SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

maandag 27 mei 2024

WORLD WORLDWIDE EUROPE BELGIUM BRUSSELS - dewereldmorgenbe magazine - progressieve media - maandag 27 mei 2024

 

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Slachtpartij Rafah is paniekreactie op onstopbaar isolement van Israël

De gruwelijke aanval op een tentenkamp in Rafah toont twee zaken aan, die ogenschijnlijk contradictorisch lijken. Het zionistisch regime in Israël panikeert over zijn toenemende en onstopbare internationale isolement. Het is echter ook een opgestoken vinger aan de rest van de wereld, om te tonen dat dit regime er niet aan denkt het internationaal recht te gaan respecteren.

Lees verder

Wordt Bart De Wever na 9 juni curator van de failliete welvaartsstaat?

De belofte van de N-VA voor de verkiezingen van 9 juni 2024 is de identieke belofte van de vorige verkiezingen in 2019. “Voor Vlaamse Welvaart” betekent volgens Walter De Smedt in werkelijkheid de verdere afbraak van de sociale welvaartsstaat zoals die door de Vlaamse regering nu al wordt uitgevoerd. Hij confronteert in deze analyse de belofte met de realiteit van het beleid.

Lees verder

Verkiezingscheck: rijkentaks meer dan ooit op de agenda

In deze reeks vergelijken we de partijprogramma's van verschillende politieke partijen met de standpunten van sociale bewegingen. Van armoedebestrijding tot klimaatactie, ontdek hoe partijprogramma's zich verhouden tot de eisen van vakbonden, de klimaatbewegingen en het brede middenveld.

Lees verder

Waarom een academische boycot van Israël wél nodig is 

In tegenstelling tot wat Luc Sels, rector van de KU Leuven, beweert, is een academische boycot wel degelijk een effectief instrument om druk te zetten op Israël, zo schrijft KU Leuven-alumnus Anna Claes.

Lees verder

Climaxi eist een onmiddellijke stopzetting van het verbranden van PFAS-houdend afval

De minister van Leefmilieu heeft gedurende twee jaar de gelegenheid gehad om de uitstoot van PFAS via de lucht te reguleren. Tot op heden is echter bekend dat er PFAS in de lucht terechtkomen zonder dat hiervoor vergunningen zijn verleend, en we kennen nog steeds niet volledig de impact van deze uitstoot op het milieu en de omgeving. "Dit is onverantwoord", zo schrijft Climaxi, en komt samen met buurtbewoners in actie.

Lees verder

Hoofddoekenverbod op school: grote negatieve impact voor vrouwen

Vzw's Furia, Ella en LEVL zijn zwaar teleurgesteld in de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) van 16 mei 2024 over een zaak die drie leerlingen uit een school in Maasmechelen hadden aangespannen naar aanleiding van een hoofddoekenverbod. Het Hof oordeelde dat het verbod op levensbeschouwelijke tekens in de GO-school van de leerlingen 'in principe' geen schending is van het recht op godsdienstvrijheid.

Lees verder

Gezondheidszorg in Vlaanderen: de apotheker moet een grotere rol gaan spelen

Marleen Haems, algemeen directeur van Vlaams Apothekers Netwerk (VAN), schreef een opinie over de huidige staat van de gezondheidszorg in Vlaanderen. De zorg staat voor grote uitdagingen: door de vergrijzing en een toenemend aantal ouderen, lange wachttijden, patiëntenstops en overbelaste zorgverleners.

Lees verder

'Thailand, achter de glimlach': armoede, toerisme en gijzelaars in Gaza

Thailand zit opgezadeld met het etiket 'sekstoerisme', vervelend voor een land dat veel meer te bieden heeft en complexere problemen kent dan de wijdverspreide prostitutie. Zo was het geen toeval dat Hamas bij zijn uitbraak uit concentratiekamp Gaza op 7 oktober 2023 naast Israëlis ook Thaise gastarbeiders gijzelde. Rob van Vlierden schreef er 'Thailand, achter de glimlach' over. Dit is een uittreksel uit het boek.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Wie heeft de 'gefragiliseerde rechtsstaat' veroorzaakt?

Wantoestanden in ons gerechtelijk apparaat worden in rapporten weggemoffeld achter lege begrippen als 'disfunctie' of 'cascades van collectieve beslissingen'. Een gelijkaardige term is nu 'fragilisering', woorden die de echte wantoestanden moeten verdoezelen of gladstrijken volgens Walter De Smedt. De gevolgen zijn navenant: de burger vertrouwt zijn justitie-apparaat en zijn politieke vertegenwoordigers niet langer.

Lees verder

Protest is ook altijd doel op zich (Toespraak voor de bezetters)

Lieven De Cauter toont met deze brief zijn diepste respect voor de studenten en hun acties voor Gaza en Palestina.

Lees verder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten