We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

vrijdag 28 september 2012

Spaanse bankenput beloopt 60 miljard


De 'definitieve' vastgoedstrop voor de Spaanse banken beloopt 60 miljard euro. Dat becijfert het consultingbureau Oliver Wyman.




(foto: EPA)
Uw visie op Spanje

Spanje snoeit in 2013 voor 40 …

LETTERLIJK De studie van Olive…

De raming van de strop maakt de weg vrij voor de maximum 100 miljard euro die Europa al in juni opzij zette als steun voor de zwalpende Spaanse banken. De stresstest is zonder meer cruciaal voor de geloofwaardigheid van de overheid in Madrid. Die ligt sinds dit voorjaar aan diggelen.
In februari verklaarde minister van Financiën Luis de Guindos dat Madrid 'niet één euro' overheidsgeld in de zieltogende banken zou stoppen. Die boude uitspraak stootte op ongeloof, aangezien de 'chorizocrash' op de Spaanse huizenmarkt via oplopende probleemkredieten een tikkende tijdbom is op de balans van Spaanse banken.
Drie maanden later moest de Guindos zijn woorden inslikken, toen het grootste rampgeval - Bankia - in Madrid om liefst 19 miljard euro vers geld kwam bedelen. In juni klopte Madrid bij een escalerende crisis noodgedwongen bij Europa aan voor 100 miljard noodfondsen voor de banken. Tegelijk gaf de Guindos een externe consultant de opdracht de balansen van alle Spaanse banken uit te kampen, om een 'definitieve factuur' te krijgen.
Toch is het maar de vraag of de of 60 miljard nu het ultieme prijskaartje is. De 'definitieve' raming stemt immers overeen met de voorlopige raming die een andere consultant - Roland Berger - al in juni op de factuur voor de vastgoedcrisis plakte.
-37%
In het 'horrorscenario' zien de onderzoekers de huizenprijzen pas in 2014 uitbodemen, 37 procent onder de piek van 2008
Vastgoed
De raming gaat uit van een economie die in 2012, 2013 en 2014 krimpt en vastgoedprijzen die in 2012 met 20 procent zakken, in 2013 met 4,5 procent en in 2014 met 2 procent (zie pagina 83 van de studie in bijlage).
Van piek naar bodem in 2014 gaan de onderzoekers uit van een crash van de vastgoedprijzen met 37 procent tegenover de piek van 2008. Ter vergelijking: de Amerikaanse vastgoedprijzen bodemden dit voorjaar 33 procent onder de piek van 2006 uit, al oogt de macro-economische omgeving in de VS een stuk minder dramatisch dan in Spanje.
Dat is enigszins verrassend, aangezien tijdens de zomer de economische toestand in Spanje nog fors verslechterd is. Bovendien is de Spaanse vastgoedmarkt onverminderd in vrije val. De factuur vastprikken is dus een heikele zaak, aangezien elk extra percentage prijsdaling voor de Spaanse huizenmarkt de factuur met miljarden aandikt.
Infuus
Deze cijfers over de kapitaalbehoeftes van individuele banken zijn een essentieel onderdeel van het proces om Spaanse banken terug gezond te krijgen.
Europese Commissie
De Europese Commissie liet prompt weten dat de eerste Spaanse banken al in november een Europese infuus kunnen krijgen. 'Rampbank' Bankia is de grote slokop en heeft 24,7 miljard vers kapitaal nodig.
Madrid benadrukt dat de 59,3 miljard - of 53,8 miljard als alle geplande bankenfusies effectief doorgevoerd worden - niét het bedrag is dat de regering in Brussel zal vragen. 'De uiteindelijke steun kan beduidend lager uitvallen, in functie van de herkapitalisatieplannen die de banken tegen oktober bij de Banco de España moeten indienen', klinkt het.
Zowel de Europese Commissie als de ECB, de Europese bankenwaakhond EBA en het IMF was betrokken bij de stresstest. ‘Deze cijfers over de kapitaalbehoeftes van individuele banken zijn een essentieel onderdeel van het proces om Spaanse banken terug gezond te krijgen’, aldus de Commissie.
‘Banken die een kapitaaltekort hebben zullen een herkapitaliseringsplan voorstellen. Als die zijn goedgekeurd door de Spaanse centrale bank en de Europese Commissie, zullen we die voorleggen voor goedkeuring onder de Europese regels voor staatssteun. Als deze herstructureringen en/of testamenten voor banken zijn goedgekeurd, kunnen we in november al van start gaan met de herkapitaliseringen.’
De Europese steun voor de Spaanse banken staat in principe los van de vraag of en wanneer de Spaanse overheid in Brussel om geld komt bedelen. De Europese Centrale Bank is bereid met zijn jongste bazooka Madrid bij te springen door desnoods onbeperkt overheidspapier op te kopen. Maar dan moet Madrid eerst beleefd om steun vragen bij het Europees noodfonds.
Maar aan die steun van het noodfonds - die dan tegelijk met de ECB op de markten zou interveniëren - zijn voorwaarden verbonden. En Spaans premier Mariano Rajoy is er als de dood voor zijn land onder curatele te laten plaatsen zoals Portugal, Ierland en Griekenland. Hij wil eerst de garantie krijgen dat hij met zijn deze week ontvouwde monstersanering van 40 miljard voldoende inspanningen geleverd heeft om de kredietverschaffers te verwurmen.

Bron : De Tijd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten