Goeienavond beste lezer, "Ik heb er nog geen gegeten dit jaar." "Ze zijn groot dit seizoen." "Er zit toch geen r in juli?" Waarmee associeert u deze drie zinnen? U weet vast al na één seconde het juiste antwoord: mosseleuh! Het is bijna folklore, hoe we ons gedragen bij het begin van het mosselseizoen. Die sinterklaasachtige opwinding die in de lucht hangt, die terrassen vol dampende potten, de overmoedige vingers, de afgunstig kijkende voorbijgangers en overal die gekrijte woorden: natuur, witte wijn, met look. Een durfal wil er nog wel eens provençale bijschrijven, speciaal voor niet-mosselmensen die de smaak van het zeebeest willen verdrinken in een soort spaghettisaus. Grappig ook hoe de mossel zelf het tafelgesprek beheerst. Wat je moet doen als er eentje niet opengaat, wat is er mis wanneer er te veel zand in zit? Dus hier meteen een vraagstuk voor bij uw eerste mosselpot van dit seizoen: als u een kilo mosselen hebt, met schelp en al, hoeveel procent daarvan is dan mosselvlees? Het antwoord leest u hieronder. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten