SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

maandag 8 juli 2024

WORLD WORLDWIDE EUROPE BELGIUM MECHELEN - de JazzZolder - Jazz club - Program - Nieuwsbrief Jazzzolder

 

In deze nieuwsbrief

  • 12/07/2024: Vaganée-Celis-Thys

  • 19/07/2024: Nicolas Mortelmans Quartet - "Maya" release tour

  • Bespreking: Hijaz (28/06)

  • Predikheerlijke Zomer 2024

  • Jazzathome 2024

  • Nieuwe locatie

  • Jaarlid worden?

Opgelet!

Valt het weer wat tegen, ben je minder goed te been of woon je niet in Mechelen? Dan ben je ook met de auto welkom in de Jazzzolder. Hou er dan wel rekening mee dat de gewone gps niet up-to-date kan zijn. In dat geval kan je Waze gebruiken op je smartphone, hiermee ben je zeker dat je de meest accurate verkeersinformatie krijgt. Aangezien er meestal geen plaats is op de weinige parkeerplaatsen op straat raden wij aan om de ondergrondse Parking Tinel in te geven. Deze ligt vlak naast het Predikheren en dan ben je zeker van een parkeerplaats.

Vrijdag 12 juli 2024

Vaganée-Celis-Thys

Dit trio is een harmonieuze mix van jong talent en ervaring. Samen creëren ze een boeiende en dynamische muzikale ervaring. Hun origineel repertoire bevat invloeden uit de ‘Golden Age’ van Broadway-musicals en tijdloze jazzklassiekers.

Een must-see voor jazzliefhebbers!


Frank is jazzsaxofonist en componist, artistiek directeur van het Brussels Jazz Orchestra (BJO) en doceert en coördineert de jazzopleiding aan het LUCA School of Arts, campus Lemmens in Leuven. Vaganée bezit een zeldzaam zilveren toon op de altsaxofoon en varieert van subtiel tot expressief. Deze diversiteit stelt hem in staat om verschillende klankkleuren en expressieve mogelijkheden te verkennen. Hij is niet alleen een virtuoze saxofonist, maar ook een visionair die de jazzwereld verrijkt met zijn unieke geluid en toewijding aan muziek.


Roeland Celis is een getalenteerde gitarist, varieert zijn gitaarspel van lyrische finesse subtiel tot krachtige expressie en hij voegt een unieke klank toe aan het trio. Hij weet subtiele jazzcomposities te verrijken met elementen uit fusion en jazzrock.


Nicolas Thys is een veelzijdige contrabassist en elektrisch bassist die met zijn unieke geluid en vakmanschap een blijvende indruk maakt op het jazztoneel. Zijn muzikale reis is doordrenkt van veelzijdigheid en diepgang. Hij speelt met passie en precisie geworteld in de traditie van New Orleans en de hedendaagse jazz.


Frank Vaganée: altsax

Roeland Celis: gitaar

Nicolas Thys: contrabas/basgitaar

Frank Vaganée trio live @ predikheerlijke zomer in Mechelen

Vrijdag 19 juli 2024

Nicolas Mortelmans Quartet - "Maya" release tour

Nicolas Mortelmans is een gepassioneerde sitarspeler en multi-instrumentalist uit Antwerpen. Nicolas is een fusion sitarist en student Indische klassieke muziek.

In 2010 kocht hij zijn eerste sitar en vertrok naar India. Hij werd verliefd op de mystieke klanken van de sitar en ging zich erin verdiepen. De daaropvolgende 7 jaren ging hij elke winter naar India om er te studeren op de traditionele manier bij verschillende sitarmeesters.


Sinds 2017 wordt hij opgeleid door de wereldbefaamde Anoushka Shankar. Live bespeelt Nicolas een elektrische sitar waarmee hij een brug probeert te bouwen tussen zijn recente liefde voor Indische muziek en zijn roots in rock, jazz en electronica. Nicolas heeft een open mind en letterlijk elke muziekstijl of traditie kan hem inspireren. Zijn concerten kunnen zowel meditatief als explosief zijn.


Nicolas Mortelmans: sitar

Tarang Poddar: tabla

Jonas Meersmans: gitaar

Greet Meert: tanpura

sitar op maanrock- Nicolas Mortelmans

Bespreking: Hijaz (28/06)


Sinds 2006 vermengen Niko Deman en Moufadhel Adoum Arabische muziek met jazz onder de naam Hijaz. Die naam lijkt me verband te houden met één toonladder die de meeste mensen onmiddellijk herkennen als oriëntaals en dat is de 'hidjaz': D-Es-Fis-G-A-Bes-C-D. Deze wordt gebruikt in de Griekse muziek, in de klezmer, de flamenco en de Balkanmuziek of om welke muziek dan ook maar ook een oosters tintje te geven.

Door de jaren heen is het duo uitgegroeid tot een kwartet met Ben Faes op bas en Chryster Aerts op drums en percussie. Ze speelden toen nog in de oude Jazzzolder. Ondertussen is Moufadhel vervangen door de oud- en qanunspeler Osama Abdulrasol en dat zien we direct aan het speciale instrumentarium.


We zijn blij hen weer terug te zien in de Jazzzolder en ons te laten onderdompelen in de Arabische muziek die naast hele en halve tonen (zoals de piano met zijn witte en zwarte toetsen) ook nog kwarttonen gespeeld worden en dit laat een grote virtuositeit toe.

in de tweede set beginnen ze met “78 Sky” van Osama eerst op solo ganun waarna de andere muzikanten verweven aansluiten. Een gedreven clash tussen Balkan en klezmer krijgen we op “Drunken Greek” van Niko die trouwens Griekse roots heeft. Osama speelt dan de oud en het stuk geeft opwindende tempoversnellingen naar het einde met veel drumwerk. “Georgina” is een stuk voor de 10 kinderen die de groepsleden hebben voortgebracht en geschreven in de corona periode in een 10/8 ritme. Chryster speelt zijn eigen “sun or no sun” wat licht dramatisch aanvoelt met gestreken bas met een mooi uitdeinend einde. Tussen de nummers door geeft Niko aan de piano de nodige uitleg zoals de muziek gebaseerd op de klokken van een kerkje in Kalamos waar de assen van zijn moeder zijn verstrooid. Bij “Chemsi” – mijn zon- gaat het er veel gedrevener aan toe, dankzij de vurige percussie en piano die een gedreven basis leggen voor de oud.

(Michel P.)

Predikheerlijke Zomer 2024

Ook deze zomer staat er weer van alles te gebeuren in onze prachtige stad. Een van de vele muzikale happenings is natuurlijk de Predikheerlijke Zomer met 5 weken lang elke vrijdagavond een uniek jazzconcert op de binnenkoer van Het Predikheren.

Van de jazzklassiekers tot de jazzy klassiekers, van funky tot gipsy, elke week wordt door een ander iconisch jazzensemble ingekleurd.


Voor meer informatie en tickets kan je op de afbeelding hieronder klikken.

https://dezomerisvanmechelen.be/event/predikheerlijke-zomer/

Jazzathome 2024

We zitten volop in de voorbereiding naar de 19e editie van het Jazzathome festival, dit jaar met de titel ‘Girlpower!’

Vrijdag 13 en zaterdag 14 september staat er ‘s avonds een topconcert op het programma, maar het hoogtepunt op zondagnamiddag 15 september zijn de dit jaar 19 locaties verspreid in de Mechelse binnenstad.


Door te klikken op onderstaande afbeelding kan je meer informatie vinden over de in totaal 21 groepen. En vanaf 8 juni kan je je tickets vastleggen. Wees er snel bij want de plaatsen zijn beperkt!

En als je graag de handen uit de mouwen steekt en ons team wil versterken om samen van deze editie een hoogtepunt te maken mag je ons altijd mailen op jazzzolder@gmail.com met als onderwerp ‘Jazzathome 2024 Helpers Gezocht’.

https://jazzathome.be/

Nieuwe locatie

De Jazzzolder gaat weer verhuizen. Vanaf 27 september kan je ons nog altijd in het Predikheren vinden, maar dit keer in de Kerk.


!Opgelet! Aangezien we terug naar 1 optreden met pauze gaan zullen onze openingsuren veranderen. Alle belangrijke tijdstippen staan hier nog eventjes op een rijtje:

Deuren: 19.15u

Begin concert: 20.15u

Pauze: 21u-21.30u

Einde concert: 22.15

https://jazzathome.be/

Jaarlid worden?

Kom je wel vaker naar de Jazzzolder en ken je ondertussen iedereen aan de inkom, de bar, de plaatjesdraaier en al de andere mooie mensen die deel uitmaken van de vrijwilligers die alles mogelijk maken? Dan kan het wel eens interessant zijn om officieel jaarlid te worden. Voor maar 180 euro krijg je een jaar lang toegang tot de 24 concerten die we doorheen het jaar organiseren. Alle nodige informatie vind je hieronder terug.

Lidgeld: 180 euro.  Geldig voor 12 maanden.  Reknr: BE49 7330 3396 3871  met vermelding "Jaarlid".

Ontdek concertaankondigingen en -verslagen op Facebook en geniet van livefragmenten op Youtube.


Op Jazzepoes, de site van huisfotograaf Winus, vind je ook aankondigingen, fotoreportages en slideshows over de optredens in de Jazzzolder.


Sponsors:



De Jazzzolder vzw is niet verantwoordelijk voor foutieve informatie.

Info, contact en reacties:

de jazzzolder vzw: p.a. Pareipoelstraat 3, 2800 Mechelen. Tel: 00-32-497 02 93 61 jazzzolder@gmail.com - www.jazzzolder.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten