We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

donderdag 31 mei 2012

Egypte heft noodtoestand na ruim dertig jaar op – ‘leger werpt bevolking bot toe’



2012-05-30T183329Z_01_AWA05_RTRMDNP_3_EGYPT-ELECTION


Egyptenaren kwamen ook gisteren in opstand tegen de uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op het Tahrirplein in Kairo. Foto Reuters/Ammar Awad



BUITENLAND In Egypte is vandaag de noodtoestand, die ruim dertig jaar van kracht is geweest, opgeheven. Het leger, dat sinds de val van Mubarak de macht heeft, laat wel weten de veiligheid van burgers te blijven beschermen, zo laat een woordvoerder aan persbureau AFP weten.
Tijdens deze noodtoestand zijn talloze dissidenten veroordeeld. Opheffing van de noodtoestand was een van de belangrijkste eisen van de demonstranten vorig jaar. Het leger liet toen weten de noodtoestand in juni van dit jaar te willen opheffen. Met dit besluit wordt deze belofte nageleefd.

‘EEN BOT VOOR DE BEVOLKING’
Volgens Midden-Oosten redacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad werpt het leger af en toe de bevolking een bot toe als de druk toeneemt. Die is de laatste dagen opgevoerd na de bevestiging van de officiële uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Demonstranten staken drie dagen geleden het hoofdkantoor van de Egyptische presidentskandidaat Ahmed Shafiq in Kairo in brand. Ook gisteren verzamelden zich een groot aantal demonstranten op het Tahrir-plein.



Onze correspondent Gert van Langendonck vreesde hierop voor oplaaiend geweld omdat vooral in de grote steden is gestemd voor Hamdeen Sabbahi, die uiteindelijk derde werd in de eerste ronde. Van Langendonck:

“Dat Sabbahi de eerste plaats heeft behaald in Kairo, Alexandrie en Port Said had niemand voor mogelijk gehouden. Daardoor zullen veel kiezers zich nu wel uitgesloten voelen. De eerste ronde is heel gemoedelijk verlopen. Het is niet uitgesloten dat er in de aanloop naar de tweede ronde wel geweld zal zijn.”
Voormalig premier onder Mubarak, Shafiq neemt het op 16 en 17 juni in de tweede ronde op tegen Moslimbroeder Mohammed Morsi.

NOODTOESTAND INGESTELD IN 1981
De noodtoestand is ingesteld in 1981 na de moord op president Sadat. Onder deze toestand kunnen critici van het militaire regime voor tribunalen van het leger komen, om vervolgens via snelrecht naar de eerste de beste gevangenis te worden afgevoerd. Zo is al een groot aantal demonstranten gevangen gezet, en zijn toonaangevende bloggers zonder vorm van proces het zwijgen opgelegd.

Bron : nrc.nl / door Annemarie Coevert

Geen opmerkingen:

Een reactie posten