We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

dinsdag 30 oktober 2012

Amerikaanse investeringsfondsen vinden weg naar Europa terug






Tussen eind augustus en eind september steeg de blootstelling van Amerikaanse investeringsfondsen aan banken in de eurozone met niet minder dan 16%. Het bewijs dat de eurozone opnieuw stabieler wordt,denkt Ralph Atkins van de Financial Times. De onderliggende oorzaak is volgens hem de belofte van Mario Draghi om “whatever it takes” te doen om de euro te redden.
Het gaat volgens Fitch Ratings om de derde stijging op rij en ze is belangrijk omdat de geldfondsen een belangrijke bron van (dollar-)financiering voor Europese banken zijn. Vorig jaar stortte die in elkaar toen Griekenland de eurozone dreigde te verlaten, een situatie die tot de zomer verder bleef verslechteren.
Mogelijke directe interventie in de staatsobligatiemarkten (zoals Draghi beloofde) lijkt de bankensector – vooral die in periferielanden als Spanje – enigszins gestabiliseerd te hebben, een situatie die door het gedrag van de Amerikaanse geldfondsen nu wordt bevestigd.
Is de situatie ietwat verbeterd, dan betekent dit nog niet dat de problemen van de baan zijn. Amerikaanse geldmarktfondsen zijn, zelfs na de recente stijgingen, voor slechts 11% blootgesteld aan eurozonebanken – in mei 2011 was dat nog meer dan 30%. De dollarfinanciering is dus nog steeds relatief laag omdat Amerikanen zich nog steeds zorgen maken over de eurozone.
Fitch-analist Robert Grossman beschrijft de stijging als “een kleine verbetering, maar geen terugkeer naar het niveau van 2011.” Het is echter wel een goed teken: “Verantwoordelijk voor de stijging zijn de conservatieve en zeer gevoelige beleggers. Dat zijn dus goede indicators.”
Vooral Franse banken konden op in september op meer vertrouwen rekenen van de geldmarktfondsen. De blootstelling aan Amerikaans overheidspapier daalde en die aan Japanse banken bleef stabiel.

Bron : Financial Times / Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten