Dag lezer,
Met de benoeming van Bart De Wever (N-VA) tot preformateur, komen vast sombere herinneringen bovendrijven. Niet vanwege De Wever – dat hij de dans mag en moet leiden, betwist niemand nog – maar vanwege dat woordje ‘preformateur’. Het is een titel die pas vrij recent aan het Wetstratees werd toegevoegd. Hij roept onwillekeurig gedachten op over lange, slopende onderhandelingen, waarin een steeds radelozer koning creatief met benoemingen moet uitpakken om de totale stilstand te verhullen.
Gaan we weer dat pad op? Ik denk nog altijd van niet. Ook al worden hoofdrolspelers als Georges-Louis Bouchez (MR) stilaan ongeduldig, zo traag loopt het eigenlijk niet. Ter vergelijking: in 2019 bleven de informateurs eerst vier maanden ter plaatse trappelen, en duurde het een jaar en vier maanden voor een formateur in beeld kwam. Dan komt het nu niet aan op een weekje meer of minder.
Het federale struikelblok is bekend. Als enige linkse partij aan boord wil Vooruit vooraf garanties krijgen dat het regeerprogramma voldoende sociaal rechtvaardig zal zijn. Een begrijpelijke vraag, waarop De Wever even begrijpelijk niet al te concreet kan ingaan, want dan zou hij meteen al vooraf toegevingen moeten doen.
Toch is dit heus oplosbaar. Het is in ruime mate een psychologisch-symbolische kwestie: het woordje centrumrechts zal moeten sneuvelen. Zoals ik al eerder schreef: als Bart De Wever erin slaagt om van de onmogelijke centrumrechtse droom een centrumregering te maken, is hij nog voor de herfst ’s lands volgende premier.
Net als in Wallonië – en in tegenstelling tot in Brussel – gaat de regeringsvorming in Vlaanderen wel goed vooruit. Er is een formateur, Matthias Diependaele, dus ook een kandidaat-minister-president, en over de coalitie is er bovendien geen twijfel meer. En toch, de verf van die beoogde nieuwe regering is nog niet droog en er zitten al barstjes in. Over welzijn, met N-VA-kopstuk Zuhal Demir nadrukkelijk in beeld, worden al de eerste gevechtjes geleverd.
Maar ook onderwijs en plattelandsbeleid zijn thema’s waarop cd&v, N-VA en Vooruit zich tegengesteld profileren. Het inspireert me tot deze boude voorspelling: Zodra ’s lands regeringen straks gevormd zijn, zal de samenwerking vlotter lopen in het federale kabinet dan in het Vlaamse.
In deze nieuwsbrief besteed ik ook graag aandacht aan de verkiezingscampagnes in Frankrijk, de VS en het Verenigd Koninkrijk, waar grote omwentelingen in de lucht hangen.
Veel leesplezier,
Geen opmerkingen:
Een reactie posten