We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

dinsdag 17 april 2012

Nog een les uit het Noorden: IJsland scheldt hypotheekschulden van zijn burgers kwijt



Iceland
Stenen gooien naar het parlement heeft dan toch zin. In IJsland tenminste, waar de regering heeft aangekondigd grote delen van de hypotheekschulden van zijn burgers te zullen kwijtschelden. Dat meldt de Venezolaanse televisiezender TeleSur.
In februari al meldde het persagentschap Bloomberg op basis van een rapport van de Icelandic Financial Services Association dat het land hypotheekleningen ter waarde van 13% van het bruto binnenlands product had kwijtgescholden, een maatregel waarvan meer dan een kwart van de IJslandse gezinnen heeft kunnen profiteren.
‘Je mag stellen dat IJsland de wereldkampioen van de schuldverlichting is, aldus Lars Christensen van de Danske Bank A/S in Kopenhagen: ‘IJsland is een voorbeeld van wat in een crisis moet worden gedaan. Elke econoom zal dat bevestigen.’
De IJslandse gezinnen konden profiteren van een overeenkomst tussen de regering en de banken, waarvan nog grote delen in overheidshanden zijn, om alle schuld boven de 110% van de waarde van hun huis kwijt te schelden. Na het instorten van het bankensysteem waren vele IJslanders in de problemen geraakt. In juni 2010 had het IJslandse Hooggerechtshof al beslist dat leningen die in vreemde valuta waren geïndexeerd onwettig waren en dat gezinnen dus niet langer de daaraan gekoppelde verliezen moesten terugbetalen.
IJsland betaalde in maart vervroegd 443 miljoen dollar terug aan het IMF. Het ging om een vijfde deel van een lening van 2,15 miljard dollar die pas in 2013 op vervaldag komt. IJsland weigerde na het instorten van zijn financiële systeem zijn bankschulden af te betalen en liet zijn zwakste banken failliet gaan, dat alles ook nog eens goedgekeurd via een referendum. Maar toen het land in juni vorig jaar terugkeerde naar de financiële markten, kon het 1 miljard euro lenen voor vijf jaar tegen een rente lager dan 5%. Beleggers stormden op deze lening af, met een vraag die tweemaal het aanbod overtrof.
Bron : Bloomberg / Express.be

2 opmerkingen:

  1. Beste luc,

    Je hebt leuke onderwerpen op je forum. Voorheen gebruikte ik ook Blogspot net als jou. Mijn account heb ik nog steeds, maar sinds meer dan een maand gebruik ik wordpress en die is veel beter. Ik wilde je bovenste tekst via nujij.nl delen, maar helaas worden links die uit blogspot.nl komen niet geaccepteerd. Dat is zonde want jouw tekst daarmee kan een groot publiek niet bereiken. Dat is ook de reden waarom ik verhuisd ben naar WordPress. Nu kan ik links die op WordPress staan wel op NuJIJ.nl plaatsen en op andere sites.

    Het is maar een tip wat ik je geef.

    Groeten,
    Badr

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor uw opmerking ... ik zal erover nadenken ... en zien hoe ik het verder zal aanpakken ...
    Groetjes
    Luc

    BeantwoordenVerwijderen