We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

zondag 30 september 2012

Vluchtelingenwerk sleept overheid voor Raad van State


Nieuw opvangbeleid is onwettig

Vluchtelingenwerk Vlaanderen vindt het nieuwe opvangbeleid van de Belgische overheid onwettig. En trekt daarom naar de Raad van State. ‘Omdat elementen in het nieuwe beleid onwettig zijn krijgen heel wat asielzoekers en vluchtelingen niet de opvang waar ze nood aan hebben,’ zegt Kathelijne Houben, woordvoerder van Vluchtelingenwerk.

 Zo krijgen asielzoekers die in beroep gaan bij de Raad van State geen gewone opvang meer. Zij kunnen enkel tijdelijk terecht in terugkeerplaatsen. Dat is ook zo voor asielzoekers uit ‘veilige’ landen die in beroep gaan omdat hun asielaanvraag niet verder onderzocht wordt. Deze mensen hebben bij wet recht om in beroep te gaan. ‘Maar als deze mensen uit het gewone opvangnetwerk worden gezet is het voor hen zeer moeilijk hun beroep op te volgen en hun rechten te laten gelden. Krijgen ze dan wel een eerlijke kans op bescherming?’, zegt Kathelijne Houben.

Ook asielzoekers die medische hulp nodig hebben en daarom een medische regularisatie indienden, ondervinden problemen. Als hun regularisatie effectief onderzocht wordt, verliezen ze het recht op opvang. Deze mensen  krijgen dan wel twee maanden de tijd om het opvangnetwerk te verlaten, een woning te vinden en financiële steun aan te vragen bij het OCMW. ‘Maar op die korte tijd een woning op de privémarkt vinden, is quasi onmogelijk. Bovendien komen deze mensen in een nieuwe omgeving terecht. Er is dan geen garantie meer dat de broodnodige medische begeleiding voortgezet wordt,’ besluit Houben.

Bron : VLUCHTLINGENWERK VLAANDEREN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten