde grond van bodemsaneringen en het niet herbruikbare residu van grondreinigingscentra. Dit bodemonderzoek zet nu de vervuiling van zware metalen en PFAS in de buurt op de kaart. Climaxi en Leefbaar Groot Kortemark maken voor u een analyse.

Lees meer

Nieuw Climaxi Magazine: Stem voor het klimaat

 

We werkten ons met zijn allen uit de naad om voor de verkiezingen nog een ledentijdschrift in jullie bus te kunnen droppen. De inzet is te belangrijk. Eerder lekten delen van het regeerakkoord van de rechtse coalitie in Nederland uit: minder klimaatinspanningen, minder geld voor de openbare omroep, extra-BTW en dus duurdere prijzen voor cultuur, strenger migratiebeleid,... We kennen het liedje al lang.

In dit soort systemen is er geen plaats voor ecologisch of sociaal denken: ze dragen de zelfvernietiging in zich mee.

En dat is nu net waar Climaxi en anderen werk willen van maken: een samenleving waarin men zorg draagt van mekaar en de natuur, waarin gelijkwaardigheid bestaat en iedereen mee kan.

Je leest het in ons nieuw boekje. Wil je er ook een ontvangen? Word lid door minimum 10 euro te storten op BE40 0016 3236 1163. Bedankt!

Mail ons je adres

Steun ons met een t-shirt

 

Climaxi maakt een t-shirt. Kom dat zien, kom dat dragen!
Een t-shirt kost de luttele 23 euro te storten op BE40 0016 3236 1163.

Stuur ons je maat (S-M-L-XL-XXL) of kom langs en pas een exemplaar.

Mail ons
Word lid van Climaxi en steun onze beweging voor een sociaal klimaat

Climaxi groeit als beweging en is actief in grote delen van Vlaanderen. Een groeiende beweging heeft ook leden nodig die mee beslissen en richting geven.
 
Word lid
Volgende activiteiten

30 mei: Aalst: reis naar Rojava 
31 mei: Herzele: Huldiging in straatje van de vrede
6 juni: Antwerpen: De stem van de natuur
15 juni: Borssele: anit-nucleaire actie
17 juni: Antwerpen: Boerenmarkt
20 juni: Antwerpen: overstromingen in Dender en Schelde
22 juni: Herzele: Sociaal klimaatconferentie
21 tot 25 aug: Op de velo voor 't klimaat
Agenda
Vrijwilligers gezocht!

Interesse?

Contacteer ons

Steun Climaxi

met een gift op
rekeningnummer 

BE40 0016 3236 1163

Facebook
Website
Email
Met steun van de Vlaamse overheid.
Copyright © 2019, Climaxi vzw, All rights reserved.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten