We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

vrijdag 22 juni 2012

Waarom kapitalisten vooruitgang haten




De digitale omwenteling beïnvloedt alle facetten van ons leven en wordt gestuurd en gedreven door de consument. Ondanks deze triomf van de vrije markt zijn het net de dominante marktspelers - de kapitalisten zelf - die verdere vooruitgang in de weg staan.

Jeffrey Tucker is primus inter pares van Laissez-Faire Books en schreef over dat onderwerp twee succesvolle boeken. Zijn mening is soms controversieel, maar altijd onderbouwd. Volgens Tucker doen dominante marktspelers er alles aan om het kapitalistisch systeem te beknotten in de hoop zo hun winstmarges te kunnen beschermen tegen de concurrentie van nieuwe spelers.

De ironie is natuurlijk dat die grote bedrijven voor links net de ‘vertegenwoordigers’ van dat kapitalistisch systeem zijn. In werkelijkheid zijn ze vaak net het tegenovergestelde. Ze lobbyen voor bescherming, dure regulering en protectionisme, voeren oorlog met elkaar via patenten en rechtszaken en maken afspraken om potentiëel verstorende technologieën de toegang tot de markt te belemmeren.

Een recent voorbeeld is de hysterie in Amerika rond driedimensionale printers. Zo’n printer kost tegenwoordig amper 300 euro en laat je toe om plastieken objecten ‘af te drukken’. Een ware mirakeltechnologie, potentieel revolutionair en daarom gevaarlijk voor gevestigde belangen.

Een paar maanden geleden gebruikte ene Thomas Valenty een 3D-printer om een figuur uit de Warhammer-spelreeks na te maken en deelde hij zijn designs op internet. Niet lang daarna stonden de advocaten voor zijn deur en nu hangt hem een veroordeling boven het hoofd.

De belangen van gevestigde bedrijven staan lijnrecht tegenover deze nieuwe, potentiëel verstorende technologieën. Dit is waarom Joseph Schumpeter, de 20ste eeuwse econoom, voorspelde dat het kapitalisme uiteindelijk ten onder zou gaan door toedoen van de kapitalisten zelf. Succesvolle ondernemers, verslaafd aan winstmarges, zouden de vooruitgang verlammen door de overheid te laten ingrijpen in markt.

Tucker verwijst naar de geschiedenis van de muziek om zijn stelling kracht bij te zetten. Toen de radio werd uitgevonden, werd er paniek gezaaid: niemand zou nog naar live muziek luisteren. De uitvinding van de LP betekende het einde van de radio. Toen de cassetterecorder op de markt kwam stond de muziekindustrie op instorten en wanneer digitale muziek en het internet hun opwachting maakten was het einde der tijden nabij...

Het patroon is simpel: elke nieuwe technologie die winstgevend is veroorzaakt paniek bij de gevestigde producenten. Maar telkens opnieuw blijkt achteraf dat  de sector zichzelf heruitvindt en nieuwe toppen scheert inzake dienstverlening en waardecreatie.

'Ik heb nooit begrepen waarom links altijd klaagt over het feit dat de kapitalisten de winst opstrijken,' schrijft Tucker. “Het grote geheim van de vrijemarkteconomie is dat de winsten op de lange termijn tot nul worden herleidt als de huidige productie- en distributiemethoden constant blijven. Dit is hoe concurrentie werkt en deze regel ligt aan de grondslag van de innovatie die het kapitalisme typeert. Dezelfde wet verklaart dus waarom zoveel succesvolle ‘kapitalisten’ de vrije markt haten.”

Winst is de tijdelijke uitzondering op de regel. Enkel door verandering en innovatie kan de vrije markt vooruitgang blijven boeken. Nieuwe spelers en nieuwe technologieën kunnen onze wereld enkel verrijken.

Als ‘big business’ en ‘big government’ de weg niet versperren, tenminste.

Bron: Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten