We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

dinsdag 29 april 2014

Grote techbedrijven in Silicon Valley zijn er voor het geld, niet voor het goed van de wereld




De uitgelekte loonafspraken tussen de grote Amerikaanse technologiebedrijven maken duidelijk dat Silicon Valley niet gedreven wordt door een streven naar een betere wereld, maarlouter door het traditionele winstbejag dat ook andere tyconen kenmerkt. Dat schrijft Joel Kotkin in The Daily Beast in een commentaar op een schikking van 300 miljoen dollar die de sector met zijn werknemers heeft getroffen omdat de bedrijven afspraken hadden gemaakt om geen werknemers bij elkaar weg te halen.
De bedrijven werden door die afspraken bedreigd met een proces wegens kartelvorming omdat ze de normale concurrentie op de arbeidsmarkt belemmerden en de salarissen kunstmatig laag konden houden.

“Dat crimineel gedrag in de bestuurskamers van de technologiereuzen, zal in de wereld van Silicon Valley wellicht geen verbazing wekken,” geeft Joel Kotkin aan. “De media, die de technologiebedrijven steeds met bijzonder veel respect en bewondering hebben behandeld, tonen zich wel verbijsterd over het schandaal."
"Datzelfde geldt trouwens ook voor het brede publiek, dat zich heeft laten verleiden om de oligarchen van Silicon Valley te adoreren als een nieuwe en betere generatie ondernemers. De werkelijkheid toont echter aan dat de technologie-wereld niet beter is dan de andere industriële sectoren.”

“Sinds de jaren tachtig is een mythe gegroeid dat de nieuwe technologie-ondernemers vertegenwoordigers zijn van een nieuw en progressief leidersmodel, dat niet wordt overheerst door het conventionele zakelijke denken. Het maatpak werd vaak ingeruild voor jeans en de tech-executives leken minder hiërarchisch en machtswellustig ingesteld dat hun voorgangers."
"Algemeen liet men verstaan dat de toplui van Silicon Valley niet louter uit winstbejag handelden, maar vooral een betere wereld wilden creëren. Dat beeld heeft de technologie-elite grotendeels gevrijwaard van de negatieve benadering die hun collega’s in meer traditionele industrieën te beurt viel.”

“Uit een onderzoek drie jaar geleden bleek dat 72 procent van de Amerikaanse burgers een positieve mening had over de computer-industrie, terwijl de financiële sector en producenten van olie en gas slechts een score van respectievelijk 30 procent en 20 procent lieten optekenen.
"Zelfs tijdens de Occupy-protesten twee jaar geleden werd er op de technologie-figuren opvallend weinig kritiek geuit. Het conflict over de loonafspraken heeft echter duidelijk gemaakt dat de technologie-executives evenzeer door hebzucht en controledrang worden gekenmerkt als hun collega’s uit andere sectoren. Silicon Valley voert een progressieve taal, maar brengt daarvan in de praktijk weinig van terecht.”

“De grote technologiebedrijven laten ook povere resultaten optekenen in het rekruteren van vrouwen en minderheden. Deze ondernemingen geven ook weinig informatie over diversiteit vrij. Rapporten hebben aangetoond dat het aantal werknemers van Latijns-Amerikaanse of Afro-Amerikaanse origine, die in Silicon Valley al een bijzonder kleine groep vormden, zelfs nog verder is gedaald."
"Deze groepen zijn in Silicon Valley veel minder vertegenwoordigd dan in de totale Amerikaanse arbeidsbevolking. Ook het aantal vrouwen, ondanks de benoeming van enkele topfiguren in het management, blijft in Silicon Valley beperkt.”

“Bovendien maken de technologiebedrijven massaal gebruik van outsourcing naar landen met een goedkope arbeidsmarkt. De bedrijven merken daarbij op in de eigen regio niet het beschikbare talent te vinden, maar die beweringen doorstaan geen enkele toets. Onderzoek van het Economic Policy Institute heeft uitgewezen dat het Amerikaans onderwijs elk jaar meer informatici produceert dan in de sector worden gerecruteerd."
"Daarbij werd opgemerkt dat de technologiebedrijven vasthouden aan deze buitenlandse medewerkers, die een goedkope en meegaande personeelsbestand garanderen. Deze groep vertegenwoordigt inmiddels één derde tot de helft van alle nieuwe aanwervingen in de sector.”

"Ook vertonen de technologiebedrijven een grote voorkeur voor het inhuren van jongere werknemers, ten koste van oudere software-specialisten en engineers die vaak met hun gezin in de regio vastgoed hebben gekocht. Net zoals andere tyconen willen de technologie-ondernemers alleen maar de winsten maximaliseren en geld creëren voor henzelf en hun investeerders."
"De sector heeft daarbij kunnen profiteren van een opmerkelijk gebrek aan vakbondsactiviteit, waardoor straffeloos kan worden gerekruteerd en ontslagen en verborgen loonafspraken konden worden gemaakt. Silicon Valley is geen toonbeeld van het nieuwe progressieve Amerika, maar benadrukt de toenemende kloof tussen de verschillende bevolkingsgroepen.”

“Werknemers van bedrijven zoals Facebook en Google genieten heel wat voordelen, zoals kinderzorg en maaltijdservices, maar de vaak Latijns-Amerikaanse en Afro-Amerikaanse werknemers die voor het kantooronderhoud of de beveiliging moeten instaan, hebben nauwelijks toegang tot gezondheidszorg of pensioenverzekering. Bij de buitenlandse toeleveranciers is de situatie zelfs nog veel erger."
"De uitgelekte loonafspraken vormen slechts één voorbeeld van de valse progressieve karakter en de leugenachtigheid van de sector. Dezelfde technologiebedrijven blinken ook uit in het ontwijken van privacy-bescherming en belastingsverplichtingen.” (mah)
Bron : Express.be / (mah)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten