We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.
SPREAD THE INFORMATION
Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.
Donations
Search for an article in this Worldwide information blog
donderdag 27 juni 2024
WORLD WORLDWIDE EUROPE BELGIUM BRUSSELS - De Standaard - DE KEUKEN VAN DE STANDAARD - donderdag 27 juni 2024
Meestal vinden ze ongeveer gelijktijdig plaats: de eerste keer in het jaar dat je de hele dag op teenslippers of blootsvoets in huis rondloopt en het eerste moment dat je bijna achteloos een stuk fruit uit de mand plukt om er een slaatje mee te verkwikken. Alsof de ene actie de andere uitlokt. Maar niet elke soort komt in aanmerking, daar hadden we het deze week over op de redactie. Zoet-zoutcombinaties met fruit verdelen de massa. Over de klassieke steenvruchten doen we meestal niet moeilijk: appel, peer en perzik, daar maak je zo ongeveer iedereen blij mee. Druiven en andere besachtigen zijn we intussen ook gewend. Maar wat te denken van kiwi, ananas of meloen? Wat hebben zij verkeerd gedaan? En dan is er nog die categorie van vruchten die twintig jaar geleden een beetje onorthodox waren, maar waarmee de hobbykok zich wel trachtte te onderscheiden (en die sindsdien haast gevangen zitten in het hartige register): de dadel, de mango en - onvermijdelijk - de granaatappelpitjes. Waarom wil de ene combinatie maar niet werken en gaat de andere vanzelf? Je zou er bijna een relatietherapeut op loslaten.
Eten op de achtentwintigste verdieping met zicht op zee, dat noemen we dan haute cuisine. Of dat is toch waar restaurant Haut in Oostende op alludeert. Onze recensent ging er langs, proefde onder meer van ijs van aardappelschil, en oordeelde dat die ervaring hem toch enigzins in hogere sferen bracht.
Dat een lekker, romig ijsje niets met dieren hoeft te maken hebben, bewezen zelfs grote merken als Magnum en Ben & Jerry's al eerder. Marthe Saelens dook in het steeds groeiende aanbod vegan ijsjes, pende haar oordeel neer vooraleer alles gesmolten was en wist toch een brain freeze te voorkomen.
Junidragers noemen we ze. Die aardbeien die aan het begin van de zomer een paar weken lang alles geven, en zich dan terugtrekken. Maar hoe begin je eraan in je eigen tuin? Daarvoor moet je dan weer geduld hebben tot augustus, schreef collega Kaat Schaubroeck: "Aardbeiplanten maken nu uitlopers of jonge plantjes aan die van de moederplant lijken weg te springen. Die neem je best weg, maar hier en daar kun je er eentje houden en laten wortelen. Die uitlopers plant je dan in augustus over naar het nieuwe bed."
Na de lente komt ... het foodfestivalseizoen! Met lezingen, proeverijen, experimenten en voortrekkers uit de culinaire wereld. Of gewoon met plaatselijk kooktalent. In Leuven gaan ze onder meer op zoek naar de origineelste kroket op Kroket National, in De Haan is er Kok@zee, in Aalst kun je deze zaterdag naar culinaire workshops en lezingen op festival Papil, en volgend weekend is er in Durbuy Festifood, waar zowat alle Belgische sterrenchefs samen voor u koken. Om er maar een paar te noemen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten