SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

zondag 15 september 2024

WORLD WORLDWIDE EUROPE BELGIUM BRUSSELS - CLIMATE - CLIMAXI MAGAZINE - Zaterdag 15 September 2024

 

Ronse: wanneer wordt het Bruulpark gesaneerd?

In de nasleep van het PFAS-schandaal met 3M in Zwijndrecht is gebleken dat langs de oevers van de Molenbeek het grondwater historisch zwaar vervuild is met PFAS ten gevolge van lozingen van afvalwater door verschillende actieve en opgedoekte textielbedrijven. Daardoor gelden langs de oevers van de Molenbeek “no-regret maatregelen”: contact met de grond vermijden, handen wassen en voeten afvegen na het betreden. 

Dat de vervuiling effectief een impact heeft op de inwoners heeft, toonde Climaxi vorig jaar aan in een bloedonderzoek. Het onderzoek in Ronse toonde aan dat 9 op 10 deelnemers veel tot vooral veel te veel PFAS in het bloed liet optekenen. Onderzoek van OVAM toonde aan dat de terreinen dichtbij de oevers van de Molenbeek en het grondwater zwaar vervuild zijn met PFAS. Daardoor wordt het consumeren van groenten en fruit uit eigen tuin en eieren van kippen afgeraden. 

Het Bruulpark in het centrum van Ronse is sterk vervuild met PFAS. Zo werd een plekje waar veel Ronsenaren ontspannen er een met risico om te betreden. De gemeente verklaarde zelf initiatief te zullen nemen om de sanering in gang te zetten. Bijna een jaar later vragen wij ons af waar we staan? Waar wacht de gemeente nog op?

Lees verder

Waregem/Kruisem: vervuiling rond oude stortplaats Ghistelinck breidt uit. Wat doet gemeente?

Climaxi tikte de actuele analyseverslagen op de kop die de vervuiling aangeven op en rond het ex-stort Ghistelinck aan de Meirestraat te Kruisem. Zowel de studies rond vervuiling met zware metalen en chlorides als die rond PFAS geven meer vervuiling aan dan voorheen. Men plaatste nieuwe peilputten (een deel van de oude putten was verdwenen !?) en ging opnieuw aan het meten. In de helft van die peilputten werden opnieuw alarmerende waarden gevonden die bijvoorbeeld wat chloriden betreft dit keer tot 2210 milligram/l gaan i.p.v. 1490 milligram/l. Tienmaal de saneringsnorm dus, in plaats van zeven. 
 
Toch blijft de overheid passief toekijken: voor OVAM is het verder opvolgen en meten van de klassieke vervuiling voldoende. In de vergunning voor het optrekken van een bedrijfsgebouw op het bestaande stort staat dat er moet over gegaan worden tot sanering als de vervuiling uitbreidt. Dat doet ze, maar geen enkele overheid reageert. Welke conclusie moeten we hieruit trekken? Dat vervuilen loont? 

Lees verder

Kortemark en Roeselare: Silvamo en Renewi gelinkt aan PFAS-vervuiling in de buurt

In Kortemark vroeg Silvamo in 2022 een verlenging van haar stortvergunning aan. Silvamo is een categorie 2-stortplaats voor niet-gevaarlijk afval. Het stort is in handen van Renewi en DEME. In de hervergunning wordt de poort opengezet om er vervuilde PFAS-gronden te storten. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir stond Silvamo toe om afval met een PFAS-gehalte tot 50 000 000 nanogram per kilogram droge stof te storten. Nochtans liet de Vlaamse Milieumaatschappij klaar en duidelijk weten dat de milieukwaliteitsnorm voor PFOS van 0,65 nanogram/l nu reeds wordt overschreden in de Speyebeek en de Handzamevaart, ter hoogte van de stortplaats. In meerdere peilbuizen rondom het stort zijn er grote tot erg grote overschrijdingen van de milieukwaliteitsnorm opgemeten. 

Lees verder

Stabroek: grondwater en landbouwgrond rond Indaver vervuild

In juni verscheen het gefaseerd beschrijvend bodemonderzoek fase 2 over het pluimonderzoek rond Indaver (154018-R04(00)). Climaxi kon pas recent aan de studie en stelt vast dat de vervuiling rond Indaver zwart op wit bewezen staat. Het grondwater onder de Hooge Maey en de afvalverbrandingsoven zijn sterk vervuild met PFAS. Onder de Hooge Maey spreken we over gemiddelde concentraties van 5 100 000 ng/l waar 100 ng/l de norm is die Vlaanderen oplegt. Het rapport raadt af om het grondwater nog te gebruiken voor bedrijfsprocessen. Bij de bodem bij de verbrandingsovens spreken we  over 3 400 000 ng/kg ds. Het rapport geeft de hoogste prioriteit om een saneringsplan op te stellen voor de omliggende landbouwgrond in Ettenhove polder. Het gevaar dat deze concentraties verspreiden is groot.

Lees verder

Breng je PFAS-eieren naar de gemeenteraad

Vlaanderen is extreem vervuild door lekkende stortplaatsen en fabriekslozingen in water en lucht. Bedrijven als 3M, Indaver, Utexbel, Ghistelinck, Renewi en Eternit hebben daardoor jaren goed geboerd en de aandeelhouders fors uitbetaald. De laatste jaren kwam daar ook de PFAS-problematiek bij: een permanent giftige stof sloop vrijwel overal binnen. Climaxi concentreerde zich op de grootste brandhaarden. Na twee jaar actie voeren merken we dat er van sanering weinig of niets in huis komt. Daarom voeren we net voor de gemeenteraadserkiezingen actie aan een aantal gemeenteraden in Vlaanderen. 

- 16/9 Gemeenteraad Kortemark: Wordt lood- en ultra korte keten PFAS-vervuiling langs Silvamo verder onderzocht?
- 16/9 Gemeenteraad Roeselare: Wat doet gemeente aan PFAS-vervuiling rond site Renewi?
- 18/9 Provincieraad Hasselt: Verschillende vervuilingshaarden in Genk en Sint Truiden vragen om aanpak
- 19/9 Gemeenteraad Boom: Hoe beschermt de gemeente haar inwoners tegen asbestvezels?
- 23/9 Gemeenteraad Stabroek: Welke initiatief neemt het gemeentebestuur tegen de vervuiling van de site van Indaver?
- 26/9 Gemeenteraad Zwijndrecht: Hoe gaat de gemeente meer inspraak organiseren in de sanering van de meest vervuilde tuinen?

Lees verder

Nieuw Climaxi Magazine: Vervuiling en voeding

 

De lokale verkiezingen staan voor de deur op 13 oktober. Bij het ter perse gaan hebben we nog geen Vlaamse en federale regering. Bij de verkiezingsuitslag van 9 juni brak extreemrechts niet door maar ze groeiden wel.

In steeds meer gemeenten gaat het cordon sanitair nog meer onder druk komen te staan na 13 oktober. In steden houden linkse bastjons nog redelijk stand zoals in Gent, Leuven, Brussel en Antwerpen. Het is juist in de gemeenten waar we stuitten op stevige vervuilingsproblematieken.Gemeentes langs industrie, stortplaatsen of andere vervuilingshaarden.

De vraag is wat gemeentebesturen kunnen betekenen tegen een vervuiler en hoe ze mee sanering kunnen afdwingen?

Je leest het in ons nieuw boekje. Wil je er ook een ontvangen? Word lid door minimum 10 euro te storten op BE40 0016 3236 1163. Bedankt!

Mail ons je adres

Steun ons met een t-shirt

 

Climaxi maakt een t-shirt. Kom dat zien, kom dat dragen!
Een t-shirt kost de luttele 23 euro te storten op BE40 0016 3236 1163.

Stuur ons je maat (S-M-L-XL-XXL) of kom langs en pas een exemplaar.

Mail ons
Word lid van Climaxi en steun onze beweging voor een sociaal klimaat

Climaxi groeit als beweging en is actief in grote delen van Vlaanderen. Een groeiende beweging heeft ook leden nodig die mee beslissen en richting geven.
 
Word lid
Volgende activiteiten

16 sep: Antwerpen: Boerenmarkt
16 sep: Roeselare: Gemeenteraad PFAS-actie
16 sep: Kortemark: Gemeenteraad PFAS-actie
18 sep: Hasselt: Provincieraad PFAS-actie
19 sep: Boom: Gemeenteraad PFAS-actie
20 sep: Antwerpen: De Grote Uitverkoop
23 sep: Stabroek: Gemeenteraad PFAS-actie
26 sep: Zwijndrecht: Gemeenteraad PFAS-actie
Agenda
Vrijwilligers gezocht!

Interesse?

Contacteer ons

Steun Climaxi

met een gift op
rekeningnummer 

BE40 0016 3236 1163

Facebook
Website
Email
Met steun van de Vlaamse overheid.
Copyright © 2019, Climaxi vzw, All rights reserved.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten