SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

woensdag 25 september 2024

WORLD WORLDWIDE EUROPE BELGIUM BRUSSELS - CLIMATE - CLIMAXI MAGAZINE - N42 - Plastickeutelvervuiling - PFAS-eieren naar gemeenteraden 🐓 - word lid

 

Herzele: 800 bezwaren tegen N42

De Vlaamse Gemeenschap probeert al veertig jaar om de N42 (Wetteren-Geraardsbergen) her aan te leggen. Men hoopt op die manier Z.O.-Vlaanderen te ontsluiten en bijkomende industrie aan te trekken. Vorige omgevingsaanvragen werden steevast geweigerd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Buurtbewoners en milieugroepen als Milieufront Omer WattezBond Beter Leefmilieu, vzw Climaxi en vzw ’t Uilekot dienden telkens bezwaren in met als voornaamste argument dat men zo een weg niet in stukjes mag realiseren en op zijn minst een Milieu Effecten Rapport (MER) moet maken dat de gevolgen voor mens en natuur over het ganse traject (Wetteren-Geraardsbergen) moet beschrijven. Momenteel probeert men de nieuwe weg in stukjes te realiseren: een kleine omleiding in Herzele, een verbreding van de weg in Oosterzele. Wat men in Geraardsbergen, met de Astridlaan als gevaarlijkste punt van de ganse weg, wil doen…weet men nog niet. Verder wil men in de regio nog werken aan de N41 (Aalst-Dendermonde) en de N60 (Ronse).

Lees verder

Antwerpen: alarmbel voor plastickeutelvervuiling in Schelde

In 2019 voerde Antwerpen Schaliegasvrij actie rond plastickeutelvervuiling in het estuarium van de Schelde. Uit burgeronderzoek blijkt dat de keutelvervuiling veel meer voorkomt dicht bij de petrochemische cluster in de haven. Plastickeutels of pellets zijn kleine plastic granulaatkorrels ter grootte van een rijstkorrel. Ze worden door de industrie samengesmolten tot bouwstenen voor kunststof en plastic. In 2017 kondigde de Port of Antwerp met veel grote woorden Operation Clean Sweep aan. Een vrijwillig samenwerkingsverband tussen producenten van keutels en transportfirma’s. Het geheel wordt gecontroleerd door Plastics Europe en EuPC, de belangenbehartigers van de Europese plasticindustrie en de transportsector. Er werd één stofzuiger aangeschaft om de keutels op te zuigen.

Lees verder

Breng je PFAS-eieren naar de gemeenteraad

Vlaanderen is extreem vervuild door lekkende stortplaatsen en fabriekslozingen in water en lucht. Bedrijven als 3M, Indaver, Utexbel, Ghistelinck, Renewi en Eternit hebben daardoor jaren goed geboerd en de aandeelhouders fors uitbetaald. De laatste jaren kwam daar ook de PFAS-problematiek bij: een permanent giftige stof sloop vrijwel overal binnen. Climaxi concentreerde zich op de grootste brandhaarden. Na twee jaar actie voeren merken we dat er van sanering weinig of niets in huis komt. Daarom voeren we net voor de gemeenteraadserkiezingen actie aan een aantal gemeenteraden in Vlaanderen. 

- 26/9 Gemeenteraad Zwijndrecht: Hoe gaat de gemeente meer inspraak organiseren in de sanering van de meest vervuilde tuinen?

Lees verder

Nieuw Climaxi Magazine: Vervuiling en voeding

 

De lokale verkiezingen staan voor de deur op 13 oktober. Bij het ter perse gaan hebben we nog geen Vlaamse en federale regering. Bij de verkiezingsuitslag van 9 juni brak extreemrechts niet door maar ze groeiden wel.

In steeds meer gemeenten gaat het cordon sanitair nog meer onder druk komen te staan na 13 oktober. In steden houden linkse bastjons nog redelijk stand zoals in Gent, Leuven, Brussel en Antwerpen. Het is juist in de gemeenten waar we stuitten op stevige vervuilingsproblematieken.Gemeentes langs industrie, stortplaatsen of andere vervuilingshaarden.

De vraag is wat gemeentebesturen kunnen betekenen tegen een vervuiler en hoe ze mee sanering kunnen afdwingen?

Je leest het in ons nieuw boekje. Wil je er ook een ontvangen? Word lid door minimum 10 euro te storten op BE40 0016 3236 1163. Bedankt!

Mail ons je adres

Steun ons met een t-shirt

 

Climaxi maakt een t-shirt. Kom dat zien, kom dat dragen!
Een t-shirt kost de luttele 23 euro te storten op BE40 0016 3236 1163.

Stuur ons je maat (S-M-L-XL-XXL) of kom langs en pas een exemplaar.

Mail ons
Word lid van Climaxi en steun onze beweging voor een sociaal klimaat

Climaxi groeit als beweging en is actief in grote delen van Vlaanderen. Een groeiende beweging heeft ook leden nodig die mee beslissen en richting geven.
 
Word lid
Volgende activiteiten

26 sep: Zwijndrecht: Gemeenteraad PFAS-actie
26 sep: Antwerpen: debat op links
3 okt - 6 okt: Ride the tide
 
Agenda
Vrijwilligers gezocht!

Interesse?

Contacteer ons

Steun Climaxi

met een gift op
rekeningnummer 

BE40 0016 3236 1163

Facebook
Website
Email
Met steun van de Vlaamse overheid.
Copyright © 2019, Climaxi vzw, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@climaxi.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten