We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

donderdag 14 juni 2012

Hoe het kleine Finland het einde van de eurocrisis zal inluiden...



De eurocrisis is aan haar zoveelste maand van paniek, onrust en onzekerheid toe. Maar voor Matthew Lynn van Marketwatch komt het einde eindelijk in zicht. Zijn endgame-scenario voor de eurozone?  Van ‘Spanic’ over ‘Quitaly’ tot ‘Fixit’ tegen het einde van de zomer.

Volgens Lynn zal hernieuwde paniek in Spanje worden gevolgd door de dreiging van een Italiaanse exit als hen een eenzelfde voorkeursbehandeling wordt onthouden. Daarna zet Finland een punt achter de ganse eurosaga.

1.   Spanic (‘Spain in Panic’) komt er wanneer Spanjaarden beseffen dat 100 miljard euro hun bankencrisis niet kan oplossen en de economie nog verder krimpt onder druk van de recessie en de besparingen. Tegelijkertijd is het ook erg onduidelijk waar die 100 miljard net vandaan moet komen. Wanneer Spanje komt aankloppen voor een tweede reddingspakket zal een massale run op de banken ontstaan.

2.   Quitaly (‘Italy Quits’) ontstaat wanneer de Spaanse bailout de druk op Italië opvoert. Spaanse banken krijgen leningen tegen 3% interest, terwijl de Italiaanse banken en overheid tegen 6% lenen. De Italianen moeten - als derde economie van de eurozone - ook opdraaien voor 22% van het Spaanse reddingspakket. Als Italië niet dezelfde voorkeursbehandeling krijgt als Spanje, zal het beginnen te dreigen met een exit, wat nog meer chaos zal veroorzaken op de markten.

3.   Fixit (‘Finnish Exit’) zal het einde inluiden van de crisis en van de eurozone. Finland is een klein land met een sterke economie die het beter kan doen buiten dan binnen de monetaire unie en niet dezelfde historische bagage of de economische impact meedraagt als Duitsland.

Als de Finnen de eurozone verlaten – en de eurosceptici worden in Finland steeds talrijker – betekent dit game over. De eenheidsmunt zal instorten of tot een paar landen beperkt worden nadat het eerste land de eurozone vrijwillig verlaat.

Dit hele scenario is weinig hoopgevend. Chaos, onrust en het verlies van talloze spaarcenten zullen de stappen op weg naar de desintegratie kenmerken. Je economische portefeuille vul je best met dollars, goud en Zwitserse franken, want de euro wordt volgens Lynn vrijwel waardeloos.

Bron : The Wall Street Journal / Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten