We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

dinsdag 12 juni 2012

Lagarde (IMF) waarschuwt voor het einde van de euro





Nu de Grexit een uitgemaakte zaak is, vreest het IMF het ergste voor de toekomst van de euro. Johan Van Overtveldt over het verhaal achter de waarschuwing van Lagarde.




© Reuters


Terwijl de markten Spaanse en Italiaanse rentes blijven opdrijven uit ongenoegen met het beleid ten aanzien van de crisis in de eurozone, deed Christine Lagarde,de afgevaardigde bestuurder van het IMF en de gewezen Franse minister van Financiën, een erg opmerkelijke uitspraak op de Amerikaanse televisiezender CNN. Europa, aldus Lagarde, “moet in minder dan drie maanden actie ondernemen om de eenheidsmunt te redden”.

Daarmee zit Lagarde exact op dezelfde lijn als financieel goeroe George Soros die enkele dagen terug een identieke uitspraak deed. Het verschil tussen beiden is natuurlijk dat Soros een boeiende en intelligente waarnemer is die evenwel buiten het beleidsdomein staat terwijl Lagarde met haar beide voeten midden in het beleidsgewoel rond de eurocrisis staat.

Bronnen in en rond het IMF bevestigen dat de uitspraak van Christine Lagarde absoluut geen verbale uitschuiver is maar wel een goed doordachte waarschuwing naar de rest van de wereld toe. Binnen het IMF blijven er nog maar weinigen over die geloven dat er een constructieve oplossing voor deze crisis binnen de eurozone kan gevonden worden. Europese bewindslui slagen er maar niet in om op een geloofwaardige manier significante stappen te zetten in de richting van een heuse politieke unie, de conditio sine qua non om tot een duurzame Europese monetaire unie te komen.

Binnen het IMF leeft steeds nadrukkelijker de overtuiging dat het met de euro zoals we hem vandaag kennen afgelopen is. Lagarde heeft de rest van de wereld willen waarschuwen dat men zich op die calamiteit moet voorbereiden.

Het is, aldus nog steeds bronnen in en rond het IMF, geen toeval dat Lagarde net nu tot deze uitspraken komt. Diverse discrete peilingen bevestigen een forse zege van de linkerzijde rond Syriza in de Griekse verkiezingen volgende zondag. Vermits er bij onder meer Duitsland geen enkele bereidheid is om een soort van permanente subsidiëring van Athene te gaan organiseren, wordt een exit van Griekenland uit de eurozone (grexit) dan onvermijdelijk.

Meer nog, de voorbereidingen voor die exit worden overal in Europa getroffen, zo bevestigt men ons off the record vanuit twee nationale centrale banken binnen de eurozone. “We zijn het stadium van de intellectuele denkoefeningen voorbij”, aldus één van deze bronnen. Bij de Europese Centrale Bank (ECB) is men er van overtuigd dat de exit van Griekenland op een redelijk geordende manier kan organiseerd worden en de rest van de eurozone intact kan gehouden worden. Bij het IMF gelooft men daar niet en daarom dus de waarschuwing van Christine Lagarde.

Waarom vrezen de bollebozen van het IMF een chaos-scenario? In essentie omdat de grexit de onzekerheid die al zo groot is inzake de toekomst van de eurozone nog verder zal opjagen. Meer bepaald de kapitaalvlucht uit Griekenland, Portugal, Spanje en Italië zal heel snel grootschalige proporties aannemen en elke vorm van normaal economisch en financieel verkeer onmogelijk maken.

Zelfs de ECB zal daar machteloos tegenover staan. Eén van de mogelijke scenario’s waar in Washington ernstig rekening mee gehouden wordt, is dat met name Duitsland zich dan snel van de euro-implosie zal willen isoleren. De herinvoering van eigen nationale munten is dan onvermijdbaar.

Bron : Knack.be

Johan Van Overtveldt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten